• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Sivistan väite laittomalla lakolla uhkaamisesta perätön

08.04.2022 - 15.37 Uutinen
Kuvituskuva

Sivista väittää, että OAJ, JHL ja Jyty uhkaavat laittomalla lakolla yksityisellä opetusalalla. OAJ:n mukaan asiassa on menetelty lainsäädännön ja sopimuksen mukaisesti.

OAJ:n neuvottelut Sivistystyönantajien yksityisen opetusalan työehtosopimuksesta päättyivät Sivistan toimesta myöhään lauantaina 2.4. Neuvotteluosapuolet yhdessä totesivat tässä yhteydessä, ettei edellytyksiä neuvottelujen jatkamiseen ole. Myöskään uusia neuvotteluaikoja ei sovittu.

OAJ, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Ammattiliitto Jyty antoivat lakkovaroituksen valtakunnansovittelijalle ja Sivistalle maanantaina 4.4.

Perjantaina 8.4. sovittelussa kävi kuitenkin yllättäen ilmi, että Sivista väittää, että neuvotteluita ei olisi päätetty 2.4.

Tällä perusteella Sivista katsoo, että annettu lakkovaroitus on työehtosopimuksen ja työehtosopimuslain vastainen. Sivista kertoo saattavansa asian vireille työtuomioistuimessa ja vaativansa hyvityssakkoja OAJ:lle, JHL:lle ja Jytylle.

Sivista myös katsoo, että koska asia siirtyy työtuomioistuimen käsiteltäväksi, valtakunnansovittelija ei voi ottaa työriitaa käsiteltäväkseen.

– Mielestämme Sivistan väitteet ovat perättömiä, emmekä ymmärrä Sivistan toimenpiteen tarkoitusperiä. OAJ:n näkemyksen mukaan sovittelu tulee käynnistää välittömästi, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos sanoo.

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!