• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OECD:n koulutusjohtaja: Jo ennen koronaa suomalaisopettajien työtyytyväisyys oli laskussa – OPH hakee nyt ratkaisuja

01.10.2021 - 18.23 Uutinen
Kuvituskuva
OECD:n koulutusjohtaja Andreas Schleicher (oik.) tietää suomalaisopettajien työtyytyväisyyden olleen laskussa jo ennen koronapandemiaa.

OECD seuraa säännöllisesti opettajien tyytyväisyyttä työhönsä. Suomalaisopettajien kohdalla kaikki työtyytyväisyyteen liittyvät mittarit olivat jo ennen koronaa laskusuunnassa. OECD:n koulutusjohtaja Andreas Schleicher uskoo tilanteen entisestään heikentyneen koronapandemian aikana. Nyt Opetushallitus lupaa pyrkiä helpottamaan opettajien työtaakkaa.

Viimeisen vuoden aikana 57 prosenttia kaikista opettajista on harkinnut alanvaihtoa, selviää OAJ:n tiistaina julkaisemista kyselytuloksista. Yleisintä alanvaihdon harkitseminen on kaikista pienimpien lasten parissa työskentelevillä.

Myös teollisuusmaiden järjestön OECD:n Talis-tutkimuksissa nähdään Suomen kohdalla huolestuttavaa kehitystä vuosien 2013 ja 2018 välillä.

– Viime vuosina opettajien tyytymättömyys on alkanut lisääntyä. Itse asiassa kaikki työtyytyväisyyteen liittyvät mittarimme näyttävät, että suomalaisopettajien tyytyväisyys ammattiin ja työoloihin on vähentymässä, OECD:n koulutusjohtaja Andreas Schleicher kertoo OAJ:lle lähettämässään sähköpostivastauksessa.

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.

Talis 2018.jpg

OECD:n vuoden 2018 Talis-tutkimus osoitti suomalaisopettajien työtyytyväisyyden olevan laskussa. Muissa pohjoismaissa Tanskaa lukuunottamatta suunta oli toinen.

Andreas Schleicher myös huomauttaa, että viimeisimmät Talis-tutkimuksen tulokset ovat koronapandemiaa edeltävältä ajalta.

– Voin kuvitella, että koronatilanne on vain lisännyt sitä tyytymättömyyttä, joka oli jo ennestään lisääntymässä. Korona-aikana opettajien on ollut pakko mukautua etä- ja hybridiopetukseen ilman riittävää koulutusta siihen ja poikkeusolot ovat lisänneet työmäärää. Kaikki tämä on voinut lisätä opettajien tyytymättömyyttä ja alanvaihtohalukkuutta. Silti on yllättävää, että alanvaihtoa harkitsevien osuus on muutamassa kuukaudessa tuplaantunut Suomessa, Schleicher toteaa.

Voin kuvitella, että koronatilanne on vain lisännyt sitä tyytymättömyyttä, joka oli jo ennestään lisääntymässä.

Talis 2018 tyytyvaisyys.jpg

Vuoden 2018 Talis-tutkimus näyttää, että suomalaisopettajien tyytyväisyys työhön on edelleen korkea, niin muihin pohjoismaihin ja Viroon verrattaessa Suomi jää hännänhuipuksi.

Opetushallitus etsii keinoja kuormituksen vähentämiseen

Pari päivää OAJ:n kyselytulosten julkaisemisen jälkeen Opetushallitus julkaisi uutisen, jossa korostetaan, että opettajien hyvinvoinnista on tärkeää pitää huolta.

”Opettajista tulee pitää huolta, sillä heidän hyvinvointinsa ja jaksamisensa on myös edellytys sille, että lapset, oppilaat ja opiskelijat voivat oppia ja voida hyvin,” Opetushallituksen uutisessa todetaan.

Opetushallituksessa tarkastellaan tällä hetkellä, miten viraston toiminnassa pystyttäisiin helpottamaan opettajien työtaakkaa ja rauhoittamaan työaikaa ydintehtäville kuluvan syksyn ja talven aikana.

– Moni opettaja on tottunut kuulemaan Opetushallituksesta lähinnä viestejä uudistuksista, jotka lankeavat heidän ja alan esihenkilöiden toteutettavaksi. Kehittäminen on tärkeää, mutta varsinaisen opetustyön päälle tulevalla jatkuvalla hanketoiminnalla uuvutetaan opettajat. Asiaa mutkistaa se, että hanketoiminnalla haetaan lisärahoitusta, kun perusrahoitus on riittämätön, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa.

–  Opetushallituksen uutinen on kuitenkin arvokas viesti siitä, että uudistusten sijaan he lähtevät nyt opettajia kuunnellen hakemaan keinoja työssäjaksamisen tukemiseen ja siihen, että opettajat voisivat keskittyä olemaan opettajia, Luukkainen sanoo.

OAJ selvitti opettajien alanvaihtopohdintoja
  • OAJ:n syyskuussa toteuttaman jäsenkyselyn mukaan kuusi kymmenestä opettajasta on viimeisen vuoden aikana harkinnut alanvaihtoa. 
  • Uran alussa olevat opettajat erottuvat tuloksissa esimerkiksi siten, että heillä syy alanvaihdon pohtimiseen on muita useammin työn kuormittavuus ja palkkataso. Luokanopettaja Sami Kettunen pohtii uran alkupään kuormittavuutta ja jakaa kollegoilleen vinkkejä jaksamiseen tässä uutisessa.
  • Ruotsissa tiedetään yli 30 000 opettajaksi kouluttautuneen vaihtaneen alaa. Maan suurimman opettajajärjestön puheenjohtajan viesti Suomen päättäjille on, että ongelmat kannattaa ratkaista ennen kuin opettajat todella vaihtavat alaa. 
Mikä ihmeen Talis?
  • Talis-tutkimuksessa (Teaching and Learning International Survey) selvitetään opettajien ja rehtoreiden käsityksiä omasta ammatillisesta kehittymisestä, koulun työskentelyilmapiiristä ja johtamisesta sekä niiden vaikutuksista opetukseen ja oppimiseen.
  • Suomi osallistuu tähän OECD:n johtamaan tutkimukseen yhdessä yli 45 muun maan kanssa. Tutkimuksen kohteena Suomessa ovat yläkoulut.

Teksti ja kuva: Heikki Pölönen