• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ keskittää voimansa opettajien työhyvinvoinnin tukemiseen – katso videolta Olli Luukkaisen terveiset jäsenille

19.01.2021 - 15.50 Uutinen
Kuvituskuva
– Teemme kaiken voitavamme, jotta työturvallisuuteenne ja työhyvinvointiinne panostetaan, kertoo Olli Luukkainen videolla.

OAJ puuttuu opetusalan hälyttävään työuupumustilanteeseen muun muassa neuvottelemalla työnantajien kanssa paikallisista helpotuksista työ- ja varallaolojärjestelyihin. Järjestö pitää jatkuvasti esillä opettajien työturvallisuustilannetta neuvotteluissa viranomaisten ja päättäjien kanssa.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kertoo opettajille videon välityksellä terveisensä koskien koronatilannetta, opettajien työhyvinvointia ja työturvallisuutta. Katso video jutun lopusta.

– Korona on edelleen keskuudessamme ja vaikuttaa meidän kaikkien elämään ja työntekoon. Mutta parempaa kohti mennään: rokotukset ovat tulossa, ja uskomme, että niillä saadaan tämä vaikea pandemia hallintaan, Luukkainen sanoo.

Opettajien uupumustilanne on hälyttävä

Luukkainen nostaa uuden vuoden alussa esiin työssäjaksamisen hätätilan, jonka korona-aika ja poikkeukselliset opetusjärjestelyt ovat aiheuttaneet opetusalalle.

OAJ:lle tulevan palautteen ja Katariina Salmela-Aron tutkimuksen mukaan opettajien työhyvinvointi- ja uupumustilanne on hälyttävä: yli 70 prosenttia opettajista kärsii eriasteisista uupumusoireista.

OAJ keskittää nyt voimansa erityisesti opettajien tukemiseen ja työhyvinvoinnin vahvistamiseen. Opettajien työuupumus ja koronaväsymys ovat jatkuvasti esillä neuvotteluissa työnantajien ja poliittisten päättäjien kanssa.

OAJ on muun muassa esittänyt neuvottelujärjestö Jukon kautta työnantajille, että ne korvaisivat julkisten alojen työn lisääntyneen vaativuuden ja työkuorman koronalisällä.

Henkilöstön uupuminen tulisi torjua esimerkiksi sopimalla paikallisesti työn organisoinnista, työ- ja vapaa-aikajärjestelyistä, työvuoroista ja lepoajoista.

Työturvallisuus ja rokotteet esillä tapaamisissa

OAJ on koko koronan ajan ollut tiiviissä yhteydessä opetushallintoon, työnantajiin sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen ja Työterveyslaitokseen ja vienyt päättäjille viestiä opetusalan korona-arjesta. Tapaamiset ovat jatkuneet myös tämän vuoden puolella.

– Kentältä saamamme viesti on viety eteenpäin. Teidän asioistanne puhutaan ja niitä myös hoidetaan, Olli Luukkainen vakuuttaa.

Luottamuksellisesti käytyjä keskusteluja maan hallituksen ja johtavien terveysviranomaisten suuntaan ei ole mahdollista kertoa tarkkaan julkisuuteen. Keskusteluissa tarkastellaan kuitenkin erityisesti varhaiskasvatuksen ja koulutuksen tilanteita. Tilannekuvat ovat monimutkaisia ja muuttuvat pandemian osalta koko ajan.

Suomen hallituksen pöydällä on OAJ:n ehdotus opettajien huomioimisesta rokotusjärjestyksessä. OAJ esittää, että opettajat erityisesti varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa olisivat mukana seuraavassa ryhmässä, joka saa rokotukset.

– Hallituksen pöydällä on toki ehdotuksia myös monesta muusta ryhmästä. Teemme kuitenkin kaiken voitavamme, jotta työturvallisuuteenne ja työhyvinvointiinne panostetaan, Luukkainen sanoo.

Työsuojelu toimii paikallisella tasolla

OAJ seuraa ja valvoo opetusalan työturvallisuustilannetta ennen kaikkea paikallisella tasolla, jossa työsuojelu toimii työpaikkakohtaisesti.

– Jos työpaikalla on työturvallisuushuolia, olkaa yhteydessä luottamusmiehiin, työsuojeluvaltuutettuihin ja omiin opettajayhdistyksiinne. Heitä pyrimme tukemaan paikallisessa vaikuttamistyössä, Luukkainen sanoo.

OAJ on koronavuoden aikana kouluttanut työsuojeluvaltuutettuja ja luottamusmiehiä turvallisuusasioista ja ohjeistaa työsuojeluverkostoa tarvittaessa tapauskohtaisesti.

– Teemme parhaamme sen eteen, että voitte tehdä työtänne turvallisissa ja hyvissä olosuhteissa. Pidetään yhtä ja pidetään yhteyttä, Luukkainen päättää videoterveisensä.


OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kertoo vuoden alun terveisensä jäsenille videolla. Katso video tästä:

Teksti: Veera Nuutinen