• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

”Ekologisuus on erittäin tärkeää soitinrakentamisen opetuksessa” – opettajat ilmaston asialla Maailma kylässä -festareilla.

25.05.2019 - 18.56 Uutinen
Kuvituskuva
Eläköityneelle soitinrakentamisen opettaja Rauno Niemiselle ekologisuus ja ilmasto ovat tärkeitä juttuja.

Maailma kylässä -festivaalien teema on tänä vuonna ilmastonmuutos. OAJ patistaa kouluja, oppilaitoksia ja päiväkoteja ilmastotekoihin yhdessä lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin kanssa.

– Ostin juuri sähköpyörän. Aion mennä sillä jatkossa alle 100 kilometrin matkat, soitinrakennuksen opettaja Rauno Nieminen kertoo OAJ:n teltalla Maailma kylässä festareilla lauantaina.

Tämä on hänen tuorein ilmastotekonsa.

Koska hän ehti ”eläköityä elävänä” viime syksynä Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta, hän ei voi opiskelijoidensa kanssa osallistua OAJ:n ja lastenoikeuksien järjestön Plan Internationalin ilmastohaastekampanjaan, jossa järjestöt patistavat kouluja ilmastotekoihin. Mutta koulut, päiväkodit ja oppilaitokset voivat pitkälle lokakuuhun asti.

"Kuinka kauan sun kännykkä kestää?"

Rauno Nieminen on kantanut korsia ympäristön puolesta kekoon jo pitkään. Hän on kasvattanut ja kouluttanut ympäristötietoisia soitinopettajia jo vuosikymmeniä.

Jo 1980-luvulla tuli tehtyä ekokitaroita ja tutkittua niiden tekemistä.

– Hyvä soitin kestää pari, kolmekin sataa vuotta. Eihän se toki taloudellisesti ole kovin kannattavaa, mutta ekologista. Kuinka kauan sun kännykkä kestää?

Ikaalisissa kitarat tehdään kotimaisesta puusta, eikä kaukaa kuskattavasta sademetsäpuusta.

– Ekologisuus on erittäin tärkeää. Nykyisin teollisesti tuotetut soittimet ovat ympäristöongelma. Niitä ei usein voi polttaa, koska niistä vapautuu myrkkyjä.

Esimerkiksi kitaroiden puuta saatetaan vahvistaa hiilikuidulla. Myös muovia tupataan mukaan.

Nyt on ilmastotekojen aika!

Maailma kylässä -festivaalin kattoteema on tänä vuonna ilmastonmuutos. OAJ:n mielestä koulutus, kasvatus ja tutkimus tuottavat tietoa ja luovat uudenlaista ajattelua, joka voi auttaa ratkaisemaan ilmastonmuutoksen aiheuttamia ongelmia.

Muun muassa näistä syistä OAJ haastaa Planin kanssa koulut tekemään ilmastotekoja.

– Erityisesti tyttöjen kouluttaminen auttaa tutkitusti köyhiä maita kohti parempaa elintasoa. Ilmastonmuutos puolestaan vaikuttaa eniten heikossa asemassa oleviin, eli tyttöihin. Siksi nämä kietoutuvat yhteen. OAJ haluaa kantaa oman globaalin vastuunsa, järjestöpäällikkö Jenni Arnkil summaa.

Ilmastotekokilpailu on osa Planin Girls Takeover -tempausta. YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11. lokakuuta 15-vuotias Peppi Tenkanen valtaa OA:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen paikan.

Koulut, oppilaitokset, päiväkodit ja oppilaskunnat voivat ilmoittautua mukaan 25. lokakuuta asti, eikä ilmastoteon tarvitse olla maailmoja mullistava – pienistä teoista kasvaa iso puro.

Kolme osallistujaa palkitaan Suomirokkikoulun konserttipäivällä tai mehujäillä koko koululle.

Lue myös globaalia solidaarisuutta käsittelevä juttumme Maailma kylässä -festareilta!

Teksti ja kuva: Salla Hongisto