• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Korkeakoulutuksen uusien aloituspaikkojen rahoitus saatava pysyväksi

22.12.2021 - 13.57 Uutinen
Kuvituskuva

Opetus- ja kulttuuriministeriö tiedotti tällä viikolla yli 2000 aloituspaikan lisäämisestä korkeakouluihin ensi vuonna.  OAJ korostaa, että rahoitus opiskelijamäärän lisäyksille on saatava pysyväksi ja riittäväksi ja näin turvattava koulutuksen laatu.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen on linjannut, että korkeakouluihin lisätään ensi vuonna noin 2300 aloituspaikkaa osaajapulaan vastaamiseksi. Uusia aloituspaikkoja saavat 21 ammattikorkeakoulua sekä 12 yliopistoa. Aiemmin aloituspaikkoja on lisätty jo tällä hallituskaudella yli 10 000.

Lisäaloituspaikkoja kohdennetaan erityisesti työvoimapulasta kärsiville aloille.

OAJ:n mielestä ratkaisu aloituspaikkojen lisäämisestä on tervetullut ja järkevä. Mittavien aloituspaikkamäärien lisääminen edellyttää ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen perusrahoituksen korjausta.

– Korkeakoulujen opetuksen laadusta on leikattu kymmenen viime vuoden aikana, sillä perusrahoituksen taso on laskenut, korkeakouluille on tullut lisää uusia tehtäviä samalla rahalla, opiskelijamääriä on kasvatettu määräaikaisella rahalla, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

OAJ huomauttaa, että aloituspaikoille on annettu rahoitusta vain noin 6000 euroa opiskelijaa kohden, mikä ei vastaa opintojen todellisia kustannuksia.

– Korvaus ei vastaa tutkintotavoitteiden nostamisesta syntynyttä rahoitusvajetta. Osaajapulaa ei korjata koulutuksen laadusta leikkaamalla. Opiskelijamäärän lisäyksen tulee näkyä opettajien määrän kasvuna, Luukkainen vaatii.

Uusien aloituspaikkojen rahoitus tulee EU:n elpymis- ja palautumisvälineestä, jolla rahoitetaan osaajapulasta kärsiville aloille lisää osaajia. Lisäksi rahoitusta kohdennetaan korkeakoulujen strategiarahoituksesta ja harkinnanvaraisesta rahoituksesta.