• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ vaatii turvallista koulujen aloitusta – Etäopetus paras vaihtoehto tässä tilanteessa

05.01.2022 - 22.32 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ kannattaa STM:n ehdotusta aloittaa lukuvuosi etäopiskeluna nopeasti pahentuneen koronapandemiatilanteen vuoksi. OAJ vaatii, että päätös koko Suomea koskevasta etäopiskeluun siirtymisestä tammikuun ajaksi tehdään mahdollisimman nopeasti, ihan viimeistään perjantaiaamuna, jotta rehtorit ja opettajat pääsevät organisoimaan ja tiedottamaan asiasta.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on seurannut tarkkaan koronatilanteen etenemistä koulujen joululoman aikana. Jo ennen joululomia OAJ vaati toimenpiteitä koronaturvallisuuden edistämiseksi, esimerkiksi päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten opetushenkilöstön rokottamisesta ennen uuden lukuvuoden alkua. Tilanne on kuitenkin nopeasti pahentunut ja OAJ kannattaa Ylen keskiviikkoiltana uutisoimaa Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) esitystä koulujen ja oppilaitosten siirtämisestä etäopiskeluun. OAJ katsoo kuitenkin, että myös luokat 1–3 ja erityisopetus on otettava etäopiskelun piiriin.

— Väistämättä koulujen lukuvuoden aloituksen jälkeen tautitilanne pahenee, joka uhkaa jo kansakunnan huoltovarmuutta, kun opettajat sairastavat kotona ja vanhemmat hoitavat sairastuneita lapsiaan, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen perustelee.

Hän kuitenkin painottaa, että etäopetusta ei pidä ajatella muut keinot korvaavana toimenpiteenä.

— Etäopetuksen aikana on huolehdittava kaikista mahdollisista toimenpiteistä, jotta paluu lähiopetukseen tapahtuu aikanaan turvallisesti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi, että jokainen opetushenkilöstöön kuuluva on halutessaan saanut kolmannen rokotteen ja lasten rokottaminen on massiivisesti edennyt.

— Osa kunnista on ottanut tämän asiakseen. Esimerkiksi Vantaa tarjoaa kaikille työntekijöilleen rokotuksia asuinpaikkakunnasta riippumatta, Luukkainen kertoo.

Rokotusten priorisoimisen lisäksi OAJ vaatii, että työnantajien on tarjottava kaikille halukkaille ffp2-tason maskeja ja kotitestejä.

— Nyt pitää ottaa käyttöön kaikki keinot, joilla mahdolliset tartunnat saadaan ajoissa kiinni. Koronatesteihin pääsy on monin paikoin ruuhkautunut, joten sekä päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten henkilöstöllä että lapsilla ja nuorilla on oltava käytössä kotitestimahdollisuus. On jopa pohdittava sitä vaihtoehtoa, että systemaattisesti kaikki koulujen, oppilaitosten sekä päiväkotien henkilöstö ja opiskelijat tekevät pikatestit kotona joitakin kertoja viikossa, Luukkainen ehdottaa.

Edellisten toimenpiteiden lisäksi OAJ on tuonut esiin myös rakennusten ilmanvaihdon, jonka vaikutuksesta koronatartuntoihin on puhuttu jo pandemian alkuajoista lähtien.

— Tiedossani ei ole, että esimerkiksi päiväkotien tai koulujen ilmanvaihdon parantamiseksi olisi tehty mitään toimenpiteitä, Luukkainen sanoo.

Päiväkoteja ei voi siirtää etätoimintaan, mutta työturvallisuutta edistäviä toimenpiteitä on sielläkin mahdollista edistää.

— On uskomatonta, etteivät kaikki varhaiskasvatuksenjärjestäjät vieläkään ota todesta valtiovallan ohjeistuksia ryhmien pitämisestä samoina ja henkilöstöä omissa lapsiryhmissään. Nyt valtiovallan on ryhdyttävä tässä suhteessa järeämpiin ohjaustoimiin, vaikka säädöksiä muuttamalla, Luukkainen vaatii.

Vaikka Luukkainen on kokonaisuudessaan tyytyväinen, että kouluja ja oppilaitoksia koskevia koronapäätöksiä ja toimenpiteitä aletaan tekemään, niin löytyy tilanteessa myös kritisoitavaa.

— Näin tärkeissä asioissa päätöksenteon ja tiedonkulun on oltava selkeää, johdonmukaista ja tarpeeksi nopeaa. Omikron-muunnoksen osalta huononeva tilanne on ollut tiedossa jo viikkoja. Silti koronarokotusten edistämisen suhteen ei ole tehty riittävästi toimenpiteitä, hän sanoo.

— Esimerkiksi rehtorit ja opettajat joutuvat käyttämään nyt viikonlopun etäopiskelun organisoimiseen ja tiedottamiseen. Ei voi sanoa, että tilanne olisi tullut yllätyksenä, kun ottaa huomioon, mitä muualla maailmassa on omikron-muunnoksen leviämisen osalta tapahtunut. Kyllä tällaiset päätökset on tehtävä ajoissa.

— Nyt tarvitaan nopeita päätöksiä ja ripeitä toimia, koska nykyisessä tautikehityksessä ei lukukauden aloittaminen lähityöskentelynä ole riittävän turvallista, OAJ:n puheenjohtaja Luukkainen summaa.

 

Teksti: Milla Eronen
Kuva: Leena Koskela