Sökresultat för "Arbetsmiljö"

Många i undervisningspersonalen på tröskeln till utbrändhet

Lärarnas ork i arbetet har försämrats under hösten. Det här är särskilt tydligt i områden där coronaepidemin är i spridningsfasen. Petri Lindroos som är OAJ:s förhandlingsdirektör, säger att lärarna belastas av den utdragna epidemin, av att ständigt vara förberedda på att läget ändras och av oro för hälsan.

18.12.2020 Nyheter
Coronatiden belastar högskoleanställda – svara på enkäten och hjälp till att få bukt med missförhållanden

Fram till den 7 december pågår en enkätundersökning för att kartlägga de anställdas erfarenheter av undantagsperioden vid universitet och högskolor. När du svarar på enkäten hjälper du till att stödja utvecklingsarbetet och intressebevakningen för de högskoleanställda.

04.12.2020 Nyheter
Barngrupper får inte slås ihop inom småbarnspedagogiken

Det försämrade coronaläget har väckt oro i daghemmen över hur man ska gå till väga under julhelgen. OAJ kräver att man i alla enheter inom småbarnspedagogiken följer Arbetshälsoinstitutets anvisningar och att man inte slår ihop barngrupper eller daghem.

04.12.2020 Nyheter
Coronavåren tärde på rektorerna och deras arbetsglädje minskade

Ny rektorsbarometer visar att coronapandemin har ökat rektorernas stress och minskat entusiasmen i arbetet. OAJ är inte överraskad av resultaten och kräver att man genast vidtar åtgärder.

26.11.2020 Nyheter
OAJ kräver svar av THL – vardagen måste beaktas i anvisningarna för utbildningssektorn

OAJ vill att THL förtydligar sina anvisningar för att hantera coronaepidemin. Det behövs snabbt entydiga anvisningar till daghem, skolor och läroanstalter för att man på bästa möjliga sätt ska kunna skydda elever och personal mot coronasmitta och därmed förhindra smittspridning.

11.11.2020 Pressmeddelande
Akava Works -undersökning: Corona ökade arbetsbelastningen inom utbildningssektorn

Corona har ökat arbetsbelastningen särskilt inom utbildningssektorn. Det här visar Akavas färska undersökning. Arbetsmängden har ökat, likaså brådskan och avbrotten.

02.11.2020 Nyheter
OAJ-fonden för arbetshälsa - första ansökningsomgången på våren

Med den nyinstiftade fonden för arbetshälsa vill OAJ helt konkret hjälpa medlemmarna i arbetslivet. Beslutet om att inrätta fonden togs i augusti av fullmäktige. Som bäst utarbetas anvisningarna för den första ansökningsomgången.

23.10.2020 Nyheter
Daghemsföreståndarna önskar mera fortbildning – primärt med pedagogiskt ledarskap

I en OAJ-undersökning uppger 40 procent av de kommunalt anställda daghemsföreståndarna att de behöver mera kunnande för att sköta sin kärnuppgift. OAJ kräver att arbetsgivarna följer den lagstadgade fortbildningsskyldigheten och tryggar att den närmaste ledningen har tillräckligt kunnande.

13.10.2020 Nyheter
OAJ och YLL har kartlagt: Universitetsarbetet är splittrat och lönerna stampar på stället

Lönerna för universitetspersonalen i undervisningsuppgifter stampar på stället och arbetet splittras. Välbefinnandet i arbetet skulle förbättras av bättre lön, flera anställda och tydligare karriärvägar. Det här framgår av en medlemsenkät som  OAJ och YLL har gjort.

08.11.2019 Pressmeddelande
Åtgärder behövs för bättre arbetsförhållanden, arbetsplanering och löner

Medlemsenkäten kartlägger YLL-medlemmarnas syn på sin lön, arbetsbörda och arbetshälsa. Det positiva är att över 70 procent av de medlemmar som svarade upplever glädje i arbetet, är nöjda med sitt arbete, får utvecklas och förstärka sin kompetens. Arbetsförhållandena, arbetsplaneringen och lönerna lämnar emellertid mycket utrymme för utveckling och förbättring. Det framkommer tydligt av svaren.

08.11.2019 Publikation