• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Helsinki Pridea luotsaa entinen opettaja – ”jokainen opettaja on esikuva”

15.06.2022 - 08.57 Uutinen
Kuvituskuva
Toisten ihmisten kunnioittamisella päästään sivistystä edistäviin vuoropuheluihin, joissa kaikilla on oppimisen mahdollisuus, uskoo Panu Mäenpää.

Kouluterveyskyselyt kertovat, että sateenkaarinuoret voivat edelleen koulussa muita huonommin. Entinen opettaja ja nykyisin Helsinki Pride -tapahtumaa luotsaava Panu Mäenpää kuitenkin uskoo parempaan ja tasa-arvoisempaan tulevaisuuteen. Sen tekemisessä opettajilla on hänestä arvokas rooli.

Panu Mäenpää muistaa ensimmäisen kerran, kun oppilas kutsui häntä voimasanan saattelemana homoksi. Hän toimi yläkoulussa opettajan sijaisena, ja ensin löi tyhjää.

– Muutaman sekunnin ajan mietin vaihtoehtoja. Sitten suustani pääsi ulos lause, että puolet meni oikein. Homo olen kyllä, mutta voimasanan käyttö on tarpeetonta.

Suustani pääsi ulos lause, että puolet meni oikein. Homo olen kyllä, mutta voimasanan käyttö on tarpeetonta.

Myöhemmin Mäenpäälle kertyi muutaman vuoden ajalta kokemusta kielten ja ilmaisutaidon opettajan työstä Seinäjoelta, Jyväskylästä ja Helsingistä. Nyt hän toimii Suomen suurinta ihmisoikeustapahtumaa järjestävän Helsinki Priden hallituksen puheenjohtajana, joten puhuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvistä asioista on tuttua.

Vielä opettajanuran alkumetreillä homoudesta puhuminen avoimesti tuntui hänestä isolta valinnalta.
 
– Kun itse vasta mietin opettajan uralle hakeutumista, ei näistä asioista puhuttu ainakaan avoimesti. Ja en minä niin vanha ole, että näistä ajoista olisi useita vuosikymmeniä, Mäenpää sanoo.

Esikuvia tarvitaan

Mieleen jääneen dialogin jälkeen Mäenpää alkoi puhua oppilaille siitä, että homot ovat ihan tavallisia ihmisiä ja että haukkumasanana homoa on turha käyttää, koska ei homous tee kenestäkään toista huonompaa.

– Tällaisia keskusteluja kävin lukuisia kertoja opettajana. Mietin jälkeenpäin, että millaista se olisikaan ollut itselle, jos omassa lapsuudessani joku opettajani olisi puhunut tästä, Mäenpää pohtii.

Mietin jälkeenpäin, että millaista se olisikaan ollut itselle, jos omassa lapsuudessani joku opettajani olisi puhunut tästä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Panu-Maenpaa-web2-by-Heikki-Polonen.jpg

Panu Mäenpään mielestä opettajat ansaitsevat kiitosta teoistaan yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

Vaikka 2000-luvulla asenteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan ovat varmasti yleisesti muuttuneet, on puheelle edelleen tarvetta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen parin vuoden välein tekemien kouluterveyskyselyjen mukaan sateenkaarinuoria on noin 10 prosenttia peruskoulujen oppilaista ja toisen asteen opiskelijoista. Vuoden 2019 tulokset kertovat esimerkiksi, että mielialaan liittyvät huolet ovat sateenkaarinuorilla lähes kaksi kertaa muita nuoria yleisempiä.

– Sateenkaarinuoret voivat edelleen koulussa huonosti, ihan yhtä huonosti kuin omina yläkouluaikoinani. Esikuvien tarve on vieläkin valtava meillä kaikilla, olemmepa kasvuiässä tai emme. Jääkiekkohuuma taas taannoin osoitti, kuinka kansakunta iästä riippumatta haluaa esikuvia ja kokemuksia, että kuulun joukkoon.

Jääkiekkohuuma taas taannoin osoitti, kuinka kansakunta iästä riippumatta haluaa esikuvia ja kokemuksia, että kuulun joukkoon.

Opettajat tekevät tulevaisuuksia

Mäenpää näkee opettajat esikuvina. Jokainen opettaja voi omilla teoillaan ja puheillaan välittää kunnioittavaa suhtautumista erilaisuutta kohtaan.

– Opettajat tekevät tulevaisuuksia, kuten OAJ:n kampanja on muistuttanut. Opettajilla on mahtava mahdollisuus tehdä arkipäivässä isoja tekoja yhdenvertaisuuden edistämiseksi, ja siitä meidän on syytä olla opettajille kiitollisia, Panu Mäenpää sanoo.

Lue myös OAJ:n puheenjohtajan blogi: Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus eivät ole mielipidekysymyksiä 

Tulevaisuuksien tekemiseen kuuluu Mäenpään mielestä myös sen mahdollistaminen, että eri-ikäiset oppijat voivat kasvaa omaksi itsekseen.

–Koen, että opettajan ja ihmisoikeusaktivistin työ on hyvin samankaltaista: työtä tehdään tulevaa kohti, aina uusille sukupolville. Tulevaisuutta rakennetaan nyt, ja vaikka kaikki ei ehkä vielä ole parhaalla mahdollisella tolalla, uskon siihen, että me voimme vaikuttaa. Yhdenvertaisuutta rakennetaan pala palalta, ja jokainen iso ja pieni teko merkitsee, Mäenpää sanoo.

Tulevaisuutta rakennetaan nyt, ja vaikka kaikki ei ehkä vielä ole parhaalla mahdollisella tolalla, uskon siihen, että me voimme vaikuttaa.

Kunnioittava vuoropuhelu mahdollistaa oppimisen

Helsinki Priden teemana on tänä vuonna Kohtaamisia. Mäenpää toivookin, että opetuksessa luontaisesti tapahtuviin kohtaamisiin löydettäisiin hyviä tapoja puhua seksuaalivähemmistöistä ja sukupuolen moninaisuudesta. Opettajan työssä kun tapahtuu aina myös tilanteita, joihin ei ole voinut ennalta valmistautua, kuten Mäenpäälle kävi hänen opettajasijaisuutensa aikana.

Hänestä on hienoa, että tänä päivänä esimerkiksi Opetushallitus ja Seta ovat koonneet opettajille suunnattua tietoa ja työkaluja yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseen.

– Jokainen opettaja toimii sivistyksen majakkana, joka osoittaa mihin suuntaan kannattaa lähteä tietoa hakemaan. Ja se tieto ei asu yhdessä ihmisessä, vaan vahvassa uskossa siihen, että monimuotoisuuden edistämisellä ja toisten ihmisten kunnioittamisella päästään sivistystä edistäviin vuoropuheluihin, joissa kaikilla on oppimisen mahdollisuus.

Teksti ja kuva: Heikki Pölönen

  • Palkansaajien keskusjärjestöt Akava, SAK ja STTK järjestävät Helsinki Pride -viikolla kaikille avoimen työelämäseminaarin Oikeus olla oma itsensä työpaikalla tiistaina 28.6. kello 10.30–12. Lue lisää ja seuraa paikan päällä tai etänä!
Lataa ja jaa pride-teemaisia kuvia omissa kanavissasi!

02_OAJ Pride TASA-ARVO 1080x1080px.png

Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisessä opettajilla on keskeinen rooli. Kannustamme OAJ:n yhdistyksiä ja jäseniä osoittamaan tukeaan omien alueidensa tai paikkakuntiensa pride-tapahtumille. Tietoa eri paikkakuntien pride-tapahtumista löytyy kootusti täältä.

Kuvien tekstit kumpuavat opettajien eettisestä ohjenuorasta, Comeniuksen valasta.

Kuva 1: Sitoutunut tasa-arvoon.

Kuva 2: Sitoutunut yhdenvertaisuuteen.

Kuva 3: Sitoutunut kasvurauhaan.

Vinkkejä kuvien hyödyntämiseen opettajille ja yhdistyksille

Opettajana voit ladata laitteeseesi pride-teemaisia kuvia alta ja jakaa niitä sosiaalisen median kanavissasi. Kuvan julkaisun yhteydessä voit kertoa esimerkiksi ajatuksiasi siitä, millaiseksi koet oman roolisi tasa-arvon, yhdenvertaisuuden tai kasvurauhan edistäjänä. 

  • Esimerkiksi näin: Iloista pridea kaikille! Opettajana minulle on kunnia-asia edistää työlläni tasa-arvoa. On tärkeää, että jokainen tulee nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään ja kasvaa ymmärtämään, että meitä on moneksi ja kaikki ovat yhtä arvokkaita. 

Yhdistykset voivat lisäksi halutessaan vaihtaa pride-tapahtumien yhteydessä omien sosiaalisen median kanavien profiilikuvaksi pride-version. Se löytyy OAJ-areenasta (vaatii kirjautumisen).

  • Profiilikuvan vaihtamisen yhteydessä voit esimerkiksi toivottaa iloista pridea ja linkata tähän blogikirjoitukseen.