Förlikningsförslaget har förkastats – OAJ skulle ha godkänt förslaget efter grundligt övervägande

11.05.2022 - 12:30 Nyheter
Illustration

Förlikningsförslaget som förlikningsnämnden gav igår har förkastats eftersom alla förhandlingsparter inte godkände det. FOSU och OAJ skulle för sin del ha godkänt förslaget.

OAJ:s styrelse godkände redan i går kväll det förlikningsförslag som förlikningsnämnden gav tidigare på dagen. FOSU behandlade förslaget i förmiddags.  

Förlikningsförslaget godkändes dock inte av alla organisationer så det har förkastats. Svaren inlämnades till förlikningsnämnden idag klockan 12.

På onsdagen vid middagstid var det ännu oklart hur arbetsmarknadsförhandlingarna fortsätter.

OAJ var beredd att godkänna förslaget efter grundligt övervägande.

– Förlikningsförslaget var ingalunda optimalt, men med beaktade av det nuvarande läget skulle det ha varit klokt att godkänna helheten, säger Olli Luukkainen, ordförande för FOSU och OAJ.

OAJ har länge krävt ett löneprogram och förslaget innehöll ett femårigt löneprogram. I ett ytterst besvärligt ekonomiskt läge skulle förslaget också ha gett lite mera lönepengar för kommunsektorn än för andra branscher. Avtalsförhöjningarna skulle ha varit i enlighet med den allmänna lönelinjen och även högre. Förslaget skulle trygga lärarnas situation i ett instabilt ekonomiskt läge.

FOSU:s ordförande Olli Luukkainen är ordförande för OAJ ännu idag fram tills att OAJ:s fullmäktigemöte slutar.

Text: Airi Vuolle
På svenska: Minna Rosenström
Foto: Leena Koskela

Dela