• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Ammatillinen koulutus"

OAJ julkistaa kyselytulokset oppivelvollisuuden laajentamisesta

Tervetuloa OAJ:n mediainfoon 15.3. kello 12. Tilaisuudessa julkistetaan oppivelvollisuuden laajentamista koskevien kyselyiden tulokset.

04.03.2022 Tapahtuma
Opettajien vastuuta poissaoloista ei voida kasvattaa

Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee tarkennuksia oppivelvollisuuslakiin ja siihen liittyviin muihin lakeihin. Esitykseen sisältyy esimerkiksi perusopetuksen oppilaiden poissaolojen ehkäisy ja seuranta. OAJ:n mielestä opettajien vastuuta poissaoloista ei voida kasvattaa.

03.03.2022 Lausunto
Hoitotyön lehtori: Työn arvon pitäisi opiskelijoiden ahaa-elämysten lisäksi näkyä palkassa ja työoloissa

Johanna Sopanen kouluttaa tulevia hoitoalan ammattilaisia. Hänelle opiskelijat ja heidän ammatillisen kasvunsa tukeminen ovat työssä ykkösprioriteetti. Työ vaatii kuitenkin veronsa, ja esimerkiksi hallinnollisen työn määrä tuntuu kasvavan vuosi vuodelta. Ilman ammatillisia opettajia ei ole tulevaisuuden ammattilaisia, ja siksi alan vetovoima pitää turvata kilpailukykyisellä palkkatasolla ja koulutuksen rahoituksella.

24.02.2022 Uutinen
Opetusalan työolobarometrin viesti: Opetushenkilöstön työn määrän kasvu täytyy pysäyttää

Opetusalan henkilöstön kokemukset työoloista ovat heikentyneet entisestään, kertoo tänään julkaistu OAJ:n tekemä Opetusalan työolobarometri. Työn määrän kasvu ja työn pirstaloituminen sekä läikkyminen vapaa-ajalle aiheuttavat opettajille työkyvyn alenemista ja työstressiä. OAJ nostaa erityisesti työn määrän vähentämisen ja työhyvinvoinnin parantamisen pöydälle kevään sopimusneuvotteluissa.

16.02.2022 Uutinen
Sopimusten täytyy elää arjessa

Työ- ja virkaehtosopimusten onnistuminen mitataan siinä, miten ne toteutuvat yksittäisille opettajille, kirjoittaa neuvottelupäällikkö Markku Perttunen. Pelkkä teksti ei vielä riitä, vaan haaste on siinä, miten tieto sopimuksen sisällöstä ja tarkoituksesta saadaan välitettyä kaikille sitä soveltaville.

10.02.2022 Blogi
Järjestöt: Ammatillisen koulutuksen ”operaha” saatava pysyväksi

OAJ ja kahdeksan muuta järjestöä vetoavat valtiovarainministeri Annika Saarikkoon ja hallituspuolueiden puheenjohtajiin, jotta ammatillisen koulutuksen määräaikainen henkilöstön palkkaamiseen tarkoitettu rahoitus tehdään pysyväksi.

25.01.2022 Uutinen
Sopimusneuvottelut 2022: Ammatilliset opettajat OVTESissä ja AVAINOTESissä

OAJ:n jäsenistöllä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta, joista kaikista sovitaan eri pöydissä eri työnantajapuolen kanssa. Kuntaomisteisissa oppilaitoksissa opettavien ammatillisten opettajien työehdoista sovitaan OVTESissä, yksityisomisteisissa opettavat kuuluvat AVAINOTESiin.

10.01.2022 Uutinen
OAJ:n aluevaalitavoitteet: Koulutuksen tukipalvelut turvattava, opettajien voitava keskittyä opettamiseen

Monet koulutuksen tukipalveluista siirtyvät sote-uudistuksessa vuoden 2023 alusta hyvinvointialueiden vastuulle. Psykologien, kuraattorien ja terveydenhoitajien työnantaja vaihtuu.  OAJ:n aluevaalitavoitteet tuovat vaalikeskusteluun opettajien näkökulman. Hyvinvointialueiden on turvattava lasten ja nuorten sote-palvelut lähellä tarvetta, eikä sotesta saa valua tehtäviä maksettavaksi kuntien opetukseen tarkoitetusta rahoituksesta.

01.12.2021 Uutinen
Ammatillisen koulutusviennin laatu pitää varmistaa järjestämislupien ja pätevien opettajien avulla

OAJ pitää tärkeänä, että ammatillisten tutkintojen vienti jatkuu koulutusvientikokeilujen jälkeen. Tutkinnon perusteista poikkeaminen ja lupa järjestää perusteista poikkeavia tutkintoja tulee säilyttää ainoastaan niillä koulutuksenjärjestäjillä, joilla on kyseiseen tutkintoon voimassa oleva järjestämislupa sekä toteuttajina kelpoisuusehdot täyttävät opettajat.

26.11.2021 Lausunto
OAJ:n kysely: Oppivelvollisuusuudistuksesta tarvitaan yhä lisätietoa

Oppivelvollisuusuudistuksessa on vielä monta asiaa vakiintumatta. Lisätietoa uudistuksesta tarvitaan paikallisesti edelleen, kertoo OAJ:n tuore kysely. Koronan vaikutus näkyy selkeästi tuen tarpeena ja levottomuutena syksyllä opintonsa aloittaneiden joukossa.

23.11.2021 Uutinen