• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Opettajarekisteri sai vahvan kannatuksen lausuntokierroksella

01.04.2022 - 13.51 Uutinen
Kuvituskuva

Valtaosa opetus- ja kulttuuriministeriölle lausunnon antaneista kannattaa opettajarekisterin perustamista. Täyden tuen selvitykselle antoi 35 tahoa, ja 25 kannatti rekisterin perustamista mutta esitti muutoksia selvityksen mukaisiin ehdotuksiin. Vain 26 tahoa ei kannattanut rekisterin perustamista. Selvitys oli lausunnolla maaliskuussa, ja siihen otti kantaa yhteensä 98 tahoa.

Opettajarekisterin kannattajat lausuntokierroksella muodostuvat hyvin moninaisesta joukosta. Rekisteriä kannattavat muun muassa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos, Suomen yliopistojen rehtorineuvosto, Vanhempainliitto sekä useat eri pedagogiset opettajajärjestöt.

– Oli ilahduttavaa huomata, että myös monet kaupungit kuten Helsinki, Jyväskylä, Espoo, Seinäjoki, ja Järvenpää kannattivat rekisterin perustamista, vaikka Kuntaliitto sitä vastustaa. Myös muun muassa työ- ja elinkeinoministeriö kannattaa rekisteriä, mikä on syytä ottaa erikseen huomioon, toteaa OAJ:n va. koulutusjohtaja Nina Lahtinen.

Lahtinen korostaa, että lausuntopalautteen perusteella rekisterin perustaminen pitää aloittaa välittömästi ja kohdentaa kehysriihessä siihen tarvittava rahoitus.

– Lausuntopalaute antoi vahvan tuen sille, että rekisteri pitää aloittaa varhaiskasvatuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta.

Vaihtoehtoista tapaa tiedonkeruuseen ei löytynyt

Lausuntokierroksella pyydettiin erikseen kantaa siihen, olisiko vastaavien tietojen saamiseksi olemassa jokin toinen vaihtoehto kuin rekisteri. Mitään täysin uutta tapaa ei esitetty, vaan lähinnä vaihtoehtona pidettiin nykyistä kyselytiedonkeruuta.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen pitääkin nyt päättää ennen siirtymistään maa- ja metsätalousministeriksi, käynnistääkö hän opettajarekisterin perustamisen vai pitääkö hän erillisiä kyselyin toteutettuja tiedonkeruita parempana vaihtoehtona.

– Opettajarekisteriselvitys piti ainoana vaihtoehtona opettajarekisteriä, ja samalle kannalle asettui nyt selkeä enemmistö myös lausunnon antaneista tahoista, Lahtinen muistuttaa.

Kuva: Leena Koskela