• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Lakkoon menijä, muista ainakin nämä!

04.04.2022 - 11.35 Uutinen
Kuvituskuva

Mikäli yksityisellä sosiaalipalvelualalla ei päästä sopuun, tiistaina 23.5. alkaa lakko. OAJ:n jäsenistä lakko koskee osaa yksityisissä päiväkodeissa työskenteleviä jäseniä. Tähän juttuun on koottu muistilista asioista, jotka lakossa olevan on hyvä tietää.

Lakko uhkaa yksityisten päiväkotien varhaiskasvatuksen opettajia, erityisopettajia ja päiväkodinjohtajia 23.–24.5. OAJ on antanut 8.5. yksityistä sosiaalipalvelualaa koskevan lakkovaroituksen valtakunnansovittelija Anu Sajavaaralle ja Hyvinvointialalle. 

Keitä lakko koskee? Miten saan lakkoavustusta? Lakon usein kysytyt kysymykset löydät täältä.

Seuraa ajantasaista sopimusalakohtaista neuvotteluseurantaamme täältä.

 

Älä tee lakonalaista työtä

Jokainen lakon alaisia työtehtäviä tekevä OAJ:n jäsen on velvollinen noudattamaan järjestön päätöstä lakosta. Jos jäsen rikkoo lakkoa tekemällä lakonalaista työtä, hänet voidaan erottaa yhdistyksen jäsenyydestä ja asettaa merkittävä karenssiaika, jolloin ei voi liittyä uudelleen järjestön jäseneksi.

Työntekijän ei tarvitse kertoa työnantajalle etukäteen, osallistuuko hän lakkoon. Työnantajalla ei myöskään ole oikeutta kysyä sitä.

Esihenkilöitä ei voi rajata ulos lakosta

Myös OAJ:n jäseninä olevilla päiväkodinjohtajilla on oikeus ja velvollisuus olla lakossa. Esihenkilöt eivät voi jättäytyä lakon ulkopuolelle tai tehdä lakonalaista työtä. Tämä koskee myös lakkopäivien suunnittelu- tai jälkitöitä.

Työnantaja ei voi ilmoittaa, että esihenkilöt ovat lakossa työnantajan edustajia ja siksi lakon ulkopuolella. Esihenkilöt ovat lakon piirissä Opsian ja KEA:n jäseniä lukuun ottamatta.

Lakkoavustus 180 euroa päivältä

OAJ:n jäsenille maksettava lakkoavustus on tänä vuonna 180 euroa päivää kohden.
Lakkoavustusta maksetaan kaikilta viikonpäiviltä, joilta lakossa oleva menettää palkan. Lakkoavustusta maksetaan myös lakon piirissä oleville opiskelijajärjestö SOOLin ja seniorijärjestö OSJ:n jäsenille.

Tiedotamme uusista käänteistä heti

OAJ tiedottaa lakon käänteistä lakossa oleville jäsenilleen tekstiviestein ja sähköpostitse. Viestin saaminen edellyttää, että yhteystiedot ovat OAJ:n järjestelmässä oikein. Tiedot pääsee päivittämään tästä.

Jos työehtosopimuksia koskevaan riitaan löytyy sovinto ja lakko keskeytyy, ilmoitamme jäsenille välittömästi.

Neuvotteluihin ja järjestövalmiuteen liittyvää viestintäämme voit seurata täällä.

Työntekijälle ei tule seuraamuksia, luottamusmies ja yhdistys auttavat

Vastuun lakosta kantaa OAJ järjestönä. Työnantaja ei saa kohdentaa yksittäiseen lakkoilijaan mitään seuraamuksia. Jos tulee paikallisesti ongelmia, ota yhteys omaan luottamusmieheen tai yhdistykseen.

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin lakosta

 

Teksti: Heta Lievonen
Tekstiä päivitetty 8.5.2023

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Ohjeet lakkoavustuksen hakemiseen 
  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

PSST! Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!