OAJ: Statsministern bör sammankalla de centrala förbunden för att inleda förhandlingar om en arbetsmarknadsmodell

09.02.2024 - 09:05 Pressmeddelande
Illustration

OAJ:s styrelse samlades igår kväll till ett extra möte för att behandla arbetsmarknadsläget. Styrelsen föreslår att statsministern bör sammankalla de centrala förbunden för att inleda tvåpartsförhandlingar om en arbetsmarknadsmodell. Styrelse anser vidare att det just nu inte är ändamålsenligt att ordna nya strejker.  

Det förutsätts pragmatism och åtgärder av regeringen för att lösa den pågående arbetsmarknadskrisen.

– Det är nu nödvändigt att lösa den förvärrande arbetsmarknadskrisen och utan dröjsmål återvända till förhandlingsbordet. Statsministern bör sammankalla de centrala förbunden för att inleda tvåpartsförhandlingar om en arbetsmarknadsmodell. Förhandlingarna måste inledas mellan de centrala förbund som är beredda och villiga att komma till förhandlingsbordet. Det är inte förnuftigt att införa en lagstadgad exportmodell och saken borde inte drivas vidare med makt, konstaterar OAJ:s ordförande Katarina Murto.

OAJ:s styrelse anser att en återgång till förhandlingsbordet också borde främja större förståelse och vilja till balanserade lösningar i en del andra arbetslivsfrågor.

– En eventuell fördjupning av arbetsmarknadskrisen kommer att synas under nästa avtalsrunda och det här är skäl att undvika. Om regeringen inför en lagstadgad exportmodell får den ansvara för konsekvenserna och för att medlingsinstitutionen samtidigt körs ner, betonar Murto.

Utöver arbetsmarknadsmodellen måste särskilt frågan om en ersättande modell för vuxenutbildningsstödet lösas.

– Det är uppenbart att lärarna inte kommer att vidareutbilda sig eller skaffa behörighet som till exempel speciallärare med lånade pengar. Det råder enorm brist på speciallärare och reformen av stödet för lärande kommer inte heller att fungera i framtiden om det inte finns tillräckligt med speciallärare, understryker Murto.

OAJ:s styrelsen bedömde att det inte är ändamålsenligt att fortsätta med strejker just nu. Styrelsen har beredskap att besluta om eventuella organisatoriska åtgärder senare vid behov.

Dela