• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Lukiotyöryhmät valmistautuvat sopimusneuvotteluihin

10.02.2021 - 11.56 Uutinen
Kuvituskuva

Sopimusneuvottelujen jälkeen alakohtaiset työryhmät jatkavat sovittavien asioiden valmistelua seuraaviin neuvotteluihin. Miten lukiotyöryhmät muodostuvat ja mitä asioita niissä käsitellään?

Kevään 2020 sopimusneuvottelujen jälkeen lukioita koskevien asioiden käsittely on jatkunut kahdessa lukiotyöryhmässä, yksityisten lukioiden (Sivista) työryhmässä sekä kunnallisten lukioiden (OVTES) työryhmässä. OAJ:n sopimusneuvotteluiden työryhmätavoitteet on asettanut tulo- ja palkkapoliittinen valiokunta.

– Neuvottelut ovat sujuneet hyvässä hengessä. Työryhmä käsittelee uuden lukiolain sekä opetussuunnitelman tuomia ja tulossa olevia muutoksia lukioiden työaikamääräyksiin sekä palkkamääräyksiin. Neuvottelussa käsitellään myös yo-kirjoitusten muutosten tuomaa lisätyötä ja -valvontaa, kertoo OVTES-työryhmässä mukana oleva OAJ:n erityisasiantuntija Aleksi Tervamaa.

Työryhmä käsittelee uuden lukiolain sekä opetussuunnitelman tuomia muutoksia työaikamääräyksiin sekä palkkamääräyksiin.

Yksityisen opetusalan työryhmässä on mukana jokaisen sopijaosapuolien edustajat, Sivista, OAJ, Jyty ja JHL. OVTES:n työryhmässä asioista neuvottelevat OAJ ja KT.

– Neuvotteluosapuolten näkemykset kehittämistarpeista eivät ole yhtenevät. Siitä huolimatta toiminta on asiallista ja asioihin pureutuvaa. Vastapuolelle on keskusteluissa tärkeää avata mahdollisimman hyvin OAJ:n tavoitteiden taustat ja sitä kautta tarpeellisuus. Siitä huolimatta työnantajapuoli ei välttämättä näe asioista samalla tavalla, kertoo molempien työryhmien jäsen OAJ:n neuvottelupäällikkö Eila Urpilainen.

Taustaryhmä tuo terveiset kentältä

Lukiotyöryhmien taustalla toimii myös OAJ:n omista aktiiveista koostuva taustaryhmä, joka tarkastelee lukion tarpeita sopimusalasta riippumatta. Nyt keskiössä on lukiolain ja lukion opetussuunnitelman muutosten huomioiminen nykyistä paremmin sopimuksissa.

– Taustaryhmä toimii OAJ:n neuvottelijoiden tukena ja kentän äänenä työryhmätyössä. Keskeistä on vuoropuhelu OAJ:n neuvottelijoiden ja taustaryhmän jäsenten välillä, joilla on käytännön kokemusta lukio-opetuksesta ja siihen liittyvistä edunvalvonnallisista kipupisteistä, kertoo taustaryhmän jäsen, OAJ:n tulo- ja palkkapoliittisen toimikunnan puheenjohtaja ja hallituksen jäsen Kari Nieminen.

Rehtoreiden ajatuksia kartoitetaan kevään aikana myös kyselyn avulla.

– Kunnallinen lukiotyöryhmä tekee kyselyn, jossa selvitetään millaisia muutostarpeita uusi lukiolaki ja uusi opetussuunnitelma on tuonut OVTES:n työaika- ja palkkausmääräyksiin. Lisäksi yo-tutkinnon suorittamiseen liittyvien muutosten vaikutuksia lukiossa tehtävään työhön on tarkoitus selvittää, kertoo työryhmän jäsen OAJ:n ekonomisti Mika Väisänen.

Kohti uusia sopimuksia

– OVTES-työryhmä kokoontuu pari kertaa kuukaudessa. Tulevaa syksyä kohti kokoustahti tiivistyy. Nykyinen sopimus päättyy 28.2.2022, joten sopimustekstejä hiotaan syksyllä jo melko valmiiksi, Tervamaa kertoo.

Sivistan työryhmä tapaa noin 2–4 viikon välein. Sivistan työryhmätyö poikkeaa OVTES:n työryhmästä sen suhteen, että sille on asetettu määräaika, mihin mennessä muutoksista on päästävä sopimukseen.

– Lukiotyöryhmässä määräaika on 31.3.2021. Määräajan lähestyessä tapaamistahti kiihtyy. Tämä on vähän niin kuin minisopimuskierros, toteaa Urpilainen.

Juttu on osa Työryhmätyö tutuksi -sarjaa, jossa paneudutaan sopimusneuvottelujen jälkeisten alakohtaisten työryhmien toimintaan. Lue sarjan aikaisempi osa täältä. 

Teksti: Henna Honkalo
Kuva: Leena Koskela