• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Aluehallintovirastolta huomautuksia Touhulan päiväkodeille – ”Tärkeää, että asiat laitetaan viimeistään nyt kuntoon”

15.02.2019 - 13.18 Uutinen
Kuvituskuva

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on antanut Touhulalle huomautuksen asiakaspaikkojen mitoitusta sekä toiminnan turvallisuutta ja terveellisyydestä koskevien säännösten puutteellisesta noudattamisesta. OAJ korostaa, että ongelmat on korjattava ja että kaikissa päiväkodeissa pitää noudattaa lakia.

Liikaa lapsia ja liian vähän henkilöstöä. Ongelmia kelpoisuuksissa, puutteita lasten hoidossa. Varhaiskasvatuksen laadussa epäkohtia, samoin toiminnan turvallisuudessa ja terveellisyydessä. Päiväkodin toiminnan rekisteröinnistä on kokonaan jätetty ilmoittamatta.

Tällaisia ongelmia on nostettu esiin kanteluissa, joita Lounais-Suomen aluehallintovirastolle on lähetetty koskien kuutta Touhula Varhaiskasvatus OY:n päiväkotia.

Aluehallintovirasto on selvittänyt tapaukset ja antanut niistä huomautuksen.

– Nämä ongelmat ovat erittäin vakavia, ja aluehallintovirasto on syystä puuttunut niihin. Monessa päiväkodissa toistuivat samat ongelmat, ja on tärkeää, että asiat laitetaan viimeistään nyt pysyvästi kuntoon koko varhaiskasvatuksessa kautta koko Suomen, niin kunnallisissa kuin yksityisissä päiväkodeissa, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos sanoo.

Hän muistuttaa, että yksityisissä päiväkotiyrityksissä on johdon vastuulla varmistaa, että varhaiskasvatusta on mahdollista järjestää lakien ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaisesti.

– Varhaiskasvatuslakia pitää noudattaa jokaisessa päiväkodissa, ovatpa ne kunnallisia tai yksityisiä.

Yhteistyössä parannusta työoloihin ja työssäjaksamiseen

Petri Lindroos ja OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ovat olleet yhteydessä suoraan Touhulan johtoon, jotta opettajien ja päiväkodin johtajien työoloihin ja työssäjaksamiseen saadaan parannusta.

– Mediassakin myös aiemmin esillä olleita asioita lähdetään nyt konkreettisesti korjaamaan yhdessä. Se on välttämätöntä ja kaikkien osapuolten etu! Luukkainen sanoo.

 

Teksti: Heikki Pölönen
Kuva: Leena Koskela