• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ ei yllättynyt hallituksen päätöksestä – Toimenpiteet koronaturvallisuuden parantamiseksi on kuitenkin tehtävä heti

07.01.2022 - 22.20 Uutinen
Kuvituskuva

Suomen hallituksen koronaministeriryhmä kokoontui perjantai-iltapäivänä pohtimaan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) esitystä siirtää kaikki koulut ja oppilaitokset etäopetukseen ensi viikon alusta lähtien. Koronaministeriryhmä päätyi näkemykseen, että koulut ja oppilaitokset pysyvät lähiopetuksessa.

OAJ ei yllättynyt, että Suomen hallituksen koronaministeriryhmä päätyi pitämään koulut ja oppilaitokset lähiopetuksessa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) esityksen vastaisesti.

— Tehdyn ratkaisun jälkeen päätöksentekijöillä on nyt vastuu tehdä turvallisuutta vahvistavat toimenpiteet, joita olemme ehdottaneet, mutta joita ei tähän mennessä ole tehty. Muutoin olemme tilanteessa, jossa pakotetusti sairastamisen kautta joudutaan tekemään päätöksiä etäopetukseen siirtymisestä. Nyt ei ole yhtään aikaa jäädä odottamaan. Koulutuksen järjestäjillä on vastuu hoitaa terve ja turvallinen työskentely-ympäristö niin päiväkoteihin, kouluihin kuin oppilaitoksiinkin, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen painottaa.

— Epärealistiset toivomusluonteiset suositukset eivät enää riitä. Ne lähinnä paljastavat esittäjiensä varhaiskasvatuksen ja koulumaailman heikon tuntemuksen. Esimerkiksi turvavälejä ei päiväkodeissa ja kouluissa käytännössä pystytä  pitämään. Tarvitaan konkreettisia tekoja, esimerkiksi rokotuksia, FFP2-maskeja, riittävää ilmanvaihtoa, kotitestejä ja pysyviä ryhmiä varhaiskasvatukseen.

OAJ on esimerkiksi vaatinut opettajien rokottamisten priorisointia jo pitkään, mutta nyt vasta tähän on vastattu. Päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten henkilöstön turvallisuudesta ei ole kukaan muu puhunut kuin OAJ.

— Viime päivien vilkas keskustelu on tehnyt jälleen näkyväksi koulutuksen ja opettajien valtavan työn ja merkityksen. Toivottavasti nyt viimeinkin myös epäilijät havahtuvat huomaamaan, miten tärkeässä asemassa koulutus on ja miten merkityksellistä työtä opettajat tekevät koko suomalaisen yhteiskunnan kannalta. Koulutuksen ja kasvatuksen on oltava mukana keskeisessä asemassa kaikessa päätöksenteossa.

Luukkainen lähettää terveisensä myös rehtoreille ja opettajille, jotka ovat olleet ja ovat edelleenkin haastavassa tilanteessa.

— Olette osoittaneet korkeaa pedagogista ammattitaitoa vaativissa olosuhteissa koko koronapandemian ajan. Lisäksi olette joustaneet ja noudattaneet sekaviakin ohjeistuksia niin hyvin kuin se on kulloinkin ollut mahdollista. Teemme OAJ:ssä kaikkemme, että koulutuksen järjestäjät tarttuvat toimeen ja hoitavat kaikki peräänkuuluttamamme toimenpiteet (päiväkoteihin sekä kouluihin ja oppilaitoksiin), jotta päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa olisi turvallista työskennellä ja oppia.  


Teksti: Milla Eronen
Kuva: Leena Jokela