• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Työelämäasiamies vinkkaa: Näin teet työhyvinvoinnista ja -turvallisuudesta arkea työpaikallasi

12.09.2019 - 13.59 Uutinen
Kuvituskuva
Riina Länsikallio korostaa, että työpaikan kokouksissa pitää pystyä ottamaan puheeksi vaikeitakin, työhyvinvointia rapauttavia asioita esille ilman pelkoa.

Työhyvinvointipuheesta kannattaa OAJ:n työelämäasiamiehen mukaan tehdä rakenteellinen osa työpaikkakeskusteluja, jotta vaikeitakin aiheita päästään käsittelemään helpommin.

Työhyvinvoinnista ja -turvallisuudesta on hyvä puhua työpaikalla aktiivisesti. Näin ongelmiin tarttuminen helpottuu ja kynnys puhua madaltuu, sanoo OAJ:n työelämäasiamies Riina Länsikallio.

Hyvä paikka keskustelulle on esimerkiksi työpaikkakokous tai opettajankokous.

– Kokouksissa pitää pystyä ottamaan puheeksi vaikeitakin, työhyvinvointia rapauttavia asioita esille ilman pelkoa, Länsikallio korostaa.

Tärkeää on puhua oikealle henkilölle

Työpaikkakokouksessa voidaan käsitellä esimerkiksi työn kuormittavuutta, työajan riittämättömyyttä, uhka- ja väkivaltavatilanteita, häirintää ja epäasiallista käyttäytymistä esimerkiksi oppilaiden ja vanhempien suunnalta sekä sisäilma-asioita.

Keskusteluissa on syytä pohtia niin tilanteiden ennaltaehkäisyä kuin toimintaa niiden aikana ja jälkeen.

Tärkeää on kuitenkin puhua oikealle ihmiselle.

– Jos on esimerkiksi haastavia huoltajia, asiasta kannattaa puhua etukäteen esihenkilön kanssa.  Jos taas ylikuormittava tilanne on ratkottavissa kollegoiden kesken, kannattaa ensin keskustella heidän kanssaan. Jos esimerkiksi resurssipula on ilmeinen, on asia otettava nopeasti puheeksi myös esihenkilön kanssa.

Työpaikkakiusaamiselle oma prosessinsa

Huomionarvoista on, että työpaikkakiusaaminen ei ole työpaikkakokouksen asia, vaan työpaikkakiusaamisen käsittelylle on oma prosessinsa.

Tärkeää on aina ensin ottaa asia puheeksi sen henkilön tai tahon kanssa, jonka on kokenut kiusaavan itseään.

– Näissä tilanteissa on todella usein väärintulkintoja ja loukkaantumista. Ne usein ratkeavat puhumalla. Vastuullinen työkäytös onkin tärkeä osa työhyvinvoinnin kokemusta.

Rakenne helpottaa keskustelua

Työpaikkakokouksia varten voi kehittää esimerkiksi kortit, joissa jokaisessa on yksi hyvinvointi- tai turvallisuusteema tai tilanne. Jokaiseen kokoukseen valitaan yksi kortti, jonka teemasta puhutaan.

Kun kyse on keskustelurakenteesta, vaikeitakin aiheita on helpompi lähestyä.

– Pelkkä asian purkaminen kokouksessa ei kuitenkaan aina riitä, vaan tarvitaan myös työajalla tapahtuvaa työnohjausta halukkaille. Lisäksi uusille opettajille tarvitaan mentorointia.

Valitettavan monien työhyvinvoinnin ongelmien taustalla on resurssipula. Hyvinvointipuhe voi kuitenkin nostaa tämänkin kissan pöydälle.

 

Teksti: Salla Hongisto

Kuva: Leena Koskela

 

Työhyvinvoinnin lukuvuosi

OAJ tarjoaa työkaluja työssäjaksamiseen läpi lukuvuoden. Koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden ongelmiin vastataan kuukausittain vaihtuvin teemoin. Tutustu vinkkeihin ja hyvinvointietuihin!

Työhyvinvointivuosi