Aktuellt

OAJ: En besvikelse att diskussionen om en ny arbetsmarknadsmodell har avbrutits

Diskussionerna om en ny arbetsmarknadsmodell mellan centrala förbund och förhandlingsorganisationer har avbrutits. – Målet var att genom förhandlingar nå en lösning om en ny arbetsmarknadsmodell, så det är en besvikelse att diskussionerna avbröts redan i ett tidigt skede, säger OAJ:s ordförande Katarina Murto.

13.12.2023 Nyheter
OAJ:s medlemmar gör inte strejkbelagt arbete

Centralorganisationen FFC:s medlemsförbund har meddelat om nya konfliktåtgärder. Vi påminner om att OAJ:s medlemmar inte utför strejkbelagt arbete.

12.12.2023 Nyheter
Igen sämre Pisaresultat – nu måste det satsas på kvalitet i utbildning och undervisning samt stöd för lärandet

De finländska ungdomarnas kunskaper har igen försämrats, visar den senaste Pisaundersökningen. Den nedåtgående trenden har pågått i långt över tio år och nu måste det satsas långsiktigt på utbildningen och akuta problem åtgärdas, säger OAJ:s ordförande Katarina Murto.  

05.12.2023 Pressmeddelande
Katarina Murto fortsätter som ordförande för FOSU

OAJ:s ordförande Katarina Murto valdes idag till ordförande för förhandlingsorganisationen FOSU för de två följande åren. Murto valdes första gången till ordförande vid förbundsmötet för ett år sedan och i dagens val fanns ingen motkandidat.

30.11.2023 Nyheter
Det blir lättare att ställa upp i OAJ:s fullmäktigeval –valordningen förnyas

Vid OAJ:s fullmäktigemöte förra veckan beslutade fullmäktige bland annat att göra det lättare att ställa upp i fullmäktigevalet. I de kommande valen kan man kandidera utan uppbackning av andra medlemmar.

30.11.2023 Nyheter
Nej till arbetslivsförsämringar och en exportmodell - närmare tusen deltog i OAJ:s manifestation

OAJ ordnade idag en politisk manifestation mot regeringens arbetslivsförsämringar och planer på att blanda sig i förbundens avtalsfrihet och löneförhandlingar. Hundratals, kanske närmare tusen lärare, forskare, rektorer och andra proffs inom utbildningssektorn var på plats i Helsingfors.

23.11.2023 Nyheter
En hurdan organisation är OAJ i framtiden? Över 8 000 medlemmar svarar

Våra medlemmar ser OAJ som en sakkunnig fackorganisation och deltar gärna i organisationens verksamhet. Medlemmarna önskar att OAJ är i framtiden en medlemsorienterad organisation som engagerar sig i aktuella frågor och tar strid när det gäller. Fullmäktige har bekantat sig med resultatet av vår medlemsundersökning och gett sina riktlinjer för organisationens nya strategi.

23.11.2023 Nyheter
Murto: OAJ har en stark vilja att förhandla om en ny arbetsmarknadsmodell

OAJ:s fullmäktige samlades idag i Helsingfors. OAJ:s ordförande Katarina Murto påtalade i sitt öppningsanförande de arbetslivsmål som försämrar löntagarnas ställning. Arbetsminister Arto Satonen framförde statsmaktens hälsning.

22.11.2023 Nyheter
Statsminister Petteri Orpo besökte OAJ:s styrelse

Statsminister Petteri Orpo (Saml) besökte idag OAJ:s styrelse. Styrelsen uppskattar besöket och tackar för en bra dialog.

21.11.2023 Nyheter
Fullmäktige samlas på onsdag – vi streamar öppningen

OAJ:s fullmäktige samlas den 22–24 november i Helsingfors. Fullmäktige sammanträder nu med 153 ledamöter då lärarstuderandena för första gången har en beslutsfattande representation.

21.11.2023 Nyheter
Förhandlingar om en ny arbetsmarknadsmodell inleds

Om en vecka börjar arbetsmarknadsparterna förhandla om en ny arbetsmarknadsmodell. OAJ:s ordförande Katarina Murto säger att målet måste vara en modell som passar både den privata och offentliga sektorn.

17.11.2023 Pressmeddelande
OAJ ordnar manifestation den 23 november

OAJ ordnar en politisk manifestation den 23 november mot den föreslagna exportdrivna arbetsmarknadsmodellen. Ordföranden Katarina Murto anser att det fortsättningsvis är bäst att förhandla om en ny arbetsmarknadsmodell, men om förhandlingsprocessen inte inleds kommer OAJ att senare vid behov meddela om kraftigare påtryckningsåtgärder.

09.11.2023 Nyheter
OAJ:s styrelse beslutade om påtryckningsåtgärder

OAJ kan inte acceptera den exportdrivna arbetsmarknadsmodellen som föreslås i regeringsprogrammet. Styrelsen har beslutat att skrida mot påtryckningsåtgärder. OAJ anser fortfarande att förhandlingsvägen är den bästa lösningen och är redo att förhandla om en ny arbetsmarknadsmodell.

09.11.2023 Nyheter
Risk för kaos på arbetsmarknaden – politikerna borde inte blanda sig i löneförhandlingar

OAJ:s ordförande Katarina Murto är mycket besviken över arbetsminister Arto Satonens beslut att ordna remissbehandling och endast vädja till arbetsmarknadsparterna. Det här betyder att man går mot en lagstiftad exportdriven arbetsmarknadsmodell. OAJ har föreslagit förhandlingar mellan centrala förbund och förhandlingsorganisationer om en ny arbetsmarknadsmodell.

08.11.2023 Nyheter
Förhandlingarna om ett eget kollektivavtal för yrkeshögskolorna inleds i november

Bildningsarbetsgivarna meddelade i mitten av oktober att avtalsbilagan som gäller yrkeshögskolor ska slopas i kollektivavtalet för den privata undervisningssektorn och att förhandlingar inleds om ett nytt kollektivavtal för yrkeshögskolorna. OAJ:s styrelse har beslutat att organisationen deltar i förhandlingarna.

31.10.2023 Nyheter