Försöken att nå avtal med Bildningsarbetsgivarna fortsätter

01.04.2022 - 13:55 Nyheter
Illustration

Avtalsförhandlingarna pågick sent in på kvällen vid Bildningsarbetsgivarnas förhandlingsbord under avtalsperiodens sista dag den 31 mars. Förhandlingarna fortsätter fredagen den 1 april.

Avtalsförhandlingarna med Bildningsarbetsgivarna var intensiva under avtalsperiodens sista dag den 31 mars. Förhandlingarna för den privata undervisningssektorn och vuxenutbildningscenter avslutades klockan 23 på kvällen och universitetsförhandlingarna gick över midnatt.

Efter en lång dag ”stannades klockorna” och man kom överens om att fortsätta förhandla fredagen den 1 april.

11 500 OAJ-medlemmar omfattas av Bildningsarbetsgivarnas avtal

OAJ förhandlar om kollektivavtalet för den privata undervisningssektorn och avtalet för yrkesinriktade vuxenutbildningscenter och avtalen omfattar cirka 9 400 OAJ-medlemmar.

Det allmänna kollektivavtalet för universitet gäller 1 400 OAJ-medlemmar som är lärare och forskare vid universitet och cirka 700 lärare vid övningsskolorna. FOSU förhandlar om universitetsavtalet och OAJ:s förhandlare är med i huvudgruppen.

Detaljerade anställningsvillkor för övningsskolornas undervisningspersonal avtalas i ett eget kollektivavtal som OAJ förhandlar om utgående från den vid universitetsbordet gemensamt överenskomna ramen .

Text Heikki Sahlman
På svenska Minna Rosenström

LÖNEDAGEN 5.4: Alla med!

Kom till Senatstorget i Helsingfors tisdagen den 5 april klockan 17–19 och försvara rättvisa löner för kommunsektorn. Kom och upplev god sammanhållning och se överraskningsartister!

 

OAJ förhandlar

  • Funderar du på någon avtalsfråga? I Arbetslivsguiden finns information om avtalsinnehåll. Du kan också diskutera med förtroendemannen på din arbetsplats.
  • OAJ förhandlar för medlemmarnas del och målet är att nå bästa möjliga avtal. 
  • Läs mera förhandlingssidan!
  • Det finns nio tjänste- och arbetskollektivavtal som gäller för OAJ-medlemmarna. Du hittar alla avtal här.
  • Hej medlem, se till att dina medlemsuppgifter alltid är korrekta ! 
  • Följ med förhandlingarna också i sociala medier och delta i diskussionen med taggarna #oajförhandlar #oajneuvottelee.

Överväger du medlemskap? Läs mera om medlemsförmånerna här. Välkommen med!