• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Ammattikorkeakoulutus"

Koulutustason nosto ei onnistu ilman ammattikorkeakouluja ja opettajia

Ammattikorkeakoulujen rahoitus on laskenut merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tutkinnon inflaatiokorjattu hinta on lähes puolittunut ja kokonaisrahoituksen reaalinen lasku on ollut noin 200 miljoonaa euroa. Tällä hallituskaudella ammattikorkeakouluihin on jo sovittu kohdistuvaksi 100 miljoonan euron perusrahoituksen leikkaukset.

22.02.2024 Blogi
Ammattikorkeakoulujen sopimusneuvottelut pitkittyvät

Ammattikorkeakoulujen sopimusneuvotteluissa ei vielä päästy hyväksyttävään ratkaisuun tiukasta yrityksestä huolimatta. Niinpä työnantajien Sivista ilmoitti, että neuvotteluissa otetaan tarvittava aikalisä.

22.01.2024 Uutinen
Ammattikorkeakoulujen sopimusneuvottelut tiivistyvät

Ammattikorkeakoulujen omaa työehtosopimusta koskevat neuvottelut ovat tiivistyneet kuluvalla viikolla. Osapuolet ovat istuneet 12.1. lähtien neuvotteluissa päivittäin, mutta neuvottelujohtaja Petri Lindroosin mukaan monia isoja kysymyksiä on yhä ratkaisematta.

18.01.2024 Uutinen
Amk-opettaja rakentaa työllään kilpailukykyistä Suomea – ”Parasta on, kun opiskelijassa herää uteliaisuus oppia lisää”

Ammattikorkeakoulujen opettajilla ja tutkijoilla on tärkeä tehtävä. Työllään he rakentavat osaavaa ja kilpailukykyistä Suomea. Ammatin arvon pitää näkyä myös palkassa ja siinä, että oppimisen edistämiselle on riittävästi aikaa.

16.01.2024 Uutinen
Neuvottelut uudesta amk-sopimuksesta jatkuvat tammikuussa 

Neuvottelut uudesta ammattikorkeakoulujen työehtosopimuksesta jatkuvat 12. tammikuuta. Neuvottelutahti OAJ:n, YTN:n ja Sivistystyönantajien kesken oli tiivis jouluviikolle asti, jolloin alkoi sovitusti neuvottelutauko. 

20.12.2023 Uutinen
Tunnistaako hallitus lainkaan ammattikorkeakoulujen arvoa?

Hallitusohjelman sanat ja politiikan teot ovat räikeässä ristiriidassa ammattikorkeakoulujen osalta. Ammattikorkeakoulut ovat korvaamattoman tärkeä lenkki Suomen kilpailukyvyn rakentamisessa. Ilman niitä tavoite korkeakoulutuksen tarjoamisesta puolelle ikäluokasta ei voi onnistua. Rakenteellisten uudistusten sijaan ammattikorkeakoulut tarvitsevat arvostusta, resursseja ja työrauhaa.

16.12.2023 Blogi
Toisen tutkinnon tekemisen eteen ei saa kasata esteitä

Korkeakoulutetuista osaajista on monilla aloilla huutava tarve. Uudelleen kouluttautumista ei saa vaikeuttaa, sillä se olisi karhunpalvelus sekä alan vaihtajille että työvoimaa tarvitseville työnantajille. OAJ, SYL ja SAMOK vastustavat Opetus- ja kulttuuriministeriön suunnitelmia heikentää toisen tutkinnon tekemisen rahoitusta korkeakouluilta.

15.12.2023 Uutinen
Neuvottelut amk-sopimuksesta käyntiin marraskuun alusta

Sivista ilmoitti 12.10. irrottavansa ammattikorkeakouluja koskevan sopimusliitteen nykyisestä yksityisen opetusalan sopimuksesta ja käynnistävänsä neuvottelut kokonaan uudesta ammattikorkeakoulujen työehtosopimuksesta. OAJ:n hallitus on päättänyt, että järjestö on mukana neuvotteluissa.

31.10.2023 Uutinen
OAJ: Koulutuksen rahoitus jäljessä muista Pohjoismaista – koulutustaso ei nouse ilman tuntuvia lisäpanostuksia

OAJ on tyytyväinen siihen, että kasvatuksen ja koulutuksen toimialat jätettiin osittain raskaiden säästöjen ja indeksileikkausten ulkopuolelle. OAJ kritisoi politiikkaa, jossa toisella kädellä annetaan, mutta toisella kädellä koulutuksen järjestämisen edellytyksiä heikennetään. Tämä vesittää tavoitteen nostaa Suomen koulutustasoa. OAJ lausui valtion talousarviosta vuodelle 2024 ja oli eduskunnan sivistysvaliokunnassa kuultavana 18.10.2023.

18.10.2023 Uutinen
Sivista käynnistää neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta – OAJ:n asema on jatkossakin vahva

Sivistystyönantajat on kutsunut OAJ:n neuvottelemaan ammattikorkeakoulujen omasta työehtosopimuksesta. OAJ:n ja jäsenten asema pysyy vahvana, sillä OAJ olisi myös uudessa sopimuksessa suurin ja edustavin ammattiliitto.

12.10.2023 Uutinen