• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ: Työmarkkinamallin keskustelujen katkeaminen pettymys

13.12.2023 - 15.03 Uutinen
Kuvituskuva

Keskeisten liittojen ja neuvottelujärjestöjen keskustelut uudesta työmarkkinamallista katkesivat. - Tavoitteena oli saada neuvottelemalla ratkaisu uudesta työmarkkinamallista, joten keskustelujen katkeaminen heti alkumetreillä oli pettymys, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo.

Keskustelut uudesta työmarkkinamallista katkesivat tänään keskiviikkona. Työmarkkinaosapuolet ehtivät kokoontua neljä kertaa. 

– Keskustelut työmarkkinamallista katkesivat ennen kuin pääsimme neuvotteluissa edes alkuun. OAJ:lla oli ja on yhä vahva tahtotila neuvotella uudesta työmarkkinamallista keskeisten liittojen ja neuvottelujärjestöjen kesken. SAK:lla ja sen liitoilla ei kuitenkaan ollut edellytyksiä neuvotella pelkästä työmarkkinamallista. Tämä katkaisi keskustelut ennen kuin pääsimme edes varsinaiseen neuvotteluvaiheeseen, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto harmittelee. 

Hänen mukaansa aikataulu uuden työmarkkinamallin rakentamiselle oli jo itsessään haastava.

– Työmarkkinamalli ei ole kauppatavara OAJ:lle. Palkansaajapuolella on erilaisia painotuksia muiden työelämäheikennysten osalta. Nyt olisi ollut tarkoituksenmukaista päästä neuvotellen eteenpäin työmarkkinamallin osalta, mikä on jo pelkästään vaativa ja OAJ:lle sekä julkisen sektorin aloille kriittinen asia, Murto toteaa.

Hänen mukaansa muista kriittisistä työelämäkysymyksistä pitäisi hakea tasapainoista ratkaisua joko samalla kokoonpanolla myöhemmin tai tämän neuvottelupöydän ulkopuolella.

Lakisääteiselle vientimallille löydyttävä vaihtoehto 

OAJ vastustaa lakisääteistä vientimallia ja Murron mukaan tarkoituksenmukaisinta olisi edelleen yrittää hakea ratkaisua neuvottelupöydässä.

– Edellytämme nyt hallitukselta viisautta, ettei se puutu palkkaneuvotteluihin, eikä laita valmistelua lakisääteisestä vientimallista liikkeelle, hän sanoo.

Murron mukaan luottamus ja neuvottelutoiminta työmarkkinoilla vaikeutuvat entisestään, mikäli hallitus vie vientimallin lakiin.

– Tällöin myös valtakunnansovittelijan tehtävästä tulisi täysin tarpeeton. Lakisääteisen vientimallin seurauksena työrauhahäiriöt todennäköisesti pitkittyisivät, ja työmarkkinoiden vakaus sekä ennustettavuus kärsisivät, hän ennustaa.

Vientimallin lisäksi OAJ vastustaa erityisesti määräaikaisten aseman heikentämistä, ensimmäisen sairauspäivän palkattomuutta ja aikuiskoulutustuen lakkauttamista.

– Olemme esittäneet tasapainoisia ratkaisuja hallituksen työelämäheikennyksiin ja jatkamme aktiivista vaikuttamistyötä niin työmarkkinamallin kuin muiden jäsenillemme kriittisten kysymysten osalta, Murto sanoo. 

OAJ arvioi myöhemmin mahdollisten painostustoimien tarvetta jäsenillemme kriittisten asioiden osalta tasapainoiseen ratkaisuun pääsemiseksi.

Jaa