Ett andra förbud mot övertidsarbete och skiftbyte för OAJ-medlemmar i kommunsektorn

14.03.2022 - 12:03 Nyheter
Illustration

Ett andra förbud mot övertidsarbete och skiftbyte i kommunsektorn träder i kraft i hela landet och gäller även OAJ-medlemmar. Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU och Offentliga sektorns union JAU meddelade idag om förbudet mot övertidsarbete och skiftbyte. 

Ett andra förbud mot övertidsarbete och skiftbyte börjar för OAJ-medlemmar i kommunsektorn. Förbudet mot övertidsarbete och skiftbyte träder i kraft på måndag 21.3.2022 kl. 00.01 och är i kraft fram till söndag 27.3 kl. 23.59. 

Av OAJ:s medlemmar gäller förbudet mot övertidsarbete och skiftbyte främst lärare inom småbarnspedagogik som är i arbetsavtalsförhållande. Tjänsteinnehavare kan enligt lagen inte delta i andra arbetskonflikter än strejk.

OAJ försvarar lärarnas ställning och branschens dragningskraft med organisatoriska åtgärder. Med övertids- och skiftbytesförbudet försöker vi påskynda att avtalsförhandlingarna framskrider. Kommunsektorns arbets- och tjänstekollektivavtal gick ut 28.2 och nu försöker tvisten avgöras med hjälp av riksförlikningsmannen.

FOSU och JAU jämte medlemsorganisationerna har också gett två strejkvarsel som båda gäller även OAJ-medlemmar; den första strejken omfattar kommunalt anställda lärare i Jyväskylä och Rovaniemi och den andra Tammerfors och Kuopio. 

Klargörande frågor och svar om förbudet

OAJ har sammanställt vanliga frågor och svar om förbud mot övertidsarbete och skiftbyte på oaj.fi. 

 

OAJ förhandlar

  • Funderar du på någon avtalsfråga? I Arbetslivsguiden finns information om avtalsinnehåll. Du kan också diskutera med förtroendemannen på din arbetsplats.
  • OAJ förhandlar för medlemmarnas del och målet är att nå bästa möjliga avtal. 
  • Läs mera förhandlingssidan!
  • Det finns nio tjänste- och arbetskollektivavtal som gäller för OAJ-medlemmarna. Du hittar alla avtal här.
  • Hej medlem, se till att dina medlemsuppgifter alltid är korrekta ! 
  • Följ med förhandlingarna också i sociala medier och delta i diskussionen med taggarna #oajförhandlar #oajneuvottelee.

Överväger du medlemskap? Läs mera om medlemsförmånerna här. Välkommen med!