• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Sopimuskaudella neuvotellaan työryhmissä

14.01.2021 - 15.29 Uutinen
Kuvituskuva

Sopimusneuvottelujen jälkeen alakohtaiset työryhmät jatkavat sovittavien asioiden valmistelua seuraaviin neuvotteluihin. Miten työryhmät muodostuvat ja ketkä niissä tekevät päätöksiä?

Sopimusneuvotteluissa sovitaan aina myös työryhmistä, joissa asioiden käsittelyä jatketaan. Työryhmien työ valmistaa asioita samalla myös seuraavaan neuvottelukierrokseen. Sopimusneuvottelujen työryhmiin siirretään asioita, joista itse neuvotteluissa ei päästä yhteisymmärrykseen tai asiakokonaisuuksia, joihin tarvitaan erityistä valmistelua. OAJ:n työryhmien tavoitteista päätetään tulo- ja palkkapoliittisessa toimikunnassa, tupassa.

– Työryhmissä on mukana sekä OAJ:n että työnantajapuolen edustajia, eli ne muodostuvat samoista ihmisistä kuin varsinaiset sopimusneuvottelut. Tarvittaessa kokoonpanoa laajennetaan ja mukaan kutsutaan myös asiantuntijoita, kertoo OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos.

Tämänhetkisten työryhmien työ tähtää kevään 2022 neuvottelukierrokseen.

– Kuten neuvotteluissa, myös työryhmissä on molemmilla puolilla tavoitteita, joista osa on toiselle puolelle vähemmän mieluisia. Työ on kompromissien tekoa ja hakemista. Parhaimmillaan työryhmissä päästään molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun ja työryhmän tulos voidaan kirjata sopimusneuvotteluissa suoraan sopimukseen, Lindroos jatkaa.


Parhaimmillaan työryhmissä päästään molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun ja työryhmän tulos voidaan kirjata sopimusneuvotteluissa suoraan sopimukseen.

Käytännössä kaikilla OAJ:n sopimusaloilla työskennellään työryhmissä. Kevään 2020 sopimusneuvottelujen sopimuksissa sovittiin yli 20 eri työryhmästä.

– Ryhmissä pyritään kehittämään esimerkiksi ammatillista vuosityöaikaa koskevia sopimusmääräyksiä. Myös tuntiopettajien asemaa tarkastellaan OVTES:n ja Sivistan opetusalan sopimuksissa, Lindroos toteaa.

Työryhmien on mahdollista työskennellä kevääseen 2022 saakka, eli sopimuskauden loppuun.

Lue palkkajärjestelmätyöryhmästä täältä, työhyvinvointityöryhmästä täältä, ammatillisen vuosityöajan (vapaajaksojärjestelmän kehittäminen) työryhmästä täältä, F-osion uudistamisesta täältä, lukiotyöryhmistä täältä,  tuntiopettajien työryhmistä täältä.

Teksti: Henna Honkalo
Kuva: Leena Koskela