• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Sopimusneuvottelut 2022: OVTES yleissivistävä koulutus

03.12.2021 - 09.56 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ:n jäsenistöllä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta, joista kaikista sovitaan eri pöydissä eri työnantajapuolen kanssa. Peruskoulun, lukion ja aikuislukion opettajien palvelussuhteiden ehdoista sovitaan OVTES:n osio B:ssä.

Ketkä OAJ:n jäsenet kuuluvat OVTES:n osioon B?

OVTES:n B osioon kuuluvat kuntien ja kuntayhtymien palveluksessa olevat perusopetuksen opettajat sekä lukioiden- ja aikuislukioiden opettajat. OVTES osio B on jäsenmäärältään suurin OAJ:n sopimuskohtainen jäsenryhmä.

Mikä tulevalla sopimusneuvottelukierroksella on tärkeää peruskoulun, lukion ja aikuislukion opettajien kannalta?

Tavoitevalmistelussa aiheina ovat nousseet erityisesti opetustyön kuormittavuus, lukion lisääntynyt työmäärä sekä työnantajan määrättävissä olevan työmäärän kohtuullistaminen.

Mitä muutoksia osioon B tehtiin sopimusneuvotteluissa 2020?

Viime neuvottelukierroksella sopimuksesta saatiin kilpailukykysopimus tuomat kiky-tunnit pois. Lisäksi viime kierros toi parannuksia johtamisen tukeen rehtoreille ja esimiehille. Muutoksia saatiin esimerkiksi lukion muun työn opetusvelvollisuuden määräytymiseen. Saimme myös parannuksia eräiden lisätöiden palkanmaksuun.

Mitä sopimuskausien välissä on tapahtunut?

Vuoden 2020 sopimusneuvottelujen jälkeen alakohtaiset työryhmät ovat jatkaneet sovittavien asioiden valmistelua seuraaviin neuvotteluihin. Työtä on tehty koko sopimuskausien välinen aika ja osalla työryhmistä työ jatkuu aina ensi vuoden puolelle. Työryhmiä on muun muassa tuntiopettajille ja lukiolain muutoksista aiheutuville työmääräyksille.

Lue lisää työryhmätyöstä ja tutustu eri työryhmien toimintaan täällä.

Teksti: Henna Honkalo
Kuva: Leena Koskela

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!

Jaa