• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Opettajillako isot palkat? Kolme opettajaa kertoo palkkansa ja haastaa kollegat mukaan

11.04.2022 - 11.49 Uutinen
Kuvituskuva
Varhaiskasvatuksen opettaja Tiia Saatio sekä luokanopettajat Esa Puolakka ja Anniina Halonen kannustavat opettajia kertomaan avoimesti, mitä palkasta jää käteen.

Osan mielissä elää sitkeästi mielikuvat opettajien isoista palkoista ja lyhyistä työpäivistä. Todellisuus on kuitenkin toisenlainen. Kolme opettajaa kertoo, mitä palkasta jää verojen jälkeen käteen. He haastavat myös kollegansa mukaan.

Opettajat ovat tänä keväänä olleet lakossa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1984. Lakoilla pyritään vauhdittamaan neuvotteluja.

OAJ:n tavoitteena on palkkaohjelma ja se, että työn arvo näkyisi vihdoin myös tilillä ja työoloissa.

Opettaja kyllästyi virheellisiin palkkamielikuviin

Suomalaiset pitävät Taloustutkimuksen tekemän selvityksen mukaan jopa satojen eurojen korotuksia opettajien palkkoihin oikeudenmukaisena. Silti lehtien tekstiviestipalstoilla ja somekanavissa on lakkojen yhteydessä nähty myös opettajia vähätteleviä kommentteja ja puhetta siitä, että opettajien palkat ovat valmiiksi suuret.

Suomalaiset pitävät Taloustutkimuksen tekemän selvityksen mukaan jopa satojen eurojen korotuksia opettajien palkkoihin oikeudenmukaisena.

Yksi tähän tuskastuneista on vajaat kymmenen vuotta varhaiskasvatuksen opettajana työskennellyt Tiia Saatio. Hän ehdotti OAJ:n Facebook-sivulle jättämässään kommentissa, että nyt olisi hyvä hetki julkaista tietoja siitä, mitä opettajille oikeasti jää kuukausipalkasta käteen.

– Palkkatason avaaminen auttaisi varmasti ymmärtämään esimerkiksi nyt käynnissä olevia työtaistelutoimia. Opettajilla on työssään valtava vastuu, ja se ei palkassa näy. Luotan vahvasti siihen, että avoimuus palkkauksesta ja työn vaativuudesta lisäisi arvostusta alan ammattilaisia kohtaan!

Palkkatason avaaminen auttaisi varmasti ymmärtämään esimerkiksi nyt käynnissä olevia työtaistelutoimia.

Hänelle jää palkasta verojen ja muiden vähennysten jälkeen käteen 1867 euroa kuussa.

– Palkkataso ei tästä juuri nouse koko uran aikana. Ja sitten ihmetellään, kun mistään ei löydy päteviä opettajia töihin. Yleinen hintatasokin vain nousee, niin riittääkö palkka enää elämiseen?

Työmäärä on suuri ja peruspalkan pitäisi olla parempi

Palkasta puhuminen on suomalaisille arka asia. Silti Tiia Saation ideasta nostaa palkat avoimesti esiin innostuivat heti myös luokanopettajana työskentelevät kasvatustieteen maisterit Anniina Halonen ja Esa Puolakka.

Vajaan vuoden luokanopettajana työskennelleen Halosen edellisen kuun nettopalkka oli 2 386 euroa. Peruspalkan lisäksi tämä sisältää korvauksen yhdestä ylitunnista.

– Gradussani tutkin syitä sille, että opettajat harkitsevat alanvaihtoa. Syiksi nousi aina kuormitus ja naurettava palkka. Silti työn vaativuus ja kuormittavuus on yllättänyt minut uutena opettajana. Luokanopettajan työnkuvaan kuuluu valtavasti kaikkea muutakin kuin opettamista. Tämä ylimääräinen työ on myös viime vuosina vain lisääntynyt ilman, että se näkyy palkassa, Halonen kertoo.

Luokanopettajan työnkuvaan kuuluu valtavasti kaikkea muutakin kuin opettamista. Tämä ylimääräinen työ on myös viime vuosina vain lisääntynyt ilman, että se näkyy palkassa.

Kolmisen vuotta työkokemusta kerryttänyt Esa Puolakka on samoilla linjoilla. Kiire on hänen mukaansa opettajan työssä usein kova ja jaksaminen koetuksella.

Puolakalla jää palkasta verojen jälkeen käteen 2296 euroa kuussa.

–Palkka sisältää korvauksen tvt-tutor-tehtävästä. Ilman sitä käteen jäisi noin 2200 euroa, Puolakka sanoo.

Kun tvt-tutorin korvaus lasketaan mukaan, luokanopettajan palkasta jää verojen jälkeen käteen 2296 euroa kuussa.

Hän toivoo, että ylemmän korkeakoulututkinnon opiskelleiden asiantuntijoiden työn arvostus näkyisi myös palkkakuitissa. Lisätehtävillä ja ylitunneilla voi luokanopettajan työssä saada nostettua palkkatasoa, mutta lisätunteja vuorokauteen ne eivät tuo.

– Peruspalkan pitäisi olla parempi, koska työssä olennaista on se, että voisi keskittyä perustyöhön eli opettamiseen. Se on se, mistä syntyy puheissakin arvostettu suomalaisen koulutuksen laatu. Jos ainut tapa saada palkkaa paremmaksi on näännyttää itsensä yhä uusilla tehtävillä, niin ennen pitkää nämä maailman parhaina pidetyt opettajat kyllästyvät ja vaihtavat alaa, Halonen sanoo.  

Palkkatasoon pätevöityminenkään ei vaikuta

Kunnan palveluksessa työskentelevien opettajien neuvottelujumiin haetaan ratkaisua sovittelulautakunnan voimin.

Jos sopua ei synny, on edessä vielä lisää lakkoja. Tiistaina 12.4.2022 lakkojen on määrä alkaa Kuopiossa ja Tampereella. Pääsiäisen jälkeen vuorossa on pääkaupunkiseutu.

– Itselläni tutkinto on vielä kesken. Palkkaus on tällä hetkellä kuitenkin samalla tehtävänkuvalla sama ilman pätevöittävää koulutusta. Palkka ei siis varsinaisesti kannusta suorittamaan tutkintoa loppuun, vaikka haluaisin ajatella tämän loppuelämän työkseni, Tiia Saatio sanoo.

Jotta alan ulkopuolisetkin ymmärtäväisivät palkkaohjelman tärkeyden, Saatio kannustaa nyt jokaista opettajaa mukaan kertomaan, mitä palkasta oikeasti jää käteen.

– ­Nyt on aika toimia yhdessä tärkeän asian puolesta, koska mikään ei muutu, jos vain itseksemme jupisemme asioista.

Ohjeet oman palkkakuvan tekemiseen löytyvät esimerkkikuvan jälkeen.

palkkapaiva-malli.jpg

#Palkkapäivä: Täytä kuvaan palkkatietosi ja jaa sosiaalisessa mediassa

  • Voit hyödyntää valmista kuvapohjaa, johon pääset syöttämään Canva-palvelussa omat palkkatietosi. Kuvapohjan löydät täältä.
  • Jos Powerpoint on Canvaa tutumpi, voit myös tallentaa tämän Powerpoint-pohjan ja täyttää tietosi siihen. Tallenna dia kuvana (Tiedosto -> Vie -> jpeg) ja jaa omissa sosiaalisen median kanavissasi.
  • Jos et jaksa erikseen askarrella omaa kuvaa, ei hätää! Voit myös jakaa tätä uutista, kertoa saatetekstissä oman palkkasi ja siihen liittyviä ajatuksiasi, ja kannustaa kollegoita mukaan.
  • Lisää jakoihin tunnisteena #palkkapäivä ja tägää mukaan @oajry.

Teksti: Heikki Pölönen

Kuvat: Heikki Pölönen ja haastateltavien kotialbumit

 

Korvaamattomasta työstä on aika saada kunnon korvaus

Katso videolta tuhansien opetusalan ammattilaisten allekirjoittama viesti Suomelle

 

Tulevaisuuden kokoinen tehtävä

Opettajien tehtävä on tulevaisuuden kokoinen. Korvaamattomasta työstä on aika saada kunnon korvaus. Tutustu ja osallistu kampanjaan!

TEHDÄÄN TULEVAISUUKSIA