• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Korona-pandemia ei ole ohi – Opetusalalla on voitava tehdä turvallisesti töitä

17.12.2021 - 13.25 Uutinen
Kuvituskuva

Jos päiväkodit, koulut ja oppilaitokset halutaan pitää auki, myös turvallisuusasioissa on otettava kaikki hyväksi havaitut keinot lopultakin systemaattisesti käyttöön. Toisin kuin valtiovalta ohjeistaa ja linjaa, esimerkiksi päiväkodin lapsiryhmiä yhdistetään joululoman aikana.  

OAJ on vienyt syksyn aikana kentän terveisiä koronatilanteesta päättäville tahoille jatkuvasti. Viimeksi tänään perjantaina päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten koronatilannetta käsiteltiin opetusministeri Li Anderssonin johdolla toimialan omassa “koronanyrkissä”, jossa OAJ:n edustajana on puheenjohtaja Olli Luukkainen.

OAJ vaatii, että nykytilanteen valossa opetushenkilöstön työturvallisuus vaatii pikaisia toimia ja sekä täsmällisempiä että tiukempia ohjeistuksia.  

– Opetusalan henkilöstö elää jatkuvassa koronatartuntavaarassa, mutta silti osassa päiväkoteja ja oppilaitoksia eletään kuin koronaa ei olisikaan. Jos kerran tavoite on pitää koulut auki ja oppilaat lähiopetuksessa, lasten ja opetusalan henkilöstön suojaamiseksi koronatartunnoilta on otettava kaikki keinot käyttöön. Riskien arvioinnin ja vaarojen tunnistamisen lisäksi on tärkeää huomioida myös koronan aiheuttama kuormitus, Luukkainen jyrähtää.  

Hänen mielestään Suomen pitäisi seurata muiden maiden tilannetta ja ottaa käyttöön hyväksi havaittuja keinoja koronan torjumiseksi.  

– Esimerkiksi Virossa kouluissa ja oppilaitoksissa on käytössä pikatestit. Miksi käytäntöä ei ole ryhdytty edistämään myös Suomessa? Miksi myöskään maskien käyttöä ei selvästi laajenneta? Luukkainen ihmettelee.  

Sekavat koronaohjeistukset kuormittavat opetushenkilöstöä 

Koronaohjeistusten noudattaminen tuntuu edelleen olevan työnantajille vastenmielistä ja vaikeaa, sillä edellisvuoden tapaan monissa kunnissa yhdistetään päiväkoteja ja lapsiryhmiä joululomalla.  

– Opetusalan ammattilaiset ovat uupuneet pitkään jatkuneesta koronatilanteesta, sen aiheuttamista lisätöistä sekä resurssien puutteesta. Työmäärä on kasvanut yksinkertaisesti aivan liian suureksi. Suomessa on poikkeuksellisesti onnistuttu pitämään päiväkodit, koulut ja oppilaitokset toiminnassa koko vaikean korona-ajan. Nyt siitä maksettava hinta opetushenkilöstön hyvinvoinnin merkittävänä heikkenemisenä on nousemassa liian suureksi, Luukkainen painottaa. 

Sekavat prosessit ja käytännöt eri alueilla, kunnissa ja jopa kouluissa aiheuttavat lisäkuormitusta niin päiväkodinjohtajille, opettajille kuin rehtoreillekin. Esihenkilöt joutuvat tekemään työtä yötä päivää ilman, että työnantajat ohjaavat lisävoimaa johtamiseen.  

– Tätä voi jo kutsua välinpitämättömyydeksi.  

Uusia ohjeistuksia liian usein, liian myöhään 

Opetusministeri Li Andersson lupasi edellisellä viikolla uusia, päivitettyjä koronaohjeistuksia päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten käyttöön alkuvuodesta.  

– Ne tarvitaan nyt, jotta toimintaa vodaan suunnitella vuoden vaihteen jälkeiseen aikaan. Koko syksy kentällä on taisteltu testauksen vähäisyyden, olemattoman koronajäljityksen, sekavan viestinnän ja rakennusten olemattoman ilmanvaihdon kanssa. Lisäksi kouluissa on järjestetty erilaisia isoja tapahtumia, joita varten erityisesti rehtorit olisivat tarvinneet tukea ja ohjeistusta, Luukkainen ihmettelee.   

Nyt jokainen rehtori ja päiväkodinjohtaja on joutunut itse pähkäilemään vastauksia kysymyksiin.  

– Tartunnan jäljitys sakkaa ja virallisia päätöksiä joudutaan odottamaan aivan liian kauan. Lisäksi moniin opetusratkaisuihin vaikuttavat myös päätökset karanteeneista, Luukkainen muistuttaa.

Käytäntöjen kirjavuus ja vaihtelevuus vaarantavat myös lasten oikeusturvan.

Teksti: Milla Eronen
Kuva: Leena Koskela