Nya fullmäktige är samlat i Helsingfors

09.05.2022 - 17:23 Nyheter
Illustration

OAJ:s nya fullmäktige är samlat i Helsingfors till sitt första möte och på måndagen valdes fullmäktigeordförande. OAJ:s avgående ordförande Olli Luukkainen efterlyste i sitt öppningsanförande en lönenivåförhöjning för undervisningspersonal.

Timo Saavalainen, ordförande för Helsingfors lärarförening har valts till fullmäktigeordförande. Ulla Kangasniemi, ordförande för SKO - Lärarna vid högskolor och andra stadiet i Finland, fortsätter som första vice ordförande. Till andra vice ordförande valdes bildkonstläraren Stig Rönnqvist som representerar de allmänbildande lärarna.

"Ni väljer hur OAJ ska lotsas i framtiden"

OAJ:s avgående ordförande Olli Luukkainen sade i öppningstalet att lärarna har i årtionden åstadkommit världens bästa resultat på alla utbildningsnivåer i Finland. Ändå är det bara i festtalen som lärarna får tack, men att det nu är dags att ändra på saken.

– Finland har under de senaste tio åren gjort centraliserade arbetsmarknadslösningar. Vi har tillsammans räddat Finlands konkurrenskraft. Men våra löner släpar hela tiden efter den allmänna löneutvecklingen och så här kan det inte fortsätta. Nu måste det göras en kursändring, sade Luukkainen.

På tisdagen väljs ny ordförande för OAJ

På tisdagen väljer fullmäktige ny ordförande för OAJ. Du kan bekanta dig med kandidaterna här.

Statsmaktens hälsning framförs av undervisningsminister Li Andersson på tisdagen.

Text: Heta Lievonen
Bild: Jarkko Mikkonen