Ännu inget medlingsbud av förlikningsnämnden – strejkerna bryter ut nästa vecka

28.04.2022 - 17:16 Nyheter
Illustration

Den förlikningsnämnd som är tillsatt för att lösa den kommunala arbetsmarknadstvisten kom ännu inte med något medlingsbud. Därmed börjar den omfattande strejken i kommunsektorn nästa vecka.

– Förlikningsnämnden bedömer att det är omöjligt att ge ett medlingsbud i det här skedet. Parterna är för långt ifrån varandra när det kommer till lönefrågan och hur man skall utveckla lönesystemet, skriver nämndens ordförande Elina Pylkkänen på Twitter.

Ett medlingsbud väntades till slutet av veckan, men så blev det nu inte. I ett pressmeddelande säger ändå Pylkkänen att arbetet fortsätter.

Strejk hotar i tio städer

På tisdagen den 3 maj börjar en omfattande strejk i tio städer. Strejken gäller Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla, Åbo, Uleåborg, Rovaniemi, Jyväskylä, Tammerfors och Kuopio. Riksförlikningsmannen kan också anhålla om att arbets- och näringsministeriet flyttar fram strejken i Tammerfors, Uleåborg, Åbo, Jyväskylä, Kuopio och Rovaniemi, men det här måste ske senast på fredagen.

Strejkhot också för den privata undervisningssektorn

Inom den privata undervisningssektorn fortsätter medlingen, men än så länge utan resultat. Om ingen lösning nås bryter en strejk ut i 15 privatsor i Helsingfors (3–10.5) och två privatskolor i Tammerfors (3–9.5). 

 

OAJ förhandlar

  • Funderar du på någon avtalsfråga? I Arbetslivsguiden finns information om avtalsinnehåll. Du kan också diskutera med förtroendemannen på din arbetsplats.
  • OAJ förhandlar för medlemmarnas del och målet är att nå bästa möjliga avtal. 
  • Läs mera förhandlingssidan!
  • Det finns nio tjänste- och arbetskollektivavtal som gäller för OAJ-medlemmarna. Du hittar alla avtal här.
  • Hej medlem, se till att dina medlemsuppgifter alltid är korrekta ! 
  • Följ med förhandlingarna också i sociala medier och delta i diskussionen med taggarna #oajförhandlar #oajneuvottelee.

Överväger du medlemskap? Läs mera om medlemsförmånerna här. Välkommen med!

Dela