• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Etätyötä tekeviä opettajia ei pidä velvoittaa saapumaan kouluun

03.03.2021 - 09.00 Tiedote
Kuvituskuva

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen arvostelee kovin sanoin joidenkin koulutuksenjärjestäjien käytäntöä, jossa opettajat velvoitetaan saapumaan koululle antamaan etäopetusta, vaikka oppilaat olisivat etänä. Erityisesti asia on noussut nyt esille yläkoulujen osalta. OAJ saa asiasta paljon yhteydenottoja opettajilta.

Etäopetussuositusta ja aikuisten kokoontumisrajoituksia on ilman muuta noudatettava myös opetusalalla aina silloin kun se on mahdollista. Opettajatko olisivat ammattiryhmä, joka ei tee työtään, ellei sitä ei paikan päällä valvota, Luukkainen kysyy.

Luukkainen vetoaa Opetushallitukseen, jotta se kieltäisi tämän täysin perustelemattoman ja hallituksen suosituksen vastaisen käytännön.

Työnantajan tuettava työssäjaksamista ja varmistettava työturvallisuus

Lähiopetuksessa ovat kaikki varhaiskasvatuksen opettajat, peruskoulun 1.–6. luokkien opettajat, valmistavan opetuksen opettajat sekä monet erityistä tukea antavat opettajat. Heidän työnsä on päivittäistä lähityöskentelyä, vaikka koulu tai päiväkoti sijaitsee koronaepidemian leviämis- tai kiihtymisalueella. Liian usein myös suojautumisvälineet ovat puutteelliset.

– Pienten ja erityistä huolenpitoa vaativien lasten parissa työskentelevät eivät voi mitenkään työssään välttää päivittäistä lähikontaktia. Työnantajan on tehtävä kaikkensa päiväkodeissa ja peruskouluissa työskentelevien opettajien ja esihenkilöiden työturvallisuuden takaamiseksi, mutta nyt näin ei välttämättä tapahdu. Osaltaan henkilöstön henkistä kestävyyttä koettelevat poliitikkojen ja viranomaisten sekavat ohjeet ja poukkoileva viestintä.

– Pitääkin kysyä, mitä yhteiskunta tekee, jos opettajat alkavat joukoittain uupumuksensa vuoksi jäädä pois töistä, altistua tai sairastua, Luukkainen kysyy.

OAJ on väsymättä vedonnut valtiovaltaan opettajien rokotusten kiirehtimiseksi. Järjestön mielestä opettajat pitäisi rokottaa ensimmäisten ammattiryhmien joukossa heti terveydenhuoltohenkilöstön ja riskiryhmien jälkeen. Jo kymmenessä muussa Euroopan maassa opettajat on nostettu rokotettavien kärkeen, ja Saksassa opettajien rokotukset on jo aloitettu.

Etä- ja lähiopetus ei ole samaan aikaan mahdollista. Opettajia painaa myös huoli oppijoista.

– Päättäjien olisi vähintäänkin kohtuullista todeta, että näin poikkeusaikana ja laajan etäopetuksen takia aivan kaikkia opetussuunnitelmien odotuksia ei millään kyetä täyttämään. Tämä antaisi armollisen viestin kohtuutonta taakkaa korona-aikana kantaneille opettajille ja esihenkilöille, Luukkainen toteaa.