”OAJ försvarar varje medlem” – 5 frågor om planerna på sämre uppsägningsskydd

04.09.2018 - 00:00 Nyheter
Illustration

OAJ kräver att regeringen drar tillbaka planerna på att lindra uppsägningsskyddet vid företag med mindre än 20 anställda. Av OAJ-medlemmarna skulle cirka tusen personer drabbas av en lagändring.

Regeringen bereder en ändring av arbetsavtalslagen som skulle underlätta uppsägning i företag som sysselsätter färre än 20 personer. Regeringens planer ökar risken för uppsägningar på grund av personliga orsaker.
 
I samband med regeringens budgetmangling kom det fram att regeringen inte ämnar ta tillbaka sitt förslag.
 
OAJ började i augusti i enlighet med styrelsens beslut att förbereda organisatoriska åtgärder mot ett svagare anställningsskydd.
 
Förhandlingsdirektör Petri Lindroos svarar på fem frågor som har väckts i frågan.
 
Varför motsätter OAJ sig ett svagare uppsägningsskydd?
 
Det är en generell orättvisa som också skulle påverka en del OAJ-medlemmar. Organisationen försvarar varje medlem.
 
OAJ ifrågasätter också uppfattningen om att lättare uppsägning skulle öka sysselsättningen. Varken nationella eller internationella utredningar stöder uppfattningen om att sysselsättningen skulle förbättras.
 
Dessutom har regeringen redan vidtagit åtgärder som undergräver arbetstagarens ställning. Prövotiden har förlängts och återanställningsskyldigheten har förkortats.
 
OAJ befarar också att anställda inte längre vågar berätta om missförhållanden för arbetsgivarna. Blir exempelvis trakasserier och mobbningsfall obehandlade? Vilken inställning har arbetsgivaren till facklig verksamhet?
 
Vilka OAJ-medlemmar skulle drabbas?
 
Det finns totalt omkring tusen medlemmar som skulle drabbas av ett sämre uppsägningsskydd. En del av dem som arbetar i privata daghem och små privata läroanstalter skulle påverkas.
 
Majoriteten av företagen i Finland är små och medelstora så försämringen påverkar ett betydande antal anställda.
 
Vilken typ av åtgärder är OAJ redo att ta till vid behov?
 
I det här skedet tar vi inte ställning till detaljer.
 
Hur går planen för sämre uppsägningsskydd vidare?
 
Härnäst kommer regeringens plan att utvärderas ur lagstiftningssynpunkt. Sakkunniga har redan konstaterat att lagförslaget strider mot kravet om likabehandling.
 
Lagstiftaren kan inte diskriminera anställda som arbetar i små företag och ett försämrat anställningsskydd skulle vara diskriminerande. Regeringens lagförslag kan just falla på att det är omöjligt med tanke på jämlikhet.
 
Vad gör förhandlingsorganisationen FOSU?
 

FOSU anser också att regeringens förslag är orimligt och kräver att regeringen slopar planerna som innebär ojämlikhet. FOSU:s medlemsförbund bestämmer emellertid självständigt vilken typ av påtryckning de organiserar.