• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Educa lähestyy – Ilmoittaudu mukaan!

22.01.2024 - 15.25 Uutinen
Kuvituskuva

Tule tapaamaan muita opetus-, kasvatus ja tutkimusalan ammattilaisia, saamaan vinkkejä työhösi, oppimaan uutta tai haistelemaan alan uusia tuulia ja ota kollegasikin mukaan. Educasta löytyy kaikille jotakin! Valtakunnallinen opetusalan suurtapahtuma Educa järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 26.–27.1.2024.

Educassa on tänä vuonna nostettu esiin erityisesti kohtaamisen merkitystä. Opettajan ja esihenkilön työssä kohtaaminen on läsnäoloa ja kuuntelemista. Jokainen kohtaaminen jättää jäljen olipa kyse sitten lapsesta, nuoresta tai aikuisesta.

Ota Educa-tärpit talteen alta!

Educan avajaiset OAJ 50 vuotta ja teemapaneeli

Educa-tapahtuman avaavat OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto ja opetusministeri Anna-Maja Henriksson. Avauspuheenvuoroja seuraa paneelikeskustelu, jossa käsitellään Educan teemaa kohtaamisten tärkeyttä, läsnäoloa, yhdenvertaisuuden, hyväksynnän ja arvostuksen osoittamista. Alustuspuheenvuoron pitää suomalainen naapuruus- ja yhteisösovittelun asiantuntija sekä tietokirjailija Miriam Attias.

Pe 26.1. klo 10.30–11.50 Visio-lava

"Nyt pyyhitään pölyt sivistyksen päältä" -keskustelu

Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt vuoden 2024 Sivistyksen teemavuodeksi. Sivistyskeskustelussa pyyhitään sivistyksen päältä pölyt. Sivistyksen puolestapuhujina ovat teemasta keskustelemassa presidentti Tarja Halonen, opetusministeri Anna-Maja Henriksson, MustReadin kaupallinen johtaja Aaro Kajaste, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, työelämäprofessori ja kirjailija Pekka Sauri ja Kansanvalistusseuran toimitusjohtaja Lauri Tuomi.

Pe 26.1. klo 14.30–15.15 Visio-lava

Korvaako tekoäly opettajan ja uutisankkurin?

Kuinka opettajana voi käyttää tekoälyä? Toimittajat kertovat, miten he ovat valjastaneet tekoälyn käyttöönsä. Omista kokemuksistaan kertomassa toimittajat Rosa Kettumäki ja Hanna Visala.

Pe 26.1. klo 12–12.45 Tahto-lava

Kohti someturvallisempaa kouluarkea?

Some ja siellä tapahtuva kisusaaminen haastavat tutut toimintatavat, ja vaikuttavat niin oppilaiden kuin ammattilaistenkin arkeen. Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan, miten somen uhat voi huomioida kouluarjessa, ja miten varmistetaan opettajien ja oppilaiden jaksaminen.

Pe 26.1. klo 14.30–15.15 luentosali 103

Nepsytietoinen pedagogiikka

Oppijoiden tarkkaavaisuuden ja toiminnanohjauksen vaikeudet haastavat opetusta. Tarve nepsytietoiselle pedagogiikalle on viime vuosina kasvanut merkittävästi. Kuinka omalla kohtaamisen tavalla voi tukea neruokirjon oppijaa osallistumaan ja oppimaan?

Pe 26.1. klo 17.15.-17.45 Tieto-lava

Miten turvata opetusalan vetovoimaisuus – OAJ:n työmarkkinakeskustelu

Miten turvata opetusalan vetovoimaisuus ja pätevien opettajien saanti? Millaiset ovat alan näkymät kunnan ja yksityisellä opetusalalla? Kuule tuoreimmat tiedot työmarkkinoilta ja tapaa opetusalan työnantajien ykkösnimet OAJ:n työmarkkinakeskustelussa. Mukana keskustelemassa KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen, lehtori, luottamusmies Vesa Lahtinen, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto, Sivistysala Sivistan toimitusjohtaja Susanna Niinistö-Sivuranta ja Helsingin opettajien ammattiyhdistyksen puheenjohtaja Timo Saavalainen. Juontajina toimittaja Katri Makkonen ja OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos. Tilaisuus on myös katsottavissa live-striimin välityksellä

La 27.1. klo 11.30–13 Visio-lava

Mikä on sivistyksen merkitys koko Suomelle? Presidenttivaaliehdokkaat vastaavat

Educa huipentuu lauantaina presidenttivaaliehdokkaiden viimeiseen paneelikeskusteluun. Tule kuulemaan, mikä oli ehdokkaiden lempikouluaine ja millaiset opettajat ovat jättäneet pysyvän muistijäljen ehdokkaiden elämään. Keskustelemassa presidenttiehdokkaat Mika Aaltola, Li Andersson, Sari Essayah, Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho, Harry Harkimo, Olli Rehn, Alexander Stubb ja Jutta Urpilainen. Tilaisuuden juontaa toimittaja Anna-Stina Nykänen Helsingin Sanomista. Paneelia voi myös seurata live-striimin välityksellä

La 27.1. klo 14.45–15.45

Lisäksi lauantaina Educassa palkitaan Vuoden koulutusvaikuttaja klo 14.30. Visio-lavalla.

Tutustu Educan koko ohjelmistoon Ilmoittaudu mukaan. Tapahtuma on maksuton. 

Tervetuloa Educaan!

Jaa