Ett tredje strejkvarsel inom privata undervisningssektorn

14.04.2022 - 13:00 Nyheter
Illustration

OAJ och fackförbunden JHL och Jyty har idag gett ett strejkvarsel som gäller femton privatskolor i Helsingfors och två privatskolor i Tammerfors. Om avtal inte nås blir strejken den 3–9 maj. Den här veckan inleddes medlingen för den privata undervisningssektorn.

OAJ och fackförbunden JHL och Jyty har idag den 14 april inlämnat ett strejkvarsel till riksförlikningsmannen och Bildningsarbetsgivarna. Om en avtalslösning inte nås, pågår en sju dagars strejk den 3-9 maj i femton privatskolor i Helsingfors samt i två privatskolor i Tammerfors.

Det tredje strejkvarslet gäller samma femton privatskolor i Helsingfors som det första och andra varslet gäller, samt Kalevan lukio och Tampereen yhteiskoulu i Tammerfors. Utanför strejken är de nödvändiga arbetsuppgifter som behövs för att genomföra IB-gymnasiernas slutprov.

Genast efter påsk börjar första strejken som pågår den 19–26 april i femton privatskolor i Helsingfors i enlighet med det första och andra strejkvarslet ifall strejken inte flyttas fram eller en avtalslösning nås. I kommunsektorn hotar också en strejk den 19–25 april.

Strejkhotet i privatsektorn gäller följande skolor: Apollon yhteiskoulu, Engelska skolan i Helsingfors, Tyska skolan i Helsingfors, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, Helsingin Uusi yhteiskoulu, Helsingin yhteislyseo, Herttoniemen yhteiskoulu, International School of Helsinki, Kulosaaren yhteiskoulu, Lauttasaaren yhteiskoulu, Maunulan yhteiskoulu och Helsingin matematiikkalukio, Munkkiniemen yhteiskoulu, Oulunkylän yhteiskoulu, Pohjois-Haagan yhteiskoulu, Töölön yhteiskoulu, Kalevan lukio (Tammerfors) och Tampereen yhteiskoulu.

Idag förkastades medlingsbudet

OAJ, JHL och Jyty förkastade tidigare idag medlingsbudet som förlikningsman Jukka Ahtela gav i går kväll. Läs nyheten.

Drygt 9 000 OAJ-medlemmar i den privata undervisningssektorn

Förhandlingarna som avbröts gäller den privata undervisningssektorn och yrkesinriktade vuxenutbildningscenter och omfattar cirka 9 400 OAJ-medlemmar. Kollektivavtalet för den privata undervisningssektorn gäller utöver allmänbildande privatskolor också många yrkesläroanstalter, nästan alla yrkeshögskolor, grundläggande konstundervisning, fritt bildningsarbete och idrottsinstitut.

Bildningsarbetsgivarnas avtal gäller utöver lärare även läroanstalternas administrativa personal och stödpersonal som representeras av JHL och Jyty.


Text: Milla Eronen
På svenska: Minna Rosenström

 

OAJ förhandlar

  • Funderar du på någon avtalsfråga? I Arbetslivsguiden finns information om avtalsinnehåll. Du kan också diskutera med förtroendemannen på din arbetsplats.
  • OAJ förhandlar för medlemmarnas del och målet är att nå bästa möjliga avtal. 
  • Läs mera förhandlingssidan!
  • Det finns nio tjänste- och arbetskollektivavtal som gäller för OAJ-medlemmarna. Du hittar alla avtal här.
  • Hej medlem, se till att dina medlemsuppgifter alltid är korrekta ! 
  • Följ med förhandlingarna också i sociala medier och delta i diskussionen med taggarna #oajförhandlar #oajneuvottelee.

Överväger du medlemskap? Läs mera om medlemsförmånerna här. Välkommen med!