”Målet är ett rejält och rättvist avtal” – kommunsektorns avtalsförhandlingar inleds

14.01.2020 - 16:01 Nyheter
Illustration
I Kommunernas hus avtalar man i början av året bland annat om lärarnas avtal.

Idag inleds kommunsektorns avtalsförhandlingar. Olli Luukkainen, ordförande för både OAJ och FOSU, betonar att nu är det tid att också löntagarna inom offentliga sektorn får vara med och dela kakan.

Förhandlingarna om de nya kollektivavtalen för OAJ-medlemmarna börjar komma igång. Kommunsektorns förhandlingar inleds idag den 14 januari.

Arbetsgivaren har i offentligheten fört fram kommunernas svåra ekonomiska situation redan innan förhandlingarna börjat. Arbetsgivaren anser att de så kallad kiky-timmarna inte kan slopas och att det inte finns pengar för extra löneförhöjningar.

– Om man frågar arbetsgivaren, så duger nog offentliga sektorns löntagare som betalare när det gäller att rädda konkurrenskraftsavtalet, rädda Finland eller att stödja exporten. Men då kakan fördelas får vi höra att det inte finns pengar eller att det inte är vår tur nu. Det här är oerhört orättvist och oschyst, konstaterar OAJ:s och FOSU:s ordförande Olli Luukkainen.

Svåra förhandlingar i sikte

Under de kommande månaderna arbetar OAJ:s förhandlare idogt med medlemmarnas intressebevakning.

– Den här förhandlingsomgången accepterar vi bara ett resultat som behandlar våra medlemmar rättvist och juste. Arbetsgivaren ska inte tro att vår bransch utgör ett undantag, när man till exempel slopar eller kompenserar kiky-timmarna i andra avtal.

OAJ-medlemmarnas nuvarande avtal går ut i slutet av mars. Luukkainen förutspår svåra förhandlingar. Vad händer om resultat inte kan nås genom förhandlingar före slutet av mars?

– Vårt mål är givetvis alltid att nå avtal. Inte konfliktåtgärder. Men om ett rejält och rättvist avtal inte nås genom förhandlingar är vi givetvis redo att skrida till organisatoriska åtgärder.

Läs Luukkainens bloggtext om avtaslrörelsen

Se videoklipp!

Text: Heikki Pölönen

Bild: Leena Koskela

 

OAJ förhandlar

  • Funderar du på någon avtalsfråga? I Arbetslivsguiden finns information om avtalsinnehåll. Du kan också diskutera med förtroendemannen på din arbetsplats.
  • OAJ förhandlar för medlemmarnas del och målet är att nå bästa möjliga avtal. 
  • Läs mera förhandlingssidan!
  • Det finns nio tjänste- och arbetskollektivavtal som gäller för OAJ-medlemmarna. Du hittar alla avtal här.
  • Hej medlem, se till att dina medlemsuppgifter alltid är korrekta ! 
  • Följ med förhandlingarna också i sociala medier och delta i diskussionen med taggarna #oajförhandlar #oajneuvottelee.

Överväger du medlemskap? Läs mera om medlemsförmånerna här. Välkommen med!