OAJ godkänner inte universitetsavtalet

05.04.2022 - 15:30 Nyheter
Illustration

OAJ har för sin del förkastat förhandlingsresultatet gällande universitet och övningsskolor. OAJ:s inkomst- och lönepolitiska kommitté tog ställning till saken igår och OAJ:s styrelse idag den 5 april.

OAJ godkänner inte förhandlingsresultatet för universitetens och övningsskolornas avtal. Eftersom det är FOSU som är den förhandlade parten, är det förhandlingsorganisationens beslutande organ som tar det slutliga beslutet.

Tidigt på söndagen den 3 april nåddes ett förhandlingsresultat mellan Bildningsarbetsgivarna, FOSU, JHL och Pro om det allmänna kollektivavtalet för universitet. Förhandlingsresultatet omfattar bland annat avtalsändringar som förutsätts till följd av familjeledighetsreformen.

OAJ:s ordförande Olli Luukkainen anser att förhandlingsresultatet för universitet och övningsskolor är rent ut sagt uselt.

– OAJ kan ingalunda godkänna att anställningsvillkoren för medlemmarna försämras i avtal. Förhandlingsresultatet för universiteten och särskilt för övningsskolorna är så skralt att vi inte vill godkänna det, säger Luukkainen.

Avtalsområdet omfattar mer än 2 100 OAJ-medlemmar. Av dem arbetar 1 400 som lärare och forskare vid universitet och drygt 700 medlemmar är lärare i övningsskolorna.

Vi berättar mera om avtalsinnehållet efter att de olika organisationerna har behandlat förhandlingsresultatet.

Text: Airi Vuolle
På svenska: Minna Rosenström
Bild: Leena Koskela

 

 

OAJ förhandlar

  • Funderar du på någon avtalsfråga? I Arbetslivsguiden finns information om avtalsinnehåll. Du kan också diskutera med förtroendemannen på din arbetsplats.
  • OAJ förhandlar för medlemmarnas del och målet är att nå bästa möjliga avtal. 
  • Läs mera förhandlingssidan!
  • Det finns nio tjänste- och arbetskollektivavtal som gäller för OAJ-medlemmarna. Du hittar alla avtal här.
  • Hej medlem, se till att dina medlemsuppgifter alltid är korrekta ! 
  • Följ med förhandlingarna också i sociala medier och delta i diskussionen med taggarna #oajförhandlar #oajneuvottelee.

Överväger du medlemskap? Läs mera om medlemsförmånerna här. Välkommen med!