Tulevaisuuden kokoinen tehtävä

Opettajien tehtävä on tulevaisuuden kokoinen. Korvaamattomasta työstä on aika saada kunnon korvaus.

KIITOS, OPETTAJA!

Jos pitäisi nimetä yksi opettaja, jonka tulet aina muistamaan, kenet nimeäisit? Kerro tarinasi!

11 tarinaa sitoutumisesta

Opetustyötä tehdään arvoilla, joiden varaan meidän kaikkien hyvinvointimme rakentuu.

Kiitos, opettaja.

Lue Seelan, Janin, Inan ja Peterin tarinat ja jaa omasi! #KiitosOpettaja

9 +

Suomalaiset arvostavat opettajia. Millaista työ on?

Tutustu

+ 480

Korvaamattomasta työstä on aika saada kunnon korvaus.

Kunnon korvaus

12740

Liki 13 000 allekirjoitti opettajien kirjeen Suomelle!

Osallistu
 

Opettajien kirje Suomelle: Tehtävämme on tulevaisuuden kokoinen.

Rakas Suomi, me opettajat olemme monelle paljon. Olemme tukijoita, kasvattajia ja turvallisia aikuisia. Opetamme ihmisenä olemista ja kielioppeja, kaveritaitoja ja uteliaisuutta, integraalilaskentaa ja hitsauksen perusteita."

Näin alkaa tuhansien opetusalan ammattilaisten allekirjoittama kirje Suomelle. Katso video tai lue kirje kokonaisuudessaan alta.

Tämän kirjeen allekirjoitti keväällä 2022 liki 13 000 opetusalan ammattilaista:

Rakas Suomi, me opettajat olemme monelle paljon. Olemme tukijoita, kasvattajia ja turvallisia aikuisia. Opetamme ihmisenä olemista ja kielioppeja, kaveritaitoja ja uteliaisuutta, integraalilaskentaa ja hitsauksen perusteita.

Koulutamme kaikkien alojen tietäjät, taitajat ja ongelmanratkaisijat – huomisen tekijät, äänestäjät ja veronmaksajat.

Olemme ylpeitä osaamisestamme ja työmme merkityksestä. Vaikutamme suoraan siihen, että jokaisella olisi mahdollisuus löytää omat vahvuutensa ja tavoitella unelmiaan. 

Näkisitpä sitä oppimisen iloa, jota kohtaamme joka päivä päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa! Tai niitä hetkiä, joissa pelko vaihtuu turvallisuudentunteeksi ja huoli kirkkaiksi tulevaisuudenkuviksi. Näkisitpä koko sen matkan, jonka aikana eri-ikäiset oppijat löytävät yhä selvemmin oman reittinsä ja äänensä.
 
Me näemme. Samalla näemme, että meiltä vaaditaan jo liikaa. 

Opettajan työ on rajatonta, mutta opettaja on rajallinen. Kollegoistamme yhä useampi on uupunut. Uudistukset seuraavat toisiaan, ja työmäärä kasvaa vuosi vuodelta. Palkassa se ei näy. Moni opetusalan ammattilainen miettiikin koko alan vaihtamista. Koronapandemian mukanaan tuoma lisätyö ja huoli terveydestä ovat entisestään lisänneet kuormitusta.

Parhaillaan OAJ ja työnantajat neuvottelevat opetusalan palkoista. Neuvotteluissa ei ole kyse vain siitä, näkyykö ensi kuun palkassamme tarpeeksi työmme vaativuus ja korkea koulutus, jota työssä onnistuminen edellyttää. Kyse on myös siitä, saammeko pidettyä kiinni maailman parhaista opettajista ja houkuteltua alalle uusia huippuosaajia. Se on kohtalonkysymys koko Suomelle.

Siksi pelkät korulauseet ja arvostavat sanat juhlapuheissa eivät riitä. Korvaamattomasta työstä on aika saada kunnon korvaus.

Tehtävämme on tulevaisuuden kokoinen.

Terveisin,
opettajat, rehtorit, päiväkodin johtajat ja muut opetusalan ammattilaiset

 

97 %

Taloustutkimuksen selvityksen mukaan suomalaiset pitävät opettajien työtä tärkeänä koko yhteiskunnalle.

9 / 10

Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta pitää opettajien työtä vaativana ja vastuullisena.

 

Opettajat ovat monelle paljon. Usein heiltä kuitenkin vaaditaan jo liikaa.

 

Neljä tarinaa tulevaisuuden kokoisesta tehtävästä

Tänäkin keväänä opettajat tukevat yli miljoonan lapsen, nuoren ja aikuisen oppimista ja kasvua. He luovat sen pohjan, jolle huomisen maailma rakennetaan. Työ on antoisaa, mutta se on käynyt vuosi vuodelta yhä raskaammaksi. Vaikka suomalaiset tutkitusti arvostavat opettajia valtavasti, arvostus ei näy palkassa eikä työoloissa.

Lue Marian, Jussin, Johannan ja Mikan ajatuksia työstään. He kertovat hetkistä, jotka työssä tuntuvat erityisen merkityksellisistä, mutta myös huolista ja haasteista. Sellaisista ongelmista, jotka täytyy ratkaista, jotta meillä on myös tulevaisuudessa maailman parhaat opettajat. 

 

 

Osaavat opettajat ovat sijoitus tulevaisuuteen

Kun kyse on koulutuksen rahoituksesta tai opettajien palkkatasosta, julkisuudessa kysytään usein, onko veronmaksajilla tähän varaa. Jokaisen olisi tärkeää oivaltaa, että laadukas koulutus on sijoitus, joka tuottaa osaamisen vahvistumisen myötä myös talouskasvua.

Opettajan arvo -juttusarjassa haastattelemme yhteiskunnallisia vaikuttajia ja oman alansa huippuasiantuntijoita siitä, mikä heistä tekee osaavista opettajista arvokkaita.

 

 

Pelkät juhlapuheet eivät riitä.

Suomessa tutkitusti arvostetaan opettajia. Ymmärrämme, että he tekevät vaativaa ja vastuullista työtä, joka vaikuttaa oppijoiden ja siten koko Suomen tulevaisuuteen.

Oikeudenmukainen korvaus tästä työstä olisi suomalaisten mielestä liki 500 euroa korkeampi kuin uransa alussa olevan maisteriksi valmistuneen lähtöpalkka.

Vielä tämä arvostus ei kuitenkaan ole välittynyt opettajille asti. Palkkakehitys ja opetuksen resurssit eivät ole pysyneet työmäärän kasvun ja työn vaativuuden lisääntymisen mukana.

Tähän tarvitaan muutos. Palkkataso nimittäin vaikuttaa myös siihen, saammeko pidettyä kiinni maailman parhaista opettajista ja houkuteltua alalle uusia huippuosaajia. Se on kohtalonkysymys koko Suomelle.

 

37 %

Vain joka kolmas opettaja kokee, että hänen työtään arvostetaan. On aika näyttää arvostus teoissa.

60 %

Kuusi kymmenestä opettajasta kokee, että töitä on usein liikaa.

57 %

Yli puolet opettajista on vuoden sisällä harkinnut alanvaihtoa.

 

Arvostuksen pitää näkyä teoissa.

Opettajatkin ansaitsevat inhimilliset työolot ja sen, että osaaminen ja työn arvo näkyvät myös palkassa. Tehdään Suomesta maailman paras paikka opettaa, oppia ja tutkia!

 

Kunnon korvaus korvaamattomasta työstä

OAJ neuvottelee parhaillaan opetusalan palkoista. Tavoitteena on monivuotinen palkkaohjelma, joka kuroisi kiinni epäoikeudenmukaisesti kasvanutta palkkaeroa.

Seuraa neuvotteluja

Opettajien pitää saada keskittyä opettamiseen

Opettajat tarvitsevat mahdollisuuden keskittyä opettamiseen. Vähemmän sälää ja hankehumppaa, avuksi esimerkiksi opettajamitoitus ja oppimisen tuen korjaaminen.

OAJ vaikuttaa

Laadukas opetus on sijoitus tulevaisuuteen

Vuosittain koulutukseen tarvitaan Suomessa liki kaksi miljardia euroa lisää, jos haluamme kuroa kiinni muiden Pohjoismaiden etumatkan.

Rahoitus kuntoon

Osallistu ja anna tukesi opettajille.

Pienilläkin teoilla on suuri merkitys, kun teemme niitä isolla porukalla. Kannustamme opetusalan ammattilaisia tuomaan ylpeästi esiin osaamistaan ja avaamaan arjestaan myös sitä puolta, joka useimmilta jää näkemättä.

Kannustamme myös ihan jokaista - sinuakin! - kertomaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ajatuksia siitä, mikä tekee opettajien työstä niin tärkeää. Tee tänään ainakin yksi kampanjateko – se vie vain pienen hetken.

Opekirje-some2.jpg
Allekirjoita ja jaa yhteinen viestimme

Joko allekirjoitit opetusalan ammattilaisten yhteisen viestimme Suomelle? Keväällä 2022 liki 13 000 opetusalan ammattilaista teki sen! 

Kerro ihmeessä myös sosiaalisessa mediassa, kun olet allekirjoittanut. Alta klikkaamalla voit tallentaa laitteeseesi kuvia, joiden avulla kirjeen viestien jakaminen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa onnistuu näppärästi. 

Kuva 1   /   Kuva 2   /   Kuva 3   /   Kuva 4  /  Kuva 5

 

Jaa kollegasi tarina

Lue ja jaa ainakin yksi kampanjan haastatteluartikkeleista. Löydät ne täältä.

Halutessasi voit tutustua myös 11:een tässä kampanjassa aiemmin julkaistuun opetusalalla eri tehtävissä toimivan haastatteluun.

Jaatko mieluiten esimerkiksi Instagramin tarinoissa? Alta klikkaamalla voit tallentaa laitteeseesi valmiita jakokuvia.

Maria-storykuva

Jussi-storykuva

Johanna-storykuva

Mika-storykuva

ROOLIT-Neliötapetti.jpg


Kerro työsi arjesta sosiaalisen median tarinoissa ja haasta kollegasi mukaan!

Alan ulkopuolisilta jää piiloon työsi antoisimmat hetket mutta myös se, miten paljon erilaisia työtehtäviä päiviin voi mahtua.
 
Olemme valmistelleet valmiita kuvapohjia, joiden avulla voit näppärästi jakaa ajatuksiasi ja kokemuksiasi työstäsi. Juuri sinun tarinasi voi olla se, joka saa oman lähipiirisi oivaltamaan uudella tavalla työsi merkityksen ja vaativuuden.

Operooli-Storymalli-1920x1080.jpg

Lataa alta kuvapohjat ja kerro sosiaalisen median tarinoissa työrooleistasi!

Kysyimme Facebookissa, millaisissa rooleissa opettajat ovat työssään toimineet. Saimme yli 150 vastausta, joiden pohjalta teimme sanapilven. 

Lataa talteen kuvapohjat ja auta konkretisoimaan opetustyön vaativuutta kertomalla työrooleistasi omissa somekanavissasi! Haasta myös kollegasi kertomaan ammattilaisen monista tehtävistä. Muista tägätä myös @OAJry, niin kerrotaan yhdessä, miten monipuolista opettajan työ on.  

Normipaiva-Storymalli-1920x1080.jpg

Opettajan "normipäivä" – näytä, mitä kaikkea työpäivääsi voikaan mahtua!

Oletko kuullut alan ulkopuolisten päivittelevän opettajien "lyhyitä työpäiviä" tai "pitkiä lomia"? Jokainen alan ammattilainen tietää sen, mistä myös työolobarometrimme ja muut tutkimukset kertovat: työmäärä on kasvanut ihan liian suureksi.

Tehdään yhdessä näkyväksi, mitä kaikkea opettajan, rehtorin tai päiväkodin johtajan "normipäivään" voikaan mahtua. 

  1. Lataa alta talteen pohjakuvat esimerkiksi Instagram-storya varten
  2. Jaa tarinaan alkuruutu, jossa voit valitsemallasi GIF-animaatiolla havainnollistaa tuntemustasi, kun kuulet puhuttavan lyhyistä työpäivistä.
  3. Täydennä teksteillä tyhjään kalenteripohjaan, mitä kaikkea aamuvarhaisesta pitkälle iltaan venyvään työpäivään voikaan mahtua - siis mitä tahansa suunnittelusta viestittelyihin, kokouksiin, paperitöihin ja arviointiin! Tägää mukaan @oajry.
  4. Kannusta kollegaasi mukaan ja jaa ruutukaappausta varten kuva myös tyhjästä kalenterisivusta.
Lataa kuvapohjat alta

Kiitos, että olet täällä! Se osoittaa, että sinulla on sydän paikallaan ja että todella arvostat korkeasti koulutettujen opetusalan ammattilaisten työtä.
 
Pienelläkin teolla voit auttaa kanssamme avaamaan useamman silmiä opettajien ja alan esihenkilöiden tekemän työn merkitykselle. Ja sille, että emme voi ottaa heitä itsestäänselvyytenä, vaan nyt on korkea aika osoittaa arvostusta myös esimerkiksi palkkatasossa ja työoloissa. Siitä hyötyy koko Suomi.

Opekirje-some7.jpg

Vinkkaa kampanjasta omissa kanavissasi: #tehdääntulevaisuuksia

Kerro omissa sosiaalisen median kanavissasi kampanjasta jakamalla linkkiä tälle kampanjasivulle: www.tehdaantulevaisuuksia.fi

Halutessasi voit tallentaa laitteellesi ja vapaasti hyödyntää sosiaalisessa mediassa kuvia, joissa on pari nostoa opettajien kirjeen sisällöstä.

Klikkaa ja tallenna kuvat laitteellesi:

Tulevaisuuden kokoinen tehtävä

Korvaamattomasta työstä kunnon korvaus

 

Jaa opettajan tarina

Lue ja jaa ainakin yksi kampanjan haastatteluartikkeleista. Muista tunniste #tehdääntulevaisuuksia.

Löydät artikkelit täältä.

Jaatko mieluiten esimerkiksi Instagramin tarinoissa? Klikkaa alta opettajan nimeä ja lataa laitteellesi storyssa näppärästi jaettava kuva. 

Maria / Jussi / Johanna / Mika
 

Kerro ajatuksiasi opettajien merkityksestä ja kannusta kaverisi mukaan!

Viime syksynä kannustimme jokaista pysähtymään pohtimaan, miten tärkeä rooli opettajilla on ollut omassa elämässä. Kerro sosiaalisessa mediassa itsellesi tärkeistä opettajista tunnisteella #KiitosOpettaja!

Inspiraatiota saat tarvittaessa Seela Sellan, Jani Toivolan, Ina Mikkolan ja Peter Nymanin tarinoista. Muista myös kannustaa kavereitasi mukaan – voit esimerkiksi vinkata, että hekin tutustuvat näihin kampanjasisältöihin osoitteessa www.tehdaantulevaisuuksia.fi!

Tutustu Kiitos, opettaja -sisältöihin

OAJ tekee Suomesta maailman parasta paikkaa opettaa, oppia ja tutkia – liity jäseneksi!

Yhdeksän kymmenestä opettajasta on valinnut OAJ:n jäsenyyden. Jos et vielä ole jäsen ja työskentelet opetusalalla tai opiskelet opettajaksi, niin nyt on hyvä hetki liittyä! Neuvottelemme parhaillaan palvelussuhteesi ehdoista, ja olemme turvanasi myös siinä tapauksessa, jos sopimukseen ei päästä neuvotellen. Jäsenenä saat edunvalvonnan lisäksi lukuisia muita jäsenetuja.

Jäsenyys kannattaa – liity nyt!
 

Painava sana opettajilta

Kun kyse on opetuksen arjesta, on syytä kuunnella heitä, jotka sen parhaiten tuntevat. Siis opetusalan ammattilaisia. Lue heidän painavia sanojaan.

Ilman opettajia emme olisi tässä

Jos pitäisi nimetä yksi opettaja, jonka tulet aina muistamaan, kenet nimeäisit? Jani Toivola, Seela Sella, Ina Mikkola ja Peter Nyman kertovat heille tärkeistä opettajista.

Opettajilla on kuin onkin agenda

Opetustyön taustalla vaikuttavat syvästi inhimilliset arvot, joiden varaan meidän kaikkien hyvinvointimme rakentuu. Tutustu eri tehtävissä ja koulutusasteilla työskentelevien tarinoihin.

 

Sano painava sana

Opettajat ja alan esihenkilöt ovat oman työnsä parhaita asiantuntijoita. He tuntevat niin työn merkityksen kuin sen epäkohdat. Painava sana -blogi antaa puheenvuoron heille. 

Haluatko nostaa oman näkemyksesi ajankohtaiseen opetustyötä koskevaan keskusteluun? Onko sinulla kokemus, jonka haluat kertoa ja joka voisi auttaa opetusalan ulkopuolisiakin ymmärtämään, mikä tekee työstä niin tärkeää mutta samalla vaativaa ja kuormittavaa? Lähetä vinkkisi OAJ:n Heikki Pölöselle osoitteeseen heikki.polonen@oaj.fi. 

Aiemmin sanottua

 

Sanotaan yhdessä #KiitosOpettaja!

 

 

Kiitos, opettaja. Ilman sinua en olisi tässä.

Jos pitäisi nimetä yksi opettaja, jonka tulet aina muistamaan, kenet nimeäisit? 
Yksi ihminen kerrallaan opettajat tekevät tulevaisuuksia koko Suomelle. Tänäkin syksynä opettajat tekevät tulevaisuuksia koko Suomelle ja tukevat yli miljoonan lapsen, nuoren ja aikuisen oppimista ja kasvua.

Suomessa tutkitusti arvostetaan opettajien tekemää työtä. Mutta olemmeko ottaneet heidät itsestäänselvyytenä liian pitkään? Olemmeko osoittaneet arvostusta ja kiittäneet opettajia, jotka olivat käänteentekijöitä omissa elämäntarinoissamme? Tänään moni opettaja on uupunut työssään, ja yli puolet heistä on viimeisen vuoden aikana harkinnut alanvaihtoa.

On aika toimia ja korjata tilanne, sillä ilman opettajia Suomi ei pärjää. Arvostustekoja tarvitaan erityisesti päättäjiltä ja työnantajilta, mutta kutsumme myös sinut mukaan. Näytetään yhdessä, miten suuri vaikutus opettajien työllä ja ammattitaidolla on ollut siihen, millaisiksi olemme kasvaneet.

Jani Toivola, Ina Mikkola, Peter Nyman ja Seela Sella kertovat omat tarinansa opettajasta, jota ilman he eivät ehkä olisi tässä. Nyt on sinun vuorosi – kerro tarinasi ja sano #KiitosOpettaja.

Tutustu tarinoihin ja jaa omasi!

 
 

Kerro oma #KiitosOpettaja-tarinasi!

Kuka opettaja on sinun elämässäsi ollut käänteentekevässä roolissa? Mikä oli se kannustava ja mieleen jäänyt kehu tai ne rohkaisevat esimerkit, jotka ovat tuupanneet elämässäsi eteenpäin? Onko mieleesi jäänyt kohtaaminen opettajan kanssa, jonka merkitys onkin elämän varrella kasvanut alkuperäistään suuremmaksi? 

Nyt on hyvä hetki sanoa opettajalle kiitos. Näytetään yhdessä, miten suuri vaikutus opettajien työllä ja ammattitaidolla on ollut siihen, millaisiksi olemme kasvaneet! 

Tutustu sosiaalisen median vinkkeihimme ja kerro #KiitosOpettaja-tunnisteella omissa kanavissasi, keitä ilman et olisi tässä! 

1. Jaa oma tarinasi Facebookissa tilapäivityksenä aihetunnisteella #kiitosopettaja

Ketä opettajaa sinä haluat kiittää ja miksi? Ketä ilman et olisi tässä? Jaa tarinasi Facebook-päivityksenä ja sano #kiitosopettaja.

Kerro päivitystekstissä seuraajillesi muisto itsellesi merkityksellisestä kohtaamisesta opettajan kanssa. Esimerkiksi näin:

  • Muistan kuvaamataidon opettajani Hannan, jonka tunneilla sain rauhassa olla oma, luova itseni ja kokeilla eri tekniikoita. Hanna kannusti minua toteuttamaan luovuuttani, ilman häntä en välttämättä olisi nähnyt itsessäni potentiaalia visuaaliseksi suunnittelijaksi. #kiitosopettaja www.tehdaantulevaisuuksia.fi

Jokaisesta lokakuun 2021 aikana jaetusta julkisesta sosiaalisen median päivityksestä OAJ lahjoittaa euron Nenäpäivä-keräykseen.

2. Jaa jokin OAJ:n kampanjapäivitys

OAJ:n Facebook-sivulla julkaistaan loka-marraskuussa paljon kampanjasisältöä – esimerkiksi videoita ja artikkeleja, joissa eri nostetaan esiin tarinoita ja muistoja itselle tärkeistä opettajista.

Tykkää OAJ:stä Facebookissa ja jaa päivityksiä!

OAJ Facebookissa

3. Materiaaleja yhdistyksille

OAJ:n yhdistystoimijat voivat ladata OAJ-areenasta yhdistysten käyttöön myös muuta kampanjan viestintämateriaalia.

Jaa #KiitosOpettaja –kuvasi tai videosi

Mitä, jos julkaisisit Instagramissa, Twitterissä tai Linkedinissä kuvan itsestäsi tai rakkaasta koulumuistostasi? Kuva voi olla vaikka työpaikaltasi, jos koet, että ilman opettajan tukea ja kannustusta et olisi päätynyt nykyiselle alalle. Voit tietysti jakaa myös vaikka kuvan vanhasta koulukuvastasi tai itsestäsi opintojen aikana.

Kerro päivitystekstissä seuraajillesi muisto itsellesi merkityksellisestä kohtaamisesta opettajan kanssa. Esimerkiksi näin:

  • Muistan kuvaamataidon opettajani Hannan, jonka tunneilla sain rauhassa olla oma, luova itseni ja kokeilla eri tekniikoita. Hanna kannusti minua toteuttamaan luovuuttani, ja ilman häntä en välttämättä olisi nähnyt itsessäni potentiaalia visuaaliseksi suunnittelijaksi. #kiitosopettaja
Muista lisätä päivitykseen tunnisteena #KiitosOpettaja.

Julkisilla Instagram-tileillä julkaistuja #kiitosopettaja-kuvia nostamme myös kampanjan verkkosivuille. Jaamme kuvasi mielellämme myös OAJ:n Instagram-tilin tarinoissa. Jos tämä käy sinulle, mainitse päivityksessäsi @oajry! 

Jokaisesta julkisesta lokakuun 2021 aikana tehdystä #KiitosOpettaja-päivityksestä OAJ lahjoittaa euron Nenäpäivä-keräykseen.

Kampanjamateriaaleja yhdistyksille

OAJ:n yhdistystoimijat voivat ladata OAJ-areenasta yhdistysten käyttöön myös muuta kampanjan viestintämateriaalia.

 

Opettajat ovat sitoutuneita tekemään tulevaisuuksia

 

 

Opettajilla on kuin onkin agenda.

Opettajat ovat sitoutuneet tekemään tulevaisuuksia kaikilla koulutusasteilla, varhaiskasvatuksesta aina aikuiskoulutukseen ja yliopistoon. He rakentavat työllään parempaa Suomea ja maailmaa – yksi oppija kerrallaan.

Meillä kaikilla on mielikuvia opetustyöstä. Usein mielikuvamme nojaavat kuitenkin omiin muistoihimme, jotka saattavat olla vuosikymmenten takaa. Mitä opettajat, rehtorit ja päiväkodin johtajat itse ajattelevat työnsä merkityksestä ja sen haasteista? On aika päästää heidät itsensä ääneen.

Tutustu tarinoihin sitoutumisesta!

23.03.2021

Opettaja kannustaa kollegoitaan armollisuuteen – aito läsnäolo on täydellisyyttä tärkeämpää

Reetta Nisonen opettaa yläkoululaisille ja lukiolaisille kuvataidetta ja ohjaa opettajaksi opiskelevien harjoitteluja. Opettajana hän kokee,...

23.03.2021

Opettajaopiskelija: ”Se hetki, kun lapsi lähtee murheen jälkeen hymyillen leikkimään, palkitsee”

Varhaiskasvatuksen opettajaksi opiskeleva Samira Ouazizi haluaa opettajana taata jokaiselle lapselle turvallisen mahdollisuuden kehittyä oma...

23.03.2021

Päiväkodin johtaja: Positiivisuuden ja avoimuuden lisääminen maailmaa kohtaan on kasvatuksen ydintehtävä

Kun Annukka Hulkkonen valmistui Oulun yliopistosta 1996, varhaiskasvatus oli hyväksytty yliopistojen oppiaineeksi vasta vuotta aiemmin. Hulk...

23.03.2021

Lukion kieltenopettaja: Työssä tärkeintä on inhimillinen vuorovaikutus

Pirjo Väli-Torala haaveili opettajan ammatista jo pienestä, koska hän viihtyi niin hyvin koulussa. Kaksikymmentä vuotta lukion kieltenopetta...

23.03.2021

Rehtori ohjaa, innostaa ja näyttää työyhteisölle suunnan

Kivimaan koulun rehtori Tuula Herkepeus näki opettajana, miten suuri merkitys opettajalla on lapsen kasvulle. Nyt rehtorina Tuula iloitsee s...

23.03.2021

Pianonsoiton opettaja: Oppiminen edellyttää tunnetta, että ollaan samalla puolella

Muusikkoperheeseen syntynyt Kari Tikkala on noussut urallaan palkituksi konserttipianistiksi. Muusikonura on opettanut paljon sellaista, jos...

23.03.2021

Ammatillinen opettaja: Opiskelijoiden usko itseen kasvaa onnistumisen kokemuksista

Ammatillinen opettaja Kimmo Siuruainen sanoo sitoutumisen työhön lähtevän siitä, että ymmärtää, millaisen esimerkin hän opettajana antaa nuo...

23.03.2021

Yliopistonlehtori luottaa opetuksessaan konkretiaan ja korkeisiin tavoitteisiin

Kansantaloustieteen lehtori Jonas Lagerström sanoo, että tavoitteiden asettaminen korkealle motivoi opiskelijoita ja saa heidät työskentelem...

23.03.2021

Luokanopettaja: Ilman koulutusta ei ole sivistystä eikä toimivaa yhteiskuntaa

Joanna Lukkarila opettaa alakoululaisia keskellä muutosta sykkivää Helsingin kantakaupunkia. Hänelle opettajan työssä on puolustamisen arvoi...

23.03.2021

Amk-opettaja: Parasta työssäni on nähdä opiskelijan ammatillinen kasvu

Kristiina Mutka-Vierula on pitkän uran tehnyt opettaja, joka haluaa työssään nostaa esiin yritteliäisyyden ja yhteisöllisyyden merkitystä. P...

23.03.2021

Varhaiskasvatuksen opettaja: Pienten ihmisten opettaminen on iso asia

Varhaiskasvatuksen opettajalle Aleksi Vehmassalolle on tärkeää tarjota lapsille turvallinen lapsuus ja kasvuympäristö. Hänen työtään ohjaava...

 

Kampanjan somenostoja

 

Mistä OAJ:n kampanjassa on kyse?


OAJ nostaa tehdään tulevaisuuksia -kampanjassa esiin opettajan ammatin merkitystä. Tavoitteenamme on järjestön strategian mukaisesti vahvistaa jäsentemme tekemän työn arvostusta.

Vuoteen 2022 ulottuvan kampanjan aikana nostamme esiin eri jäsenryhmien tekemää työtä useasta näkökulmasta. Sisällöillä pyrimme lisäämään myös alan ulkopuolisten tietoa ja ymmärrystä opetustyön arjesta ja sen merkityksestä. Epäkohtiakaan emme peittele, vaan haastamme jokaisen päättäjän ja kansalaisen antamaan tukensa opettajien tärkeälle työlle.

Mistä arvostuskampanjan viestit ovat peräisin? 

OAJ:n jäseniä edustavat valtuutetut ovat nostaneet opettajuuden arvostuksen vahvistamisen yhdeksi keskeiseksi osaksi OAJ:n strategiaa

Jotta myös toteutuksessa kuuluu jäsenten ääni, osallistettiin jäseniä jo arvostushankkeen suunnitteluvaiheessa. Loppuvuodesta 2020 toteutetulla kyselyllä selvitettiin, mistä he ovat työssään ylpeitä – ja toisaalta sitä, mitä he haluaisivat suomalaisten ymmärtävän työstään nykyistä paremmin. Kaikki kampanjateot ja viestit ponnistavat tämän kyselyn tuloksista. Valmisteluun osallistettiin erikseen myös OAJ:n aktiiveja tammikuussa 2021. 

Lisäksi hankkeen kampanjaviestinnän suunnittelun ja tekemisen tukena toimii viestijäverkosto, joka koostuu järjestön valtuutetuista sekä noin 500 jäsenestä, jotka loppuvuodesta 2020 vastasivat kampanjakyselyyn ja kertoivat olevansa kiinnostuneita osallistumaan kampanjaan esimerkiksi pienillä viestintäteoilla.

Mistä tiedätte, tavoittaako kampanja alan ulkopuolisia?

Tehdään tulevaisuuksia -kampanjalla tavoitteena on viestiä suurelle yleisölle OAJ:n jäsenten tekemän työn merkityksestä. Tämä edellyttää sitä, että heidät tavoitetaan. Siksi kampanjasisällöille on ostettu näkyvyyttä hankkeen aikana esimerkiksi televisiosta, sanomalehdistä, ulkomainoksista, sosiaalisesta mediasta ja radiosta. Mainoskanavat valitaan sillä perusteella, että voidaan todentaa niiden tavoittavan laajasti ja valtakunnallisesti myös alan ulkopuoliset.

Lisäksi jokaisen kampanjalähdön jälkeen mitataan erillisellä selvityksellä sitä, miten viestit ovat tavoittaneet ja vaikuttaneet. Voit lukea kevään 2021 Sitoutunut-kampanjan tuloksista täältä ja syksyn 2021 Kiitos, opettaja -kampanjan tuloksista täältä.

Keväällä 2022 OAJ julkaisee "opettajien kirjeen Suomelle". Mistä siinä on kyse?

Marras-joulukuussa osallistimme OAJ:n aktiiveja sekä kampanjan viestijäverkostoa kevään kampanjalähdön suunnitteluun. Kysyimme muun muassa, millaista näkökulmaa ja mitä viestejä he toivoivat sopimusneuvottelujen yhteydessä käynnissä olevalta kampanjalta. Tämän osallistamisen pohjalta on laadittu yhteinen viesti, joka kulkee nimellä opettajien kirje Suomelle. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni jäsen kokisi viestin omakseen riippumatta siitä, millä koulutusasteella tai missä työtehtävässä itse toimii.

Helmikuun alusta lähtien kirjeestä viestitään OAJ:n jäsenille esimerkiksi sähköpostilla ja heitä kannustetaan allekirjoittamaan kirje. Helmi-maaliskuussa käynnistyvällä kampanjalla nostamme tätä yhteistä viestiä näkyvästi esiin julkisuudessa. 

Kampanjassa on esillä eri koulutusasteilla ja työtehtävissä toimivia opetusalan ammattilaisia. Miten heidät on valittu mukaan?

Kampanja käynnistyi keväällä 2021. Silloin äänessä oli 11 eri tehtävissä työskentelevää opetusalan ammattilaista, joiden haastatteluihin voi tutustua täällä. Keväällä 2022 kampanjakasvoina on jälleen neljä eri koulutusasteella työskentelevää opettajaa.

Kampanjakasvojen valinnassa on pyritty siihen, että joukossa olisi monipuolisesti mukana eri-ikäisiä ja eri tehtävissä opetusalalla työskenteleviä. Ensimmäisiä 11:tä kampanjakasvoa valittaessa pyrittiin huomioimaan myös se, että mukana olisi eri puolilta Suomea olevia opetusalan ammattilaisia.

Keväällä 2022 kampanjakasvoja haluttiin neljästä eri OAJ:n "pääryhmittymästä" (VOL, YSI, OAO, YLL). Toiveena oli jälleen, että joukossa olisi mukana eri-ikäisiä ja eri sukupuolia. Halusimme tuoda kampanjassa esiin myös opittavien asioiden kirjoa - 30 sekunnin kampanjafilmin hetkissä näkyykin niin taidetta, äidinkieltä, matematiikkaa kuin hoitotyön opiskelua. 

Vastaus jatkuu videon jälkeen.

Koska kampanja on käynnissä samaan aikaan OAJ:n valtuustovaalien kanssa, tavoitteena oli myös se, että mukana ei ole ehdokkaita. Matemaattisia aineita opettavaksi yliopiston lehtoriksi ei kuitenkaan lukuisista eri yliopistoihin tehdyistä yhteydenotoista huolimatta löytynyt käytössä olleessa aikataulussa sellaista henkilöä, joka ei olisi ehdolla.

Siksi hyvissä ajoin ennen esimerkiksi kampanjakuvauksia hänen kohdaltaan varmistettiin YLL:n puheenjohtajalta, että onko sopivaa, että valtuustovaaleissa ehdolla oleva on mukana kampanjassa. Myös kaikilta YLL:n ehdokkailta varmistettiin erikseen, että heillä ei ole mitään sitä vastaan, että yksi ehdokas on mukana kampanjassa.

Kannustatte syksyllä 2021 jokaista sanomaan kiitos – eikö kiitosta tärkeämpää olisi saada lisää resursseja opetukseen?

Maailman opettajien päivänä 5.10.2021 käynnistyvässä kampanjavaiheessa haluamme muistuttaa jokaista suomalaista henkilökohtaisellakin tasolla siitä, miten arvokasta opettajien ja alan esihenkilöiden tekemä työ on.

Taloustutkimuksella teettämämme selvityksen mukaan kaikista positiivisimmat mielikuvat opettajien työstä liittyvät omiin ja läheisten kokemuksiin opinpolun eri vaiheista. Tiedämme siis, että Suomessa on miljoonia tärkeitä kokemuksia ja muistoja osaavien opettajien työstä ja sen vaikutuksesta. Kampanjalla haluamme muistuttaa näistä kokemuksista ja kannustaa jokaista myös kertomaan niistä esimerkiksi omissa sosiaalisen median kanavissa. 

Kiitoksen sanominen on tärkeää, mutta se ei tietenkään poista sitä tosiasiaa, että päättäjien ja työnantajien täytyy löytää keinot, joilla vähennetään opetusalan ammattilaisten kuormitusta. Jo ennen lokakuun kampanjan aloitusta nostimme kuitenkin laajasti julkisuudessa esiin huolta opettajien jaksamisesta sekä sellaisia arvostustekoja, joita tarvitaan päättäjiltä ja työnantajilta. Heiltä tarvitaan tekoja, jotta opettajien kuormitus ja liiallinen työmäärä saadaan vähentymään. Vain siten voidaan turvata, että tulevaisuudessakin meillä Suomessa on osaavat opettajat.

Mistä Sitoutunut-ideassa on kyse?

Sitoutunut-viesti on osa suurempaa kokonaisuutta, jossa viestimme eri näkökulmista sitä, että opettajat tekevät työllään tulevaisuuksia. 

Maaliskuussa 2021 Tehdään tulevaisuuksia -kampanja käynnistyy Sitoutunut-viestillä, jossa eri koulutusasteilla työskentelevät kertovat työnsä merkityksestä ja niistä arvoista ja asioista, joiden edistämiseen he ovat opettajina sitoutuneita. Nämä arvot kumpuavat esimerkiksi eri koulutusasteita koskevista laeista ja opetussuunnitelmista sekä Comeniuksen valasta.

Vastaus jatkuu Comeniuksen vala -videon jälkeen.

Pyrimme Sitoutunut-viesteillämme avaamaan suomalaisille sitä, miten opettajat ovat sitoutuneita juuri niihin asioihin, jotka ovat opettajuuden ytimessä, kuten sivistykseen, kasvurauhaan ja täyteen ihmisyyteen kasvattamiseen.

Toisinaan julkisuudessa on noussut esiin myös keskusteluja siitä, että onko opettajilla jokin poliittinen agenda. Sitoutunut-viestillä vastaamme myös tähän. Agenda opettajilla kyllä on, mutta ei se, mistä opettajia joskus syytetään. 

 

Miksi jäsenten rahoja käytetään tällaiseen? 

Strategia edellyttää OAJ:ltä tekoja, joilla vahvistetaan jäsenten tekemän työn arvostusta. Tämä puolestaan edellyttää sitä, että viestimme tavoittavat muutkin kuin alalla työskentelevät. Siksi mainostaminen niissä kanavissa, joita suomalaiset seuraavat, ovat kampanjassa suuressa roolissa.  

Vastaus jatkuu strategiakuvan jälkeen. Tutustu strategiaan tarkemmin täällä.

WEB1170x536-Strategia-OAJ-2020.jpg

Valtuusto on osoittanut kampanjalle 1,5 miljoonaa euroa vuodelle 2021. Yhtä jäsentä kohti kampanjaan käytetään rahaa vuoden 2021 aikana siis reilu kymppi. Tällä rahasummalla voimme tavoittaa suomalaiset kattavasti ja siten avata heille eri näkökulmista jäsenten tekemän työn merkitystä.  

Eikö tärkeintä olisi nostaa esiin alan epäkohtia? 

OAJ:n ydintehtävä on valvoa jäsentensä etua ja tuoda heille turvaa muuttuvassa työelämässä. Tätä ydintehtävää OAJ toteuttaa joka päivä – niin valtakunnan tasolla kuin alueellisesti ja paikallisesti. Kampanja ei siis ole pois edunvalvonnasta, vaan voi tukea sitä, kun yhä useampi kansalainen ja päättäjä ymmärtää paremmin, mikä opettajan työstä tekee niin tärkeää.

Vaikka kampanjasisällöissä nostamme ennen kaikkea esiin työn merkitystä ja arvoa, emme peittele myöskään alan epäkohtia. Nostamme työn vaativuutta ja kuormittavuutta esiin esimerkiksi Sitoutunut-artikkeleissa.

Lisäksi julkaisemme Painava sana –blogissa opettajien ja alan esihenkilöiden omia puheenvuoroja, joissa vaikeat asiat nostetaan rohkeasti pöydälle.  Jos haluat nostaa kampanjan yhteydessä esiin itsellesi tärkeitä aiheita - iloja, huolia tai ratkaisuehdotuksia - voit ehdottaa Painava sana -blogikirjoituksen aihetta OAJ:n viestintäpäällikölle Heikki Pölöselle: heikki.polonen@oaj.fi. 

Anna palautetta ja jaa ideasi! 

Opettajuuden arvostushanketta vetää OAJ:n toimistolta viestintäpäällikkö Heikki Pölönen. Anna palautetta tai jaa ideasi sähköpostilla! Osoite on heikki.polonen@oaj.fi.