• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ ei suostunut heikennyksiin

04.04.2022 - 12.03 Uutinen
Kuvituskuva

Viidentoista helsinkiläisen yksityiskoulun työ keskeytyy lakon takia viikoksi 19.4. lähtien, ellei Sivistan yksityiselle opetusalalle löydetä sitä ennen ratkaisua. OAJ ei suostunut heikennyksiin.

Helsinkiläisiä yksityiskouluja koskeva lakko uhkaa 19.–25.4. eli samaan aikaan kuin pääkaupunkiseudulla toteutuvaksi ilmoitettu laaja kunta-alan lakko. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten koulujen lakkouhka on osa JUKOn ja JAU:n lakkoa. Helsingissä opetushenkilöstön lakko laajenisi näin myös yksityisiin kouluihin.

OAJ, JHL ja Jyty antoivat 4.4. yksityistä opetusalaa koskevan lakkovaroituksen valtakunnansovittelijalle ja Sivistystyönantajille.

– Muuta vaihtoehtoa ei enää jäänyt. Haimme sitkeästi ratkaisua, mutta Sivista ei suostunut vaihtoehtoisiin esityksiimme, vaan se piti kiinni näkemyksestään, jonka mukaan perhevapaauudistus toteutetaan heikentämällä opettajien palvelussuhteen ehtoja, OAJ:n neuvottelupäällikkö Eila Urpilainen kertoo.

– OAJ ei voinut mitenkään suostua tähän. Kyse on myös periaatteellisesti tärkeästä asiasta. Uudistus on lainsäätäjän päättämä, ja sen on tarkoitus edistää työ- ja perhe-elämän tasa-arvoa. Se ei tapahdu opettajien työehtoja heikentämällä, Urpilainen tähdentää.

Neuvottelujen keskeytyminen koskee sekä yksityisen opetusalan työehtosopimusta että ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten sopimusta. Niiden piirissä on yhteensä noin 9 400 OAJ:n jäsentä. Yksityisen opetusalan sopimusta sovelletaan yleissivistävien yksityiskoulujen lisäksi useissa ammatillisissa oppilaitoksissa ja lähes kaikissa ammattikorkeakouluissa, taiteen perusopetuksen ja vapaan sivistystyön oppilaitoksissa sekä kansanopistoissa ja urheiluopistoissa.

Sivistan sopimukset koskevat opettajien ohella JHL:n ja Jytyn edustamaa oppilaitosten hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä.

Nämä yksityiskoulut lakkouhan alla

Helsingissä on muusta maasta poiketen runsaasti yksityiskouluja. Ne ovat pääosin perinteikkäitä yksityisiä oppikouluja, jotka jäivät entisille omistajilleen, kun maassa siirryttiin peruskouluun 1970-luvulla. Niissä toimii sekä peruskoulu että lukio.

Lakkouhka 19.-25.4. koskee seuraavia kouluja: Apollon yhteiskoulu, Helsingin englantilainen koulu, Helsingin Saksalainen Koulu, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, Helsingin Uusi yhteiskoulu, Helsingin yhteislyseo, Herttoniemen yhteiskoulu, International School of Helsinki, Kulosaaren yhteiskoulu, Lauttasaaren yhteiskoulu, Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio, Munkkiniemen yhteiskoulu, Oulunkylän yhteiskoulu, Pohjois-Haagan yhteiskoulu ja Töölön yhteiskoulu. 

OAJ puolustaa lakolla opettajien asemaa

–OAJ puolustaa lakolla opettajien asemaa. Järjestö pyrkii aina saamaan sopimukset ensisijaisesti neuvotellen, mutta tiukka yritys ei tällä kertaa tuottanut tulosta. On erikoista, että joudumme joka ainoalla kierroksella työnantajan kanssa vääntämään kättä opettajien palkoista ja palvelussuhteen ehdoista, jotta saisimme opettajille edes saman kuin muut palkansaajat. Luulisi että nyt on opettajien palkitsemisen, eikä rankaisun aika, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen huomauttaa.

 Luukkainen muistuttaa, että opettajat rakentavat työllään tulevaisuutta, ja on koko maan etu, että opetusalan työehdot pidetään reiluina ja kilpailukykyisinä.     

Yksityisen opetusalan työehtokiista siirtyy seuraavaksi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan pöydälle.

Teksti: Heikki Sahlman
Kuva: Leena Koskela

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Ohjeet lakkoavustuksen hakemiseen 
  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • Sopimusneuvottelut 2022 -sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä ovat aihetunnisteet #oajneuvottelee #lakko2022 #ArvoaAsiantuntijalle

PSST! Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!