• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Omikron muutti tilanteen – koronatoimenpiteitä on tehtävä heti lähiopetuksen turvaamiseksi

07.01.2022 - 11.19 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ:n keskiviikkoinen kannanotto etäkouluun siirtymisestä on aiheuttanut paljon keskustelua puolesta ja vastaan. OAJ:n kannanoton tavoitteena on turvata lähiopetus, jota se on puoltanut koko koronatilanteen ajan. Omikron-virusmuunnos on kuitenkin muuttanut tilanteen, koska se leviää voimakkaasti myös lapsissa. Tämä entisestään lisää nopeaa levinneisyyttä koko kansassa. Etäkoulu auttaa tekemään tarvittavat toimenpiteet lähikoulun turvaamiseksi.

Viimepäivien keskustelu koulujen ja oppilaitosten siirtymisestä etäopiskeluun on käynyt vilkkaana. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen oli Yle Radio 1:n haastattelussa tänään. OAJ:n tavoite on koko korona-ajan ollut se, että lähiopetus toimii.

— Omikron on muuttanut tilanteen täysin, koska se leviää nyt myös lasten keskuudessa ja lapset levittävät koronaa siinä missä aikuisetkin. Emme näe, että vaihtoehtoina ovat etäopetus tai "normaali" lähiopetus, tilanteessa, jossa suuri osa oppijoista ja opettajista on karanteenissa tai sairastuneena poissa lähiopetuksesta. Tilanne edellyttää joka tapauksessa massiivisia poikkeusjärjestelyjä ellei turvallisuustoimia esitetysti tehosteta, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen painottaa.

Omikronin leviäminen ja tuleva tilanne oli ennustettu jo joulukuussa, jolloin OAJ vaati, että kaikki mahdollinen tehdään, jotta lähiopetus voitaisiin turvata.

— Kahden vuoden ajan päiväkoteihin, kouluihin ja oppilaitoksiin on annettu koronan leviämisen ehkäisemiseksi erilaisia suosituksia. Nämä eivät enää riitä, sillä niitä on joko mahdoton toteuttaa tai niitä ei vain oteta todesta, Luukkainen sanoo.

Esimerkiksi turvavälien pitäminen luokissa ja päiväkotiryhmissä on mahdotonta, koska ylimääräistä tilaa ei ole. Myös esimerkiksi käytävät ja isommat komerot ovat olleet jo pitkään aktiivikäytössä.

— Suurin huoli on ollut ensisijaisesti niistä, jotka työskentelevät 5–11-vuotiaiden kanssa, koska tämän ikäryhmän lapsia ei ole rokotettu, eikä kaikilla aikuisillakaan ole täyttä kolmen rokotteen rokotesuojaa, Luukkainen selittää.

Keskiviikkona julkaistussa uutisessa, OAJ ehdotti useita erilaisia konkreettisia toimenpiteitä, joilla lähiopetusta voitaisiin tehdä.

Varhaiskasvatuksen opettajat on jätetty yksin

Varhaiskasvatuksen opettajat ovat koko korona-ajan tehneet töitä lähikosketuksissa lasten kanssa.

— Eikä varhaiskasvatuksen opettaja voi lohduttaa itkevää lasta puolentoista metrin päästä, vaan lapsi on totta kai otettava tarpeen vaatiessa syliin. Erityisesti heidän kohdallaan suositukset ja ohjeistukset ovat olleet vain sanoja paperilla. Esimerkiksi joulun aikaan lapsiryhmiä tai jopa päiväkoteja yhdisteltiin ja henkilökunta liikkuu ryhmästä toiseen, Luukkainen painottaa.

OAJ vaatikin, että päiväkoteihin otetaan aiempaa tiukempia linjauksia:

  • Henkilökuntaa ei saa siirtää päivän aikana ryhmästä toiseen
  • Henkilökuntaa ei saa siirtää talosta toiseen.
  • Päiväkodin lapsia ei saa siirtää ryhmästä toiseen.
  • Valtakunnallinen etätyösuositus täytyy koskea myös varhaiskasvatusta, jolloin opettaja tekee suunnittelu-, arviointi- ja kehittämistyöajan (sak-työaika) kotona.
  • Kotona olevien vanhempien lapset hoidetaan kotona.

Päiväkodeissa, kuten kouluissa ja oppilaitoksissakin, on oltava myös kunnon maskit, tehostettu siivous, ilmanvaihdon tehostaminen ja kotitestit. Myös päiväkotien johtajien, varhaiskasvatuksen opettajien että muun henkilöstön rokotukset on saatava nopeasti kuntoon.


Teksti: Milla Eronen
Kuva: Leena Koskela