• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Kiire ja kuormitus hallintaan yhtenäiskoulussa 

22.02.2023 - 12.32 Uutinen
Kuvituskuva

Miten sulauttaa ala- ja yläkoulun erilaiset toimintatavat yhteen niin, että tuloksena olisi yhtenäinen yhtenäiskoulun työyhteisö? Noin 1000 oppilaan Roukon koulu Valkeakoskelta haki OAJ:n työhyvinrahaston tukea, jotta se työyhteisönä onnistuisi selkeyttämään tavoitteitaan ja prosessejaan. 

Roukon koulun hanke sai kuvaavan nimen, ”Samalle kartalle”. OAJ:n rahaston avustus noin 100 työntekijän työyhteisölle oli 46 000 euroa. 

Työhyvinvointihankkeen puolesta puhuivat koulun taannoisen työterveyskyselyn tulokset. Muutosprosessi yhtenäiskouluksi oli kesken, ja tämä näkyi henkilöstön psykososiaalisena kuormittuneisuutena työssä. 

Tavoitteeksi otettiin prosessien ja tavoitteiden selkeys, jotta jokainen tietäisi miten Roukon koulussa toimitaan.  

– Saimme avuksi kouluttaja Anna-Mari Laulumaan ja hänen johdollaan työskentely olikin koko henkilöstöä osallistavaa. Jouduimme ajattelemaan asioita uudella tavalla. 

Samalla tarjottiin opettajille mahdollisuutta yksilöohjaukseen, työnohjaukseen pienryhmissä ja pareittain. Yhteistä aikaa koulutuksiin on järjestynyt muun muassa ys-ajasta sekä puolikkaista veso-päivistä. Yksi puolen päivän tapahtuma toteutettiin niin, että ensin yläkoulun opettajat vapauttivat alakoulun opettajat osallistumaan ja päinvastoin. Sen myötä saimme myös tilaisuuden tutustua toistemme työhön. 

Yhtenä tavoitteena onkin, että kaikki työyhteisössä tulisivat tutuksi toisilleen, hankkeen yhteyshenkilö, lehtori Aila Vuorikoski kertoo. 

Tärppäsi toisella yrittämällä

Roukon koulun hanke sai OAJ:n työhyvinvointirahaston tukea toisella yrittämällä. 

– Ensimmäinen yritys oli OAJ:n paikallisyhdistyksen aloitteesta. Se ei vielä tuottanut tulosta, mutta meitä oli muutamia opettajia, jotka halusimme yrittää uudestaan. Toisella kertaa, vuonna 2022, oli jo jäsentyneemmät suunnitelmat ja sen myötä tärppäsi.   

OAJ:n työhyvinvointirahaston vuoden 2023 avustusten hakuaika päättyy 10.3. Tutustu kohteisiin ja hakuehtoihin rahaston sivulla

 

Lisätietona päivitetty 27.2.2023: OAJ:n hallitus keskusteli syksyllä 2022 ys-ajan käyttämisestä työhyvinvointirahaston tukemiin hankkeisiin ja linjasi 2023 vuosisuunnitelmaa valmistellessaan, ettei ys-aikaa lähtökohtaisesti käytetä tähän. 

 

Teksti Heikki Sahlman

Kuva Marjaana Malkamäki