• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tulevaisuuden työkyky on turvattava pitkäjänteisillä päätöksillä

28.01.2022 - 10.08 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ vaatii viranomaisilta ja työnantajilta ennakointia, johdonmukaisuutta ja pitkäjänteisyyttä koronatoimille erityisesti niiden ammattiryhmien kohdalla, jotka ovat työnsä vuoksi alttiina koronatartunnoille. Työssään tartunnoille altistuvia ammattiryhmiä on huomioitava nykyistä paremmin päätöksenteossa. OAJ on myös koostanut toimintaohjeet muuttuvaan koronatilanteeseen kasvatus-, opetus- ja tutkimusalan henkilöstölle.

Ennakointi, johdonmukaisuus ja pitkäjänteisyys. Viranomaisten ja työnantajien koronatoimien pitäisi perustua näihin periaatteisiin.

— Ei voida olettaa, että korona olisi parin kuukauden päästä lopullisesti selätetty. Tähänastiset suunnitelmat ja toimenpiteet ovat perustuneet siihen olettamukseen jo kohta kaksi vuotta, tuloksetta. Toivottavasti pian helpottaa ja pidemmäksi aikaa, mutta pandemia on arvaamaton. Uusia tartunta-aaltoja voi vielä tulla, ja seuraavien muunnosten vaarattomuudesta tai vaarallisuudesta ei ole vielä tietoa, OAJ:n erityisasiantuntija Sara Simberg painottaa.

Myös esihenkilöiden tilannetta täytyy ottaa paremmin huomioon ohjeistuksissa ja niistä tiedottamisessa, sekä turvata esihenkilöille tosiasiallisia mahdollisuuksia huolehtia työyhteisön hyvinvoinnista. 

— Käytännössä nyt on sallittu tartuntojen hallitsematon leviäminen, mikä vaarantaa muun muassa kasvatus- ja opetusalan työntekijöiden terveyttä ja turvallisuutta sekä myös opetusta, kun sekä opettajien että oppilaiden sairaspoissaoloja on monessa paikassa tavallista enemmän.

Tartunnoille työssään altistuvien ammattiryhmien, kuten opettajien, kohdalla tarvitaan myös pitkän aikavälin terveyden seurantaa. Lisäksi heidän kohdallaan täytyy turvata tartunnanjäljitys ja testiin pääsy, jotta tartuntatautilain edellyttämä tartunnoille altistuneiden luettelot pystytään pitämään ajan tasalla.

— Tällä on merkitystä oireiden pitkittyessä, sillä ammattitautikorvaus edellyttää diagnosoitua sairautta, ja lisäksi täytyy pystyä osoittamaan, että tartunta on tapahtunut työnteon yhteydessä, Simberg toteaa.

— Työssään päivittäin altistuvien ammattiryhmien suojaamisen priorisoinnilla turvataan heidän työkykynsä, jotta he pystyvät jatkamaan työssään myös tulevaisuudessa.

Simbergin mukaan pandemia-ajalla saattaa olla kauaskantoisia seurauksia, kuten myös tavalla, jolla mahdolliset seuraavat tartunta-aallot kohdataan. Tulevaisuuden työkykyä ei saa vaarantaa lyhytnäköisillä päätöksillä.

— Nyt tarvitaan hyvää ennakointia työpaikkojen terveysturvallisuuden edistämiseksi sekä toimenpiteitä, jotka edistävät työntekijöiden, työyhteisöjen ja esihenkilöiden palautumista pitkäkestoista kuormitusta aiheuttaneesta jaksosta, hän vaatii.

Toimintaohjeet muuttuvassa koronatilanteessa

OAJ on koostanut toimintaohjeet muuttuvaan koronatilanteeseen kasvatus-, opetus- ja tutkimusalan henkilöstölle. Nämä ohjeet päivitetään tilanteen muuttuessa. 

Lue myös OAJ ohjeistaa — Poissaolot koronaan altistumisen tai oireiden vuoksi, OAJ ohjeistaa – Etä- ja lähiopetuksen samanaikainen järjestäminen sekä lähiopetuksen suoratoisto ja OAJ ohjeistaa — Terveysturvallinen työympäristö luodaan työpaikan yhteistoiminnassa

 

Teksti: Milla Eronen
Kuva: Leena Koskela