• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ:n aluevaalitavoitteet: Koulutuksen tukipalvelut turvattava, opettajien voitava keskittyä opettamiseen

01.12.2021 - 15.42 Uutinen
Kuvituskuva

Monet koulutuksen tukipalveluista siirtyvät sote-uudistuksessa vuoden 2023 alusta hyvinvointialueiden vastuulle. Psykologien, kuraattorien ja terveydenhoitajien työnantaja vaihtuu.  OAJ:n aluevaalitavoitteet tuovat vaalikeskusteluun opettajien näkökulman. Hyvinvointialueiden on turvattava lasten ja nuorten sote-palvelut lähellä tarvetta, eikä sotesta saa valua tehtäviä maksettavaksi kuntien opetukseen tarkoitetusta rahoituksesta.

Palveluiden siirto hyvinvointialueille ei saa tarkoittaa lasten ja nuorten palveluiden eriytymistä ja palveluiden välisen railon kasvamista, linjaa OAJ aluevaalitavoitteissaan.

Jos muun muassa psykologi- ja kuraattoripalveluita ei ole tarjolla lähellä tarvetta, kuormittaa se opettajia, joiden tehtävä on olla päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa pedagogian asiantuntijoita.  

Opettajien on voitava keskittyä jatkossa entistä paremmin opettamiseen.

– Lasten ja nuorten sote-palveluiden saatavuus ei saa heikentyä, sanoo koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo OAJ:stä.

Uuden hallintomallin rakentaminen vaatii paljon työtä ja yhteistyörakenteita luotaessa hyvinvointialueiden on pystyttävä määrittämään alueensa kunnille lasten ja nuorten sote-palveluita koskeva palvelulupaus.  

Nykyisistä sote-palveluista, myöskään kolmannen sektorin palveluista, ei saa valua tehtäviä kuntien maksettavaksi rasittamaan kunnan kasvatuksen ja koulutuksen resursseja. 

Harjoittelumaksun poistaminen konkreettinen tapa työvoiman saamiseksi

Hyvinvointialueet tarvitsevat työvoimaa palveluidensa ylläpitoon. Yhteistyön alueen koulutuksen järjestäjien kanssa tulee olla tiivistä ja ennakointia on tehtävä yhdessä.  

Konkreettinen tapa yhteistyön tekemiseen on poistaa korkeakoulujen maksamat harjoittelumaksut sairaanhoitopiireille ammattikorkeakoulujen sosiaalihuollon ja terveydenhuollon ja yliopistojen sosiaalialan koulutuksilta. OAJ:n mielestä on räikeä epäkohta, että korkeakoulut joutuvat maksamaan siitä, että hyvinvointialueet saavat harjoittelijoista työvoimaa työvoimapulan riivaamalle alalle. 

Kuntien tehtävänä on tuottaa koulutuspalveluita, kun taas hyvinvointialueiden tehtävä on tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluita. Tehtävärajojen ja rahoituksen tulee olla selkeästi erillään toisistaan jatkossakin. 

– Hyvinvointialueiden rahoitus ei saa heikentää kuntien taloutta eikä riittämätöntä rahoitusta saa enää korvata kuntien opetukseen tarkoitetusta rahoituksesta, Salo sanoo.

 

Mitkä aluevaalit?
  • Sote-uudistuksessa perustettiin 21 hyvinvointialuetta, joiden vastuulle siirtyy vuoden 2023 alusta sosiaali- ja terveystoimen palvelut. Helsinki ei ole mukana muutoksessa.
  • Hyvinvointialueiden hallinnosta vastaavat aluevaltuustot, jotka valitaan suoralla vaalilla. 
  • Ensimmäiset aluevaalit järjestetään tammikuun lopussa.
 Tutustu OAJ:n aluevaalitavoitteisiin: Aluevaalitavoitteet_2022.pdf