Kommuninvånarna vill lyfta utbildning och fostran till toppämne i kommunalvalet

29.01.2021 - 15:57 Pressmeddelande
Illustration

Tre av fyra finländare anser att det är viktigt att kommunalvalskandidaten vill förbättra kvaliteten på tjänsterna inom utbildning och fostran. Förhandsuppgiften är från Taloustutkimus undersökning som gjordes på uppdrag av OAJ och som besvarades av 1 005 finländare i januari 2021.

Drygt tusen respondenter (1 005) tog i januari ställning till utbildningsfrågor med tanke på kommunvalet. Respondenterna svarade på påståendet ”Det är viktigt för mig att den kandidat jag röstar på i kommunalvalet vill förbättra kvaliteten på tjänsterna inom utbildning och fostran i min kommun”. 77 procent av svarandena var av samma åsikt.

Enligt Olli Luukkainen, ordförande för OAJ, lämnar medborgarnas budskap inget utrymme för tolkning.

– Resultatet visar tydligt att kommuninvånarna anser att utbildning och fostran är av största betydelse för kommunens livskraft. Högklassiga tjänster formar och stärker framtiden för barn och unga och är därför kommunens viktigaste konkurrensfaktor.

– Svaren återspeglar också att kommuninvånarna vill utveckla och trygga utbildningstjänsterna. Utbildningens och småbarnspedagogikens kvalitet måste tryggas under alla omständigheter och barnens och ungdomarnas framtid får inte äventyras i hopp om kortsiktiga inbesparingar, betonar Luukkainen.

– Coronatiden förstärker ytterligare utbildningens betydelse. Många har nu fått upp ögonen för hur betydelsefullt och krävande lärarnas, rektorernas och daghemsföreståndarnas arbete är. Stödet till personalen hjälper dem att orka i arbetet, påminner Luukkainen.

Statsminister Marin och andra partiledare i OAJ:s direktsända utbildningsdiskussion lördagen den 30 januari med start 11.30

Ordförandena för riksdagspartierna diskuterar utbildningsfrågor lördagen den 30 januari klockan 11.30-13 på Educa mässan som i år ordnas som ett digitalt evenemang.

På scenen statsminister Sanna Marin SDP, riksdagsledamot Jussi Halla-aho Sannf, riksdagsledamot Petteri Orpo Saml, forsknings- och kulturminister Annika Saarikko C, inrikesminister Maria Ohisalo Gröna, förste vice ordförande, undervisningsminister Jussi Saramo, VF, justitieminister Anna-Maja Henriksson SFP, riksdagsledamot Sari Essayah KD och riksdagsledamot Harry Harkimo Rörelse Nu. Diskussionen ordnas utan publik på plats och coronarestriktionerna följs noga.

Läs mera och följ med sändningen

Så här gjordes undersökningen

  • Taloustutkimus undersökningen gjordes på uppdrag av Undervisningssektorns Fackorganisation. Intervjuerna gjordes 11–12.1 och 18–19.1.2021. 
  • Sammanlagt 1005 respondenter i åldern 15–79 år i hela Finland frånsett Åland.
Dela