• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Varhaiskasvatus"

Karvi: Varhaiskasvatuksen johtajien työkuorma vaatii huomiota, alaisia usein liikaa

Joka neljäs päiväkodin johtaja arvioi työnkuvansa raskaaksi ja alaistensa määrän liian suureksi, ilmenee Kansallisen koulutuksen arviointikeskus Karvin arvioinnista. Karvin mukaan johtajien työnkuvia tuleekin kehittää niin, että johtamiskokonaisuus on hallittavissa. OAJ on jo pitkään tuonut esiin, että johtajien ylisuuret tehtäväkokonaisuudet vaativat johtajan avuksi apulaisjohtajan, jonka kanssa johtaja voi jakaa työnjohdollisia tehtäviä.

18.11.2021 Uutinen
Varhaiskasvatuksen lakiväännössä ratkaisun hetket: Tekeekö sivistysvaliokunta maalin?

Eduskunnan sivistysvaliokunnalla on nyt ratkaisun paikka siinä, millaiseksi lapsen oikeus saada tukea varhaiskasvatuksessa muodostuu. Koulutuspolitiikan päällikkö ja jalkapallovalmentajanakin kunnostautunut Nina Lahtinen antaa sivistysvaliokunnalle kuusi vinkkiä siihen, miten pallo vihdoin saadaan maaliin: miten tuki saadaan toimivaksi?

27.10.2021 Blogi
Varhaiskasvatuksen tuesta yhä puutteelliset säädökset lakiluonnoksessa

Hallituksen esitys varhaiskasvatuslain muutoksiksi ei vieläkään sisällä täsmällisiä säädöksiä siitä, millaista tukea lapselle pitää tarjota kullakin tuen kolmesta portaasta. Täsmennyksiä ovat vaatineet OAJ ja useat muut lausunnonantajat.

26.10.2021 Lausunto
Opettaja – pidä huolta vapaa-ajastasi

Pimeä varallaolo on osalle työntekijöistä arkipäivää. Viestiryhmissä keskustelu ei kuitenkaan kuulu vapaa-ajalle ja työasiat hoidetaan työaikana. Siihen jokaisella työntekijällä on oikeus.

20.10.2021 Blogi
Opettajan työ on hieno ammatti

Opettajan työ on huippuammatti, jossa saa tehdä merkityksellistä työtä yhteisen tulevaisuutemme puolesta. Opettajuudesta saa olla ylpeä, ja opettajan ammattiin kannattaa ehdottomasti hakeutua.

18.10.2021 Blogi
Helsingin päiväkotien tilanne on vielä pelastettavissa rahalla

Helsingin Sanomat julkaisi tänään (14.10.2021) uutisen koskien Helsingin päiväkotien varhaiskasvatuksen työntekijäpulaa ja aliresursointitilannetta. OAJ:n Helsingin Varhaiskasvatuksen Opettajat ry:n puheenjohtaja Anna Laakkonen vaatii lisää resursseja asian korjaamiseksi.

14.10.2021 Uutinen
OAJ rohkaisee jäseniään käyttämään ilmoitusvelvollisuutta varhaiskasvatuksen epäkohdista

Varhaiskasvatuksen ammattihenkilöillä on ilmoitusvelvollisuus, jos he huomaavat työssään epäkohdan, joka koskee lapsen varhaiskasvatuksen toteutumista. Ilmoituksen tekemistä ei kannata pelätä, koska työntekijään ei saa kohdistaa kielteisiä vastatoimia ilmoituksen takia.

13.10.2021 Uutinen
Hei kuntapäättäjä! On aika hoitaa kaksivuotisen esiopetuskokeilun resurssit kuntoon

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu on parhaillaan käynnissä 105 kunnassa. On syytä kysyä, onko jokaisessa kunnassa tehty kaikki mahdollinen kokeilun vaatimien kelpoisten esiopetuksen opettajien saamiseksi. Keinoja on: tehokas rekrytointi, työn vaativuutta vastaava palkkaus, työn arvostaminen ja hyvien työolojen varmistaminen. Jos kelpoisia opettajia puuttuu, kuntien on nyt aika tarttua toimeen, jotta kokeilusta saadaan luotettavia tuloksia, kirjoittaa erityisasiantuntija Auli Setälä.

13.10.2021 Blogi
Perhevapaauudistuksen vaikutukset varhaiskasvatukseen pitää ottaa huomioon

Valmisteilla oleva perhevapaauudistus vaikuttaa myös varhaiskasvatuksen järjestämiseen. Vaikutukset pitää ottaa huomioon ennakolta, jotta voidaan riittävin toimin ehkäistä lasten ja henkilöstön kuormittumista, muistuttaa OAJ lausunnossaan.

12.10.2021 Lausunto
Kiitos opettajat – ilman teitä Suomi ei olisi tässä

Maailman opettajien päivänä on hyvä pysähtyä huomaamaan opettajien tekemän työn arvo. Ilman opettajia me emme yksilöinä emmekä yhteiskuntana olisi tässä, Olli Luukkainen kirjoittaa.

05.10.2021 Blogi