• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Palkallinen sairausloma vihdoin kaikille yksityisten oppilaitosten tuntiopettajille

16.11.2021 - 16.03 Uutinen
Kuvituskuva

Yksityisten koulujen ja oppilaitosten tuntiopettajien asemaan saatiin parannuksia Sivistan neuvottelupöydässä. Neuvottelutulos tuo muun muassa kaikille sivutoimisille tuntiopettajille oikeuden palkalliseen sairauspoissaoloon.

Yksityisen opetusalan sopijaosapuolilla oli yhteinen näkemys siitä, että korotusvara käytettäisiin tuntiopettajamääräysten kehittämiseen. Tuntiopettajapakettia valmisteltiin yhteisessä työryhmässä. Sopimusmuutoksiin oli käytettävissä palkankorotusvaraa 0,25 prosenttia.

OAJ:n hallitus hyväksyi yksityisen opetusalan neuvottelutuloksen 16.11. Muut työehtosopimuksen osapuolet ovat JHL ja Jyty sekä Sivistystyönantajat.

Tuntiopettajien aseman parantaminen on ollut OAJ:n pitkäaikainen tavoite.

– Yleissivistävien koulujen, musiikkioppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen sivutoimisten tuntiopettajien sairausajan turva on tähän asti heikompi kuin muissa yksityisissä oppilaitoksissa. Nyt sovittiin, että myös näille tuntiopettajille tulee oikeus palkalliseen sairauspoissaoloon. Tällä on iso periaatteellinen merkitys, koska se lisää opettajien yhdenvertaisuutta. Esimerkiksi kunta-alalla tämä oikeus oli jo kaikilla tuntiopettajilla, OAJ:n neuvottelupäällikkö Eila Urpilainen huomauttaa.

Neuvottelutulos yhdenmukaistaa myös ammattikorkeakoulun tuntiopettajien työehtoja. Heitä koskevat määräykset saatiin sisällytettyä ammattikorkeakoulujen liitteeseen.

– Nyt on siis valtakunnallisesti määrätty esimerkiksi tuntiopettajien minimipalkasta ja työajasta, kun aiemmin työehdoista sovittiin ammattikorkeakouluissa talokohtaisesti, Urpilainen kertoo.

Tuntipalkan määräytyminen muuttui kaikkien oppilaitosten tuntiopettajilla. Esimerkiksi vuosityöaikaa noudattavissa ammatillisissa oppilaitoksissa tuntiopettajan palkkio määräytyy jatkossa samoin perustein kuin muidenkin opettajien tuntipalkka näissä oppilaitoksissa.

– Erityisen paljon tuntiopettajia on musiikkioppilaitoksissa. Heidän työehtojaan pitäisi saada lähemmäksi toimenhaltijoiden työehtoja, mutta siinä on vielä paljon tekemistä. Tällä kertaa saatiin aikaan vasta pieni muutos palkkaeron kaventamiseksi, Urpilainen toteaa.

Yksityisellä opetusalalla työskentelee noin 5 000 sivutoimista tai vastaavassa asemassa olevaa tuntiopettajaa, joista varsinkin monet kansalaisopistojen ja ammattikorkeakoulujen tuntiopettajat ovat lyhytaikaisissa työsuhteissa.

Tuntiopettajia koskevat muutokset yksityisellä opetusalalla 1.1.2022

  • kaikille tuntiopettajille tulee oikeus palkalliseen sairauslomaan
  • tuntiopettajamääräykset ulotetaan koskemaan myös ammattikorkeakoulujen opettajia
  • tuntipalkka määräytyy tuntiopettajilla vastedes samoin perustein kuin muilla opettajilla vuosityöaikaa noudattavissa ammatillisissa oppilaitoksissa ja ammattikorkeakouluissa

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!