Förhandlingsresultat om universitetslönerna

27.09.2018 - 00:00 Nyheter
Illustration

I natt nåddes ett förhandlingsresultat som gäller utvecklandet av universitetens lönesystem. OAJ är nöjd med resultatet som styrelserna för OAJ och FOSU behandlar på fredagen. Förhandlingarna fortsätter ännu för övningsskolornas del.

Ett förhandlingsresultat har alltså nåtts som gäller ändring av universitetens lönesystem. Enligt resultatet ska kollektivavtalets hela lönejusteringsmån användas till personalens löner. Två justeringspotter finns till förfogande för att utveckla lönesystemet; från 1.1.2019 en pott om 0,5 procent och från 1.6.2019 en pott om 0,85.
 
Förhandlingsresultatet gäller alla OAJ-medlemmar som hör till universitetens undervisningspersonal.
 
Förhandlingarna för övningsskolornas del fortsätter ännu under ledning av FOSU och OAJ. Justeringsmånen kan användas antingen till att utveckla lönesystemet eller till arbetstidssystemet. Förhandlingarnas deadline är början av november 2018.
 
Under vårens kollektivavtalsförhandlingar var lönesystemet en svår nöt att knäcka och det resulterade i universitetsstrejk.
 
Frågan om ändring av lönesystemet överfördes till en arbetsgrupp som fick en stram tidtabell. Om en lösning inte skulle nås inom utsatt tid, skulle 0,3 procent av förhöjningen dras bort. Att tillsätta en arbetsgrupp ingick i riksförlikningsmannens förlikningsförslag.
 
– Förhandlingsresultatet för universiteten är i enlighet med OAJ:s mål, konstaterar förhandlingsdirektör Petri Lindroos.

I universitetsförhandlingarna representeras arbetsgivaren av Bildningsarbetsgivarna.