• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Vaalit2023"

Työmarkkinamallia kehitettävä – pallo työnantajaliitoilla

Maan hallituksen suunnitelmat laissa olevasta työmarkkinamallista tarkoittaisi hallituksen ja poliittisten päättäjien sekaantumista palkkaneuvotteluihin. Nyt pitäisi nähdä hieman kauemmas ja rakentaa kestävää tasapainoa työmarkkinoille. Yhteinen työmarkkinamalli on mahdollinen, jos siihen on tahtoa.

31.08.2023 Blogi
Hallitus sorvaa ensimmäistä budjettiaan – tätä on lupa odottaa

Syyskuun loppupuolella maan hallitus tekee esityksensä ensi vuoden budjetiksi. OAJ kävi läpi hallitusohjelman ja kokosi listan asioista, joita budjettiriihestä on sen pohjalta lupa odottaa. Budjetin jatkovalmistelua varten OAJ:llä on myös täsmätärppejä hallitukselle.

28.08.2023 Näkemys
Järjestöt: Hallituksen peräännyttävä vapaan sivistystyön leikkauksista

Työmarkkina- ja koulutusalan järjestöt vaativat maan hallitusta perääntymään kaavailluista leikkauksista, jotka koskisivat kansanopistoja, kansalaisopistoja, kesäyliopistoja, opintokeskuksia ja liikunnan koulutuskeskuksia. Toteutuessaan leikkaukset vaarantaisivat oppilaitosverkoston kattavuuden.

25.08.2023 Uutinen
Opetushallitus selkeytti ohjeitaan oppimisen tuesta – neljä nostoa muutoksista

OAJ:n oikeusasiamiehelle jättämä kantelu tuotti hedelmää. Opetushallitus selkeytti ohjeitaan oppimisen ja koulunkäynnin tuen järjestämisestä. Ohjeiden toteutus on nyt kuntien ja muiden koulutuksen järjestäjien vastuulla. Myös hallitusohjelman mukaisia lakimuutoksia tarvitaan, jotta jokainen oppija saa jatkossa tarvitsemaansa tukea oppimiseensa.

10.08.2023 Uutinen
Näin OAJ lobbasi keväällä 2023

OAJ on halunnut lobbauksessaan sitoutua avoimuuteen. Siksi julkaisemme puolivuosittain avoimuustilinpäätöksen, jossa kerromme, keitä olemme lobanneet ja mistä aiheista. Kevään 2023 vaikuttamistyötä koskevat tiedot on nyt julkaistu verkkosivuillamme.

09.08.2023 Uutinen
Pienemmät ryhmät ja tuki kuntoon – 4 nuorisopoliitikkoa kommentoi hallituksen koulutuspolitiikkaa

Jotain tapahtui, ja Suomen käyrä oppimistuloksissa ja koulutustasossa kääntyi laskuun. Miten suuntaa saataisiin kääntymään? OAJ:n keskustelussa kysymystä pohti neljä poliittisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajaa. OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto muistutti, että hyvätkin tavoitteet vaativat toteutuakseen rahaa.

28.06.2023 Uutinen
OAJ: Hallitus horjuttaa työmarkkinoiden tasapainoa, koulutustavoitteet pääosin hyvät

OAJ:n puheenjohtaja pitää hallituksen työelämälainsäädäntöön kaavailemia muutoksia rajuina. Heikennykset osuvat kipeimmin heihin, jotka jo ennestään ovat heikoimmassa asemassa työmarkkinoilla. Hyviä koulutuskirjauksia hallitusohjelmasta löytyy. Erityisen tyytyväinen OAJ on oppimisen tuen uudistamisesta. Pitkän tähtäimen suunnitelma koulutuksen perusrahoituksen vahvistamiseksi jäi uupumaan.

16.06.2023 Tiedote
Tuija Siltamäki: On aika lopettaa hymistely – Suomi ei ole enää koulutuksen mallimaa, eikä tällä menolla sellaiseksi palaa

On kuvaavaa, että hallitusneuvotteluissa poliitikot keskittyivät kännykkäkieltoihin eivätkä koulutuksen kadonneisiin miljardeihin. Parasta koulutuspolitiikkaa olisi antaa kouluille rahaa – ja jättää ne sitten rauhaan, toimittaja Tuija Siltamäki kirjoittaa.

14.06.2023 Blogi
Katarina Murto: Jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poisto olisi epäoikeudenmukainen

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan tuleva hallitus saattaa poistaa oikeuden vähentää ammattiliittojen jäsenmaksut verotuksessa. OAJ:n puheenjohtaja pitää suunnitelmaa epäoikeudenmukaisena ja epäjohdonmukaisena.

30.05.2023 Uutinen
OAJ:n keskustelu SuomiAreenalla 28.6. klo 10

SuomiAreena tuo jälleen yhteiskunnallisen ja ajankohtaisen keskustelun kaikkien ulottuville Porissa ja verkon välityksellä. OAJ on mukana. Keskustelussamme haetaan ratkaisuja, joilla Suomi palaa koulutuksen suurvallaksi.

29.05.2023 Tapahtuma