OAJ förbereder organisatoriska åtgärder mot försämrat uppsägningsskydd

30.08.2018 - 00:00 Nyheter
Illustration

Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ har börjat förbereda organisatoriska åtgärder mot försämrat uppsägningsskydd för arbetstagarna.

Regeringen förbereder en ändring av arbetsavtalslagen som skulle luckra upp kriterierna för uppsägning i företag med färre än 20 anställda. Av OAJ-medlemmarna skulle exempelvis lärare i små privata daghemsföretag och skolor samt i musik- och bildkonstläroanstalter drabbas av ett svagare anställningsskydd.
 
OAJ:s styrelse beslutade vid sitt möte den 22 augusti att förbereda organisatoriska åtgärder ifall regeringen går vidare med beredningen av sin modell med ett svagare anställningsskydd. Igår i samband med att regeringen hade slutfört budgetmanglingen visade det sig att regeringen inte ämnar ta tillbaka sitt förslag.
 
– Det skulle innebära en stor förändring som skulle omfatta många företag inom den privata sektorn och hundratals arbetstagare inom sektorn för utbildning och fostran. På basis av utredningar som har gjorts finns det inget klart belägg för att lättare uppsägning skulle öka sysselsättningen. I Finland har det inte heller hittills varit oskäligt svårt. Så får inte heller ”trynefaktorn” utgöra någon grund för uppsägning, men nu skulle regeringens förslag möjliggöra det, konstaterar OAJ:s ordförande Olli Luukkainen.  
 
OAJ berättar ännu inte i det här skedet vad de organisatoriska åtgärderna innebär.