• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ammatillinen opettaja: Opiskelijoiden usko itseen kasvaa onnistumisen kokemuksista

23.03.2021 - 18.30 Uutinen
Kuvituskuva

Ammatillinen opettaja Kimmo Siuruainen sanoo sitoutumisen työhön lähtevän siitä, että ymmärtää, millaisen esimerkin hän opettajana antaa nuorille opiskelijoille. Ammattitaidon lisäksi opettajalta vaaditaan jämäkkyyttä, ymmärtäväisyyttä ja välillä huolenpitoakin.

Kulunut koronavuosi on ollut matkailualalle kylmää kyytiä. Irtisanomisia, lomautuksia ja koko ajan väheneviä turistivirtoja. Miten opetetaan innostavasti matkailualaa nuorille ihmisille, kun näkymä tulevaisuuteen on vähintäänkin sumea?

– Tilanne on hankala, mutta moni opiskelija suhtautuu positiivisesti tulevaisuuteen. On kuitenkin totta, että kilpailu työpaikoista tulee olemaan kovaa. Opettajana vastuullani on kannustaa opiskelijoitani opiskelemaan monipuolisesti eri aineita, jotta heidän työllistymismahdollisuutensa olisivat paremmat, sanoo ammatillinen opettaja Kimmo Siuruainen.

Kimmo opettaa Lapin koulutuskeskuksessa eli REDUssa tulevia matkailupalvelujen tuottajia eli kotoisammin matkaoppaita. Hän laajentaa opiskelijoidensa työelämänäkymiä konkreettisesti opettamalla heille esimerkiksi matkailurakenteiden suunnittelua ja kunnossapitoa. Erikoisosaaminen voi auttaa opiskelijaa tulevaisuudessa työllistymään myös perinteisten matkailusesonkien ulkopuolella.

– Matkaopas voi urallaan hyötyä siitä, että hänellä on ammattitaitoa myös esimerkiksi moottorikelkan korjaamiseen. Minun tehtäväni on kannustaa, esitellä vaihtoehtoja ja auttaa nuoria löytämään omia juttujaan.

Minun tehtäväni on kannustaa, esitellä vaihtoehtoja ja auttaa nuoria löytämään omia juttujaan.

Ammatillinen opettaja on tupla-ammattilainen

Ammatilliset opettajat ovat vähintään kahden alan huippuasiantuntijoita. He hallitsevat opettamansa substanssialan lisäksi pedagogiikan. Siis sen, miten opiskelijassa herätetään innostus oppia.

Kimmo Siuruaiselle kokemusta ja ammattitaitoa on ehtinyt uran varrella kertyä useammaltakin eri alalta. Hän toimii opiskelijoilleen elävänä esimerkkinä siitä, miten jatkuvalla halulla oppia ja laajalla kiinnostuksella voi rakentaa itselleen mielekkään ja monipuolisen uran.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ennen nykyistä työtään hän on työskennellyt muun muassa metsätalousinsinöörinä, konepuuseppänä ja metallimiehenä. Opetuskokemusta on kertynyt omaa koulutusalaansa etsivien nuorten parissa VALMA-koulutuksessa, nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajien opettajana ja maanmittauksen opettajana.

– Työuran ohessa olen suorittanut pedagogisia opintoja, metsätalousinsinöörin ylemmän amk-tutkinnon ja opiskellut muun muassa eräoppaaksi.

Opiskelijoiden onnistuminen on opettajalle paras kiitos

Opettajan työssä parasta on Kimmon mielestä se, että näkee opiskelijoiden onnistumisia kuten esimerkiksi ajamaan mönkijä turvallisesti peräkärryn kyytiin. Äkkiseltään voi kuulostaa yksinkertaiselta, mutta on monta asiaa, jotka opetuksessa tulee huomioida.

– Opiskelijoita jännittää, ja mukana voi olla aivan eri elämänvaiheissa olevia ihmisiä, nuoria ensikertalaisia ja aikuisia alanvaihtajia, joista kukaan ei ole aiemmin edes ajanut mönkijää. Minulle on tärkeää synnyttää heissä onnistumisen tunteita ja kokemuksia. Niiden kautta pienin askelin herää rohkeus ja usko omaan osaamiseen.

Minulle on tärkeää synnyttää onnistumisen tunteita ja kokemuksia.

Ymmärtävä ja empaattinen esimerkinnäyttäjä

Opettajan tärkeimmiksi ominaisuuksiksi Kimmo nimeää ammattitaidon ja ymmärtäväisyyden. Ammattitaitoon kuuluu asiantuntemuksen lisäksi olennaisesti myös jämäkkyys ja kyky kohdella kaikkia yhdenvertaisesti. Ymmärtäväisyyden merkitys taas korostuu erityisesti nuorten parissa työskentelyssä.

– Pitää oppia näkemään asioiden taakse. Opiskelijat ovat usein tosi nuoria. Välillä on katsottava perään ja huolehdittava, ettei kukaan nyt esimerkiksi lähde kangaslenkkareissa talviseen metsään.

Opiskelijat ovat usein tosi nuoria. Välillä on katsottava perään.

Sitoutuminen omaan työhön lähtee Kimmolla vahvasti sen ymmärtämisestä, mitä esimerkkinä toimiminen vaatii. Hän uskoo, että erityisesti omakohtaisten kokemusten jakaminen on kasvuprosessissa tärkeää.

– On ollut havahduttavaa huomata, miten erilaisista ja usein vaikeistakin lähtökohdista nuoret ponnistavat ja löytävän paikkansa. Sitten sitä ylpeänä katsoo, miten heistä tulee uusia ammattinsa taitajia ja veronmaksajia.

Tämän kehityksen Kimmo haluaisi myös päättäjien ymmärtävän. Ammatillinen reformi meni pieleen, kun samaan aikaan opetuksesta leikattiin.

– Tämän seurauksena opettajien psykososiaalinen kuormitus, uupuminen ja jopa työkyvyttömyys on lisääntynyt huolestuttavasti.

Opettajien psykososiaalinen kuormitus, uupuminen ja jopa työkyvyttömyys on lisääntynyt huolestuttavasti.

Leikkausten vaikutus näkyy Kimmon mukaan myös työn tuloksissa.

– Ennen voitiin olla ylpeitä koulutuksen lopputuloksesta, ammattinsa osaavasta perustutkinnon suorittaneesta opiskelijasta. Nyt tätä voisi verrata joka toisen naulan säästämään joutuneen talonrakentajan paljon lisätyötä vaativaksi ja hivenen huteraksi talorakennelmaksi. Suomi tarvitsee osaavaa työvoimaa, ja poliitikkojen pitäisi näyttää päätöksillään, että he uskovat koulutukseen ja sivistykseen. Siihen, että osaamiseen sijoitettu euro palautuu takaisin korkojen kera.

 

 

Tulevaisuuden kokoinen tehtävä

  • Opettajat ja alan esihenkilöt tekevät vaativaa asiantuntijatyötä. Tutustu eri koulutusasteilla työskentelevien opettajien työn vaatimuksiin täältä ja alan johtotehtäviin täältä.
  • Lue 11 tarinaa sitoutumisesta täällä.
  • Tutustu ammatin merkitykseen ja osallistu tulevaisuuksien tekemiseen: tehdääntulevaisuuksia.fi

Tehdään tulevaisuuksia – tutustu ja osallistu!

Opettajat luovat työllään sen pohjan, jolle huomisen maailma rakennetaan. He tekevät tulevaisuuksia meille kaikille. Lue 11 tarinaa sitoutumisesta ja osallistu!

Tehdään tulevaisuuksia