Regionförvaltningsverket ger anmärkning till Touhula för daghemsverksamheten - "Nu måste sakerna sättas i skick"

15.02.2019 - 15:09 Nyheter
Illustration

Sydvästra Finlands regionförvaltningsverk har gett anmärkning till privata Touhula för att bristfälligt följt bestämmelser om kunddimensionering samt säkerhet och hälsa i daghemsverksamheten. OAJ betonar att bristerna måste åtgärdas och att lagen måste följas i alla daghem.

För många barn och för få anställda. Problem med behörigheter, brister i barnvården. Missförhållanden beträffande småbarnspedagogikens kvalitet liksom beträffande säkerhet och hälsa i verksamheten.

Sådana här problem lyfts fram i de klagomål som har inlämnats till Sydvästra Finlands regionförvaltningsverk angående sex daghem i Touhula Varhaiskasvatus regi.

RFV har utrett fallen och gett en anmärkning.

– De här problemen är mycket allvarliga och RFV har med orsak ingripit i saken. I många daghem upprepas samma problem och det är viktigt att saker och ting sätts senast nu i skick inom småbarnspedagogiken runt om i landet, både i kommunala och i privata daghem, säger OAJ:s förhandlingsdirektör Petri Lindroos.

Han påminner om att det är ledningens ansvar i privata daghemsföretag att se till att småbarnspedagogiken ordnas i enlighet med lagen och grunderna för planen för småbarnspedagogik.

– Lagen om småbarnspedagogik måste följas i alla daghem oavsett om de är kommunala eller privata.

Petri Lindroos och OAJ:s ordförande Olli Luukkainen har varit i kontakt med ledningen för Touhula i syfte att förbättra anställnings- och arbetsförhållandena för lärare inom småbarnspedagogik och daghemsföreståndare.