• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Työvelvoite ei poistu palkanmaksuongelmista huolimatta

15.08.2022 - 14.09 Uutinen
Kuvituskuva

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat jatkuvat edelleen. OAJ on vaatinut, että palkkasaatavat tulee maksaa viivästyskorkoineen viipymättä ja aiheutuneet vahingot on korvattava. Palkanmaksun ongelmista huolimatta omat työvelvoitteet kannattaa hoitaa.

Palkanmaksun virheet hankaloittavat merkittävästi Helsingin kaupungin palveluksessa olevien arkea. Ikävästä tilanteesta huolimatta työntekijän kannattaa tehdä työnsä normaalisti. Alta voit lukea OAJ:n johtavan lakimiehen Erkki Mustosen ohjeita tilanteeseen.

Onko pakko mennä töihin vaikkei työnantaja ole maksanut palkkaa?

Vaikka työnantaja ei ole maksanut ajallaan palkkaa tai palkanmaksussa on epäselvyyksiä tai virheitä niin silti viranhaltijan ja työntekijän palvelussuhde on normaalisti voimassa siihen liittyvine velvoitteineen, joten palkanmaksun epäselvyyksistä huolimatta työstä ei voi tai ei kannata omalla päätöksellä jäädä pois. Tässä tilanteessa työnantaja tulkitsisi poissaolon luvattomaksi ja todennäköisesti ryhtyisi asiassa työnjohdollisiin toimiin eli varoituksen antamiseen ja tilanteen jatkuessa jopa palvelussuhteen päättämiseen. Joka tapauksessa luvattoman poissaolon aikaisilta päiviltä ei viranhaltija tai työntekijä saisi lainkaan palkkaa, edes palkanmaksusotkujen korjaannuttua.

Työnantajan velvoitteet palkanmaksun viivästyessä

Palkanmaksun viivästyksestä työnantaja on velvollinen maksamaan viivästyskorkoa myöhässä maksetulle palkkasaatavalle. Jos kyse on päättyneen työsuhteen loppupalkasta, on työnantaja velvollinen maksamaan myöhästyneelle loppupalkalle viivästyskoron lisäksi myös odotusajan palkkaa enintään 6 päivältä. Lisäksi jos palkanmaksun olennaisesta viivästymisestä on aiheutunut muita suoraan palkanmaksuvelvoitteen laiminlyöntiin liittyviä välittömiä tai välillisiä kuluja, kannattaa myös näistä kuluista toimittaa työnantajalle selvitykset ja vaatia työnantajaa korvaamaan ne.

Puolusta oikeuksiasi, osallistu Eräpäivä-mielenilmaukseen 24.8.

Ammattiliitot OAJ ja JHL kutsuvat kaikki mukaan Eräpäivä-mielenilmaukseen, joka järjestetään keskiviikkona 24. elokuuta Senaatintorilla Helsingissä kello 16 alkaen. Kerrotaan yhdessä terveisemme kaupunginvaltuutetuille ja vaaditaan heiltä vastuunkantoa.

Kutsumme jäsentemme lisäksi lämpimästi mukaan jokaisen, joka haluaa osoittaa tukensa Helsingin kaupungin työntekijöille. 

Klikkaa tapahtuman lisätietoihin tästä

 

 

Jaa