• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Yksityisen opetusalan sovintoesitys hylättiin

14.04.2022 - 12.26 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ, JHL ja Jyty hylkäsivät sovittelija Jukka Ahtelan yksityistä opetusalaa koskevan sovintoesityksen.

Sovittelija Jukka Ahtela antoi keskiviikkoiltana yksityistä opetusalaa koskevan sovintoesityksen. OAJ:n tulo- ja palkkapoliittinen toimikunta sekä hallitus käsittelivät esitystä eilisillan ja tämän aamun aikana.

– Sovintoesitys oli tasoltaan sellainen, että OAJ ei voinut hyväksyä sitä, kertoo OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos.

OAJ:n lisäksi myös JHL:n ja Jytyn hallinnot hylkäsivät esityksen.

– Toivomme, että sovittelija kutsuu neuvotteluosapuolet mahdollisimman nopeasti koolle, jotta pääsemme edistämään sopimuksen syntymistä, Lindroos sanoo.

Yksityisellä opetusalalla kaksi lakkovaroitusta

OAJ, JHL ja Jyty ovat antaneet yksityiselle opetusalalle tähän mennessä kaksi lakkovaroitusta. Viittätoista helsinkiläistä koulua uhkaa lakko 19.–26.4. mikäli lakkoa ei siirretä tai sopimusta ei synny.

Lakkouhka koskee seuraavia kouluja: Apollon yhteiskoulu, Helsingin englantilainen koulu, Helsingin Saksalainen Koulu, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, Helsingin Uusi yhteiskoulu, Helsingin yhteislyseo, Herttoniemen yhteiskoulu, International School of Helsinki, Kulosaaren yhteiskoulu, Lauttasaaren yhteiskoulu, Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio, Munkkiniemen yhteiskoulu, Oulunkylän yhteiskoulu, Pohjois-Haagan yhteiskoulu ja Töölön yhteiskoulu.

Yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työehtosopimusten piirissä on yhteensä noin 9 400 OAJ:n jäsentä. Yksityisen opetusalan sopimusta sovelletaan yleissivistävien yksityiskoulujen lisäksi useissa ammatillisissa oppilaitoksissa ja lähes kaikissa ammattikorkeakouluissa, taiteen perusopetuksen ja vapaan sivistystyön oppilaitoksissa sekä muuan muassa kansanopistoissa ja urheiluopistoissa.  

Sivistan sopimukset koskevat opettajien ohella JHL:n ja Jytyn edustamaa oppilaitosten hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä. 


Teksti: Milla Eronen

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Ohjeet lakkoavustuksen hakemiseen 
  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • Sopimusneuvottelut 2022 -sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä ovat aihetunnisteet #oajneuvottelee #lakko2022 #ArvoaAsiantuntijalle

PSST! Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!